Covid-19-koronaviruksen tiedetään kehittyneen lepakoissa, mutta viruksen tarkka siirtymätapa lepakkojen luolista ihmisiin on vielä hämärän peitossa. Siirtyikö virus jonkin muun eläimen kautta, vai myytiinkö Wuhanin kalatorilla myös lepakoita? Vai pääsikö virus vahingossa karkuun Wuhanin laboratorioista?

Koronaviruksen synnystä ja siirtymisestä ihmisiin on monia teorioita. Jotkut yhdistävät sen ilmastonmuutokseen ja kaupungistumiseen, ja näkevät koronapandemian jonkinlaisena ”luonnon kostona” ihmiselle. Toiset epäilevät syyksi sitä, että Kiinassa on tapana syödä varsin monenlaisia eläimiä, joita myydään toreilla elävinä tuoreuden varmistamiseksi.

Kun lepakkosoppaan lisätään salaliittoteorioita siitä, että kyseessä olisi laboratoriosta karannut bioase, soppa senkun sakenee. Donald Trump syyttää Kiinaa – varsin perustellusti – ”kiinalaisesta viruksesta”, kun taas Kiinan ulkoministeriön tiedottaja twiittaa arvelunsa, että Yhdysvaltain armeijan sotilaat toivat koronaviruksen Wuhaniin osallistuessaan sotilasurheilukisoihin lokakuussa 2019.

Nyt pinnalle on jälleen noussut teoria, että koronavirus olisi karannut wuhanilaisesta laboratoriosta. Kyseessä ei olisi ensimmäinen kerta, kun vaarallinen virus pääsee omille teilleen. Esimerkiksi SARS-virus on päässyt neljästi karkuun Taiwanissa, Singaporessa ja Pekingissä sijaitsevista laboratorioista.

Wuhanissa tutkittiin lepakoita

Brittilehti Daily Mailin saamien tietojen mukaan Wuhanin virologian instituutti on suorittanut kokeita lepakoilla SARS-viruksen ja muiden koronavirusten ryhmään kuuluvien virusten tutkimiseksi. Kokeet suoritettiin USA:n hallituksen myöntämän 3,7 miljoonan dollarin tutkimusapurahan turvin. Kokeissa tutkittiin muun muassa lepakoita, jotka oli pyydystetty 1600 kilometrin päässä Wuhanista, Kiinan etelärajalla sijaitsevan Junnanin maakunnan luolista.

Daily Mailin mukaan Covid-19-viruksen DNA viittaa Junnanin lepakoihin. Aiemmassa, kuukausi sitten julkaistussa Scientific American -lehden artikkelissa tutkija Shi Zhengli myöntää, että Wuhanin virologian instituutissa on tutkittu lepakoita, mutta hänen mukaansa heidän lepakoista ottamansa virusnäytteet eivät vastaa täysin Covid-19-koronavirusta.

Joka tapauksessa Daily Mailin mukaan Britannian hallitusta lähellä olevat tahot ovat alkaneet pitää entistä todennäköisempänä sitä mahdollisuutta, että koronavirus on levinnyt laboratoriosta esimerkiksi siten, että tutkija on saanut tartunnan tutkimiensa lepakkojen verestä ja sitten levittänyt sitä eteenpäin muihin ihmisiin.

Bioturvallisuudessa on saattanut olla puutteita

Myös yhdysvaltalainen mikrobiologi ja bioturva-asiantuntija Richard Ebright pitää mahdollisena sitä, että virus on saattanut lähteä leviämään laboratoriossa sattuneen vahingon seurauksena, kertoo Washington Post -lehti. Ebrightin mukaan lepakoita tutkittiin Wuhanissa vain kakkostason bioturvallisuusvaatimusten mukaan, mikä tarjoaa vain vähäisen suojan verrattuna ylimpään nelostasoon.

Mikrobiologi Ebright kertoo myös, että hänen näkemänsä videomateriaalin mukaan Wuhanin tutkijat eivät ole aina käyttäneet asianmukaisia suojavälineitä kerätessään lepakkonäytteitä. Eräässä kiinalaisessa tutkimusraportissa kerrotaan, miten eräs lepakkotutkija unohti pukea suojapuvun, minkä seurauksena tutkija tuli luolasta ulos tukka märkänä lepakonvirtsasta.

Myös kiinalaiset tutkijat ovat julkaisseet raportin, jossa epäillään koronaviruksen lähteneen leviämään wuhanilaisesta laboratoriosta. Raportissa kehotettiin parantamaan vaarallisia viruksia tutkivien laboratorioiden bioturvallisuutta ja kerrottiin, että Wuhanin laboratorioista on aeimminkin päässyt karkuun vaarallisia patogeeneja. Tutkijat vetivät myöhemmin raporttinsa pois julkisuudesta vedoten siihen, että heillä ei ollut suoria todisteita asiasta.

Pandemia on myös politiikkaa

Koronaviruksen tarkka leviämisreitti lepakoista ihmisiin on siis yhä tuntematon. Mutta se on selvää, että koronapandemiaan ja sen torjuntaan liittyy paljon politikointia. Daily Mail -lehti sai Kiinan suurlähetystöltä tiukkasanaisen kirjeen julkaistuaan väitteitä, että virus olisi lähtenyt Wuhanin virologian instituutista.

Kiinan suurlähetystö piti väitteitä perättöminä ja vetosi siihen, että WHO:n mukaan pandemian lähde on vielä epäselvä. Kiinalaiset korostivat, että WHO on kehottanut välttämään ”leimaavaa kieltä” ja tiettyihin paikkoihin tai maihin viittaavia ilmaisuja Covid-19-viruksesta puhuttaessa.

SUOMEN UUTISET