Hallituksen työministeri Tuula Haatainen ilmoitti perjantaina Huoltovarmuuskeskuksen johtajan Tomi Louneman erosta. Lounema joutui eroamaan sen jälkeen, kun koronaviruspandemiaa varten tarkoitettuja hengityssuojaimia oli tilattu Huoltovarmuuskeskukselle miljoonilla euroilla ilman kilpailutusta Onni Sarmasteelta. Kiinasta toimitetut hengityssuojaimet eivät täyttäneet laatuvaatimuksia, eikä niitä voida käyttää.

Vyyhtiin oli alkuperäisessä Suomen Kuvalehden jutussa liitettynä myös moottoripyöräkerho Helvetin Enkelit, joka kuitenkin halusi ottaa tapahtuneeseen etäisyyttä. Helvetin enkelit kiisti Twitterissä olevansa missään tekemisissä asian kanssa.

“Selvyyden vuoksi. Hells Angels moottoripyöräkerho ei liity millään tavalla Jylhän tai Sarmasten maskikauppoihin. SK:n ja HS:n toimittajat hakevat vain klikkejä jutuilleen”, Helvetin Enkelit kommentoivat kohua tuoreeltaan.

Kun jopa pahamaineinen moottoripyöräkerho joutuu ottamaan etäisyyttä maan hallituksen otteisiin PR-syistä, on paikallaan tarkastella, miten tähän pisteeseen on oikein tultu. Epäonnistunut suojainkauppa ei nimittäin ollut hallituksen ensimmäinen epäonnistuminen suojavarusteiden suhteen, vaan pikemminkin jo kuukausia jatkuneen, pidemmän kehityksen käännepiste.

Hallitusta on varoitettu jo kuukausien ajan kriisin kehittymisestä. Sen sijaan että hallitus olisi ryhtynyt asianmukaisesti toimeen, se on askel askeleelta hankaloittanut suojavarustetilanteen ratkaisemista ja viitannut kintaalla sekä varoituksille että avuntarjouksille. Huoltovarmuuskeskuksen kohun myötä kulissit ovat nyt kuitenkin tulleet alas: suojavarusteet uhkaavat loppua Suomesta jo aivan lähipäivinä.

Miten tähän pisteeseen on tultu? Kerrataan tapahtumien kulku.

Tammikuu: Suojavarusteet ovat loppumassa tukkuliikkeistä, hallitus keskittyy ilmastonmuutokseen

Koronavirustilanne aiheutti jo tammikuussa suojavarusteiden kysyntäpiikin niin, että suojavarusteet alkoivat loppua suomalaisilta tukkuliikkeiltä. Jo tässä vaiheessa ainakin suomalaisilla terveys- ja huoltovarmuusviranomaisilla on pitänyt olla käsitys siitä, että pandemiatilanne saattaa aiheuttaa globaalin kysyntäpiikin suojavarusteille.

Pääministeri Sanna Marin (sdp.) ei tässä vaiheessa koe tarpeelliseksi kommentoida koronavirustilannetta. Hallitus keskittyy edelleen ilmastonmuutoskysymyksiin, mm. satojen miljoonien eurojen suuruisen ilmastorahaston perustamiseen.

Helmikuu: Mitään ei edelleenkään tapahdu, lopulta pidetään tiedotustilaisuus

Helmikuun aikana hallituksen hiljaiselo jatkuu. Jälkikäteen pääministeri Marin on kertonut, että jo helmikuun alussa hallitus olisi kuitenkin selvittänyt eri toimijoiden varautumista ja Huoltovarmuusvarastossa olevien materiaalien tilannetta, sekä tehneen lisätilauksia.

Se että hallitus on omien sanojensa mukaan selvittänyt inventaariotilannetta jo helmikuun alussa on merkillepantavaa, koska esimerkiksi Helsingin Sanomien uusimpien tietojen mukaan Huoltovarmuusvarastoissa nyt oleva materiaali riittäisi noin yhdeksi päiväksi nykyisessä koronavirustilanteessa. Vaikka hallitus siis omien sanojensa mukaan oli tarkistanut inventaariotilanteen sekä Huoltovarmuuskeskukselta että muilta toimijoilta kuten kunnilta jo helmikuussa, se päätti kuitenkin edetä valitsemallaan, vähintäänkin oudolla strategialla: 27.2. hallitus pitää tiedotustilaisuuden, jossa se vakuuttaa, että suojavarusteita on Suomessa riittävästi.

Kotimaista tuotantoa ei käynnistetä. Suojavarusteiden vientiä ulos maasta ei rajoiteta. Esimerkiksi Ruotsi liittyy nopeasti EU-maiden yhteissopimukseen suojavarusteiden hankinnasta, mutta Suomi kieltäytyy (lopulta Suomi liittyy viimeisenä EU:n jäsenmaana kuukausi Ruotsin jälkeen, mutta jää rannalle siihenastisista tilauksista).

Maaliskuu: “Eivät ne tule loppumaan”

Maaliskuussa eduskunta äänestää valmiuslain käyttöönoton puolesta Suomen siirryttyä poikkeusoloihin. Varoituksia myös suojavarusteista alkaa nyt tulla useilta suunnilta. Esimerkiksi perussuomalaisten kansanedustaja Riikka Purra kertoo sairaaloiden heikentyneestä suojavarustetilanteesta A-Studion lähetyksessä. Niin ikään presidentti Sauli Niinistö kertoo selvittäneensä suojavarustetilannetta henkilökohtaisesti ja olleensa yhteydessä myös kansainvälisiin päättäjiin omien kontaktiverkostojensa kautta. Suojavarustetilanteen kehityksestä varoittaa myös esimerkiksi HUS:in diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen.

Tässä vaiheessa hallitus on tiennyt todellisen suojavarustetilanteen maassa jo pidemmän aikaa, perustuen salaisiin asiakirjoihin jotka se on saanut nähdä, mutta joita esimerkiksi oppositiolla ei ole käytettävissään. Hallitus päättää kuitenkin kiistää kaiken. Kun päätös Huoltovarmuusvarastojen avaamisesta lopulta tehdään, sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtaja Päivi Sillanaukee vakuuttaa televisiossa, että suojavarusteita on varattu riittävästi.

“Eivät ne tule loppumaan”, Sillanaukee kertoo Ylen A-Studion lähetyksessä 23.3.

Huoltovarmuuskeskus saa edelleen suojavarustetarjouksia luotettavilta toimittajilta, mutta kieltäytyy. Suojavarusteet ovat jo loppumassa.

Huhtikuu: Kriisi iskee päälle, kansainväliselle medialle myydään vielä myyttitarinoita valmistautumisesta

Samalla kun suojavarustetilanne kotimaassa on jo täysin kriisiytymässä, kansainväliselle medialle myydään vielä myyttitarinoita Suomen valmistautumisesta. Esimerkiksi nyt irtisanoutunut Huoltovarmuuskeskuksen johtaja Lounema ehtii vielä antaa haastattelun 5.4. julkaistuun New York Timesin artikkeliin, jossa kerrotaan miksi Suomen ei tarvitse olla huolissaan hengityssuojainvarastoistaan: “Suomi, Pohjoismaiden valmistautujakansa, ei ole huolissaan kasvosuojaimista”, lehti kertoo.

Päivän kuluttua New York Timesin jutun julkaisemisesta Suomessa kerrotaan, että hengityssuojaimia ja muita suojavarusteita ei riitä esimerkiksi hoitokotien henkilökunnalle.

“Meillä on ollut selvästi jonkinasteinen logistinen haaste”, Sosiaali- ja terveysministeriöstä kerrotaan.

Kuluu toinen päivä ja “logistinen haaste” on jo muuttunut huutavaksi pulaksi: hengityssuojaimet ovat käytännössä loppu. Pääministeri alkaa tässä vaiheessa syyttää mm. kuntia varautumisen puutteesta. Hallitus joka itse pimitti tiedon Suomen todellisesta varautumistilanteesta ja pääministeri Marin joka itse kehotti olemaan kyseenalaistamatta viranomaisten osaamista, päättää lopulta, että bussin alle on heitettävä ainakin joku. Lopulta Huoltovarmuuskeskuksen johtaja Lounema saa lähteä, samalla kun Huoltovarmuuskeskuksen kohukauppojen paperit julistetaan salaisiksi.

Kohun nostanut tilaus vain pisara meressä – Poliittista vastuuta päätöksistä ja kriisiajan johtamisesta ei voi vierittää virkamiehille

Kuten tapahtumien etenemisestä nähdään, todellinen skandaali Suomen suojavarustevarautumisessa ei ole ollut mikään yksittäinen kauppa, kohujulkkis tai yksittäisen virkamiehen päätökset, vaan pikemminkin koko hallituksen varautumisen puute ja muunnellun totuuden kertominen siitä.

Ulkoapäin on hankala tietenkin varmuudella tietää, miten päätökset ovat tarkalleen ottaen syntyneet ja minkä tiedon varassa. Hallitus on kuitenkin antanut Suomen varautumisesta useita kertoja sellaista tietoa ja sellaisia vakuutuksia, jotka eivät ole kestäneet myöhempää tarkastelua. Asiaa varmasti selvitellään vielä pitkään, mutta jo nyt voi sanoa että myös tällä salailun kulttuurilla hallituksessa ja ministeriöissä on suojavarusteasiassa entisestäänkin hankalaa tilannetta vain pahennettu. Vastuun tästäkin asiasta kantaa kuitenkin hallitus, eivät yksittäiset virkamiehet.

Varautumisen laiminlyönnin ja omien maalien tekemisen pitää nyt loppua. Suojavarusteiden riittävyys sairaanhoitopiireissä ja esimerkiksi vanhusten hoitokodeissa on elämän ja kuoleman kysymys.

SUOMEN UUTISET