

LEHTIKUVA
Lähtikö koronapandemia sittenkin laboratoriosta – uusia teorioita
Covid-19-koronaviruksen tiedetään kehittyneen lepakoissa, mutta viruksen tarkka siirtymätapa lepakkojen luolista ihmisiin on vielä hämärän peitossa. Siirtyikö virus jonkin muun eläimen kautta, vai myytiinkö Wuhanin kalatorilla myös lepakoita? Vai pääsikö virus vahingossa karkuun Wuhanin laboratorioista?
Koronaviruksen synnystä ja siirtymisestä ihmisiin on monia teorioita. Jotkut yhdistävät sen ilmastonmuutokseen ja kaupungistumiseen, ja näkevät koronapandemian jonkinlaisena ”luonnon kostona” ihmiselle. Toiset epäilevät syyksi sitä, että Kiinassa on tapana syödä varsin monenlaisia eläimiä, joita myydään toreilla elävinä tuoreuden varmistamiseksi.
Kun lepakkosoppaan lisätään salaliittoteorioita siitä, että kyseessä olisi laboratoriosta karannut bioase, soppa senkun sakenee. Donald Trump syyttää Kiinaa – varsin perustellusti – ”kiinalaisesta viruksesta”, kun taas Kiinan ulkoministeriön tiedottaja twiittaa arvelunsa, että Yhdysvaltain armeijan sotilaat toivat koronaviruksen Wuhaniin osallistuessaan sotilasurheilukisoihin lokakuussa 2019.
Nyt pinnalle on jälleen noussut teoria, että koronavirus olisi karannut wuhanilaisesta laboratoriosta. Kyseessä ei olisi ensimmäinen kerta, kun vaarallinen virus pääsee omille teilleen. Esimerkiksi SARS-virus on päässyt neljästi karkuun Taiwanissa, Singaporessa ja Pekingissä sijaitsevista laboratorioista.
Wuhanissa tutkittiin lepakoita
Brittilehti Daily Mailin saamien tietojen mukaan Wuhanin virologian instituutti on suorittanut kokeita lepakoilla SARS-viruksen ja muiden koronavirusten ryhmään kuuluvien virusten tutkimiseksi. Kokeet suoritettiin USA:n hallituksen myöntämän 3,7 miljoonan dollarin tutkimusapurahan turvin. Kokeissa tutkittiin muun muassa lepakoita, jotka oli pyydystetty 1600 kilometrin päässä Wuhanista, Kiinan etelärajalla sijaitsevan Junnanin maakunnan luolista.
Daily Mailin mukaan Covid-19-viruksen DNA viittaa Junnanin lepakoihin. Aiemmassa, kuukausi sitten julkaistussa Scientific American -lehden artikkelissa tutkija Shi Zhengli myöntää, että Wuhanin virologian instituutissa on tutkittu lepakoita, mutta hänen mukaansa heidän lepakoista ottamansa virusnäytteet eivät vastaa täysin Covid-19-koronavirusta.
Joka tapauksessa Daily Mailin mukaan Britannian hallitusta lähellä olevat tahot ovat alkaneet pitää entistä todennäköisempänä sitä mahdollisuutta, että koronavirus on levinnyt laboratoriosta esimerkiksi siten, että tutkija on saanut tartunnan tutkimiensa lepakkojen verestä ja sitten levittänyt sitä eteenpäin muihin ihmisiin.
Bioturvallisuudessa on saattanut olla puutteita
Myös yhdysvaltalainen mikrobiologi ja bioturva-asiantuntija Richard Ebright pitää mahdollisena sitä, että virus on saattanut lähteä leviämään laboratoriossa sattuneen vahingon seurauksena, kertoo Washington Post -lehti. Ebrightin mukaan lepakoita tutkittiin Wuhanissa vain kakkostason bioturvallisuusvaatimusten mukaan, mikä tarjoaa vain vähäisen suojan verrattuna ylimpään nelostasoon.
Mikrobiologi Ebright kertoo myös, että hänen näkemänsä videomateriaalin mukaan Wuhanin tutkijat eivät ole aina käyttäneet asianmukaisia suojavälineitä kerätessään lepakkonäytteitä. Eräässä kiinalaisessa tutkimusraportissa kerrotaan, miten eräs lepakkotutkija unohti pukea suojapuvun, minkä seurauksena tutkija tuli luolasta ulos tukka märkänä lepakonvirtsasta.
Myös kiinalaiset tutkijat ovat julkaisseet raportin, jossa epäillään koronaviruksen lähteneen leviämään wuhanilaisesta laboratoriosta. Raportissa kehotettiin parantamaan vaarallisia viruksia tutkivien laboratorioiden bioturvallisuutta ja kerrottiin, että Wuhanin laboratorioista on aeimminkin päässyt karkuun vaarallisia patogeeneja. Tutkijat vetivät myöhemmin raporttinsa pois julkisuudesta vedoten siihen, että heillä ei ollut suoria todisteita asiasta.
Pandemia on myös politiikkaa
Koronaviruksen tarkka leviämisreitti lepakoista ihmisiin on siis yhä tuntematon. Mutta se on selvää, että koronapandemiaan ja sen torjuntaan liittyy paljon politikointia. Daily Mail -lehti sai Kiinan suurlähetystöltä tiukkasanaisen kirjeen julkaistuaan väitteitä, että virus olisi lähtenyt Wuhanin virologian instituutista.
Kiinan suurlähetystö piti väitteitä perättöminä ja vetosi siihen, että WHO:n mukaan pandemian lähde on vielä epäselvä. Kiinalaiset korostivat, että WHO on kehottanut välttämään ”leimaavaa kieltä” ja tiettyihin paikkoihin tai maihin viittaavia ilmaisuja Covid-19-viruksesta puhuttaessa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Koronadiplomatia käy kierroksilla – Trump lupaa USA:n hengityskonereserviä muiden maiden käyttöön, kun maan oma tilanne helpottuu

Belgiassa enemmän koronaan kuolleita kuin Kiinassa

Terveysviranomaisten politisoituminen maksaa ihmishenkiä Yhdysvalloissa, eikä Suomikaan ole tältä turvassa – miksi THL jatkaa laitoksen niukkojen voimavarojen haaskaamista feministiseen höpöhöpöön?

Huoltovarmuuskeskuksen ”Kiina-kaupoissa” epäselvyyksiä – Juvonen: Millaisia taloudellisia tappioita Suomelle aiheutuu tilausprosessista, jossa tuotteiden laatu ei vastaa tilattua?

Kiina koronan jälkeen: Maailmanvalloitus jatkuu pehmein keinoin

Maailman uudet superrikkaat tulevat Kiinasta, Afrikasta ja Vietnamista

Singapore oli virusstrategian mallimaa – epidemia levisi siirtotyöläisten keskuudessa ja maassa on nyt Aasian kolmanneksi eniten tartuntoja

Ennätyselvyttävälle Trumpille sataa kiitosta ja kuraa – kannatus silti Obaman vuoden 2012 lukemissa

Junnila: Kiinalaisyritykset uhka kansalliselle turvallisuudelle – 5G- ja liitännäisteknologia poistettava siirtymäajalla
Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.