

Valkoisen talon koronavirusvastaava Deborah Birx puhuu valkoisen talon tiedotustilaisuudessa. Oikealla Donald Trump. Kuva: Whitehouse Youtube.
Koronadiplomatia käy kierroksilla – Trump lupaa USA:n hengityskonereserviä muiden maiden käyttöön, kun maan oma tilanne helpottuu
USA haluaa olla myös auttamisen suurvalta koronapandemian matkaan lähettäneen Kiinan ohella.
Trump kertoi perjaintaina 10.4. Valkoisen talon lehdistötilaisuudessa, että General Motorsin valmistamat ensimmäiset hengityskoneet ovat saapuneet liittovaltion osavaltioita kiertävään varastoon. Koneita toimitetaan varastosta osavaltioihin, joissa koronakriisin tehohoitokapasiteetti uhkaa täyttyä. Varastossa on ennen uusia toimituksia ollut 8 000 hengityskonetta.
Koronadiplomatia käy kierroksilla
Trump sanoi myös, että USA voi ruveta auttamaan muita maita hengityskonereservillään, kun maan oma tilanne helpottuu. Trump ei avannut auttamisprojektia tarkemmin, mutta siitä voi vetää johtopäätöksiä, että USA haluaa olla myös auttamisen suurvalta Kiinan ohella. Kiina on ollut esillä uutisissa suojavarusteoperaatioillaan. Avun on sen sijaan todettu olleen osin heikkolaatuista.
Suomen Uutiset kysyi Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltolalta katastrofidiplomatian uusimmista käänteistä.
– Koronadiplomatia käy tällä hetkellä kovilla kierroksilla. Esimerkiksi Taiwan on Kiinan lisäksi kunnostautunut tavaran toimituksilla esimerkiksi Eurooppaan. Pääosin valtiot kuitenkin käyttävät laiteita ja materiaaleja omiin tarkoituksiinsa, hän sanoo.
Aaltola kertoo, että Trump on jo parisen viikkoa luvannut, että kun USAssa päästää ylijäämätilanteeseen, tuotteita aletaan toimittaa muualle maailmaan.
– Mutta tällä hetkellä tilanne on se, ettei USA:sta riitä materiaalia muualle. Se saattaa kuitenkin muuttua tulevaisuudessa, hän tarkentaa.
Valkoisen talon tiedotustilaisuus 10.4.2020, Youtube.
Öljyntuotannon rajoituksista neuvotellaan
Trump kertoi perjantaisessa Valkoisen talon tiedotustilaisuudessa osallistuneensa G20-maiden virtuaalikokoukseen, jossa pyrittiin saamaan sopimus tuotannon leikkaamisesta asteittain vuoteen 2022 asti. Öljynviejämaiden järjestö Opec kertoi myöhään perjaintaina saavuttaneensa sopimuksen tuotannon leikkaamisesta järjestön jäsenmaiden sekä yhteistyömaiden välillä. Lopullinen sopimus vielä uupuu, sillä Meksiko ei suostunut supistustoimiin.
Trump sanoi myös, että USA voisi auttaa Meksikoa leikkauksissa. Hän ei kuitenkaan tarkentanut millä tavoin.
Nähtiin sitten tämäkin: Trump kehuu Bideniä
Valkoisen talon päivittäiset tiedotustilaisuudet ovat hyvin uutispitoisia. Demokraattien kannattajissa ne aiheuttavat joka yö pienen Twitter-myrskyn. Silti kahtiajakautuneessa maassa koronakriisin syventyessä tapahtuu monia päivittäisiä avauksia yli tulehtuneiden puoluerajojen. Hyvä esimerkki tästä oli viime viikon keskiviikkona tapahtunut 15 minuutin mittainen puhelinkeskustelu Trumpin ja demokraattien presidentinvaalikampanjaa käyvän Joe Bidenin välillä. Trump kertoi keskustelusta 8.4. Valkoisen talon tiedotustilaisuudessa.
Presidentti ei tarkemmin avannut keskustelun sisältöä, mutta hän kertoi keskustelun olleen sävyltään positiivinen. Hän kertoi myös, että he olivat monesta eri mieltä, mutta oli myös asioita, joista he olivat samoilla linjoilla. Lopuksi Trump kehui Bideniä hyväksi ihmiseksi.
Varapresidentti Pence tulee toimeen demokraattien kanssa
Myös varapresidentti Mike Pencen keskustelut osavaltioiden kuvernöörien kanssa ovat saaneet vaimeita kiitoksia myös demokraattivaltaisissa osavaltioissa. Presidentti Trump on tiedotustilaisuuksissaan usein viitannut Pencen sovinnollisuuteen, ja siihen että Pence keskustelee häneen vihamielisesti suhtautuvien kanssa. Hän on sanonut, että ei haittaa vaikka häntä vihataan, koska maan etu on tärkein.
Toki paljon kritiikkiä annetaan kaiken aikaa. Esimerkiksi 8.4. käydyssä puhelinkonferenssipuhelussa oli mukana myös runsaasti median edustajia. Presidentti kertoi, että neuvotteluun osallistui 50 osavaltion kuvernööriä. Myös New Yorkin osavaltion pormestari Andrew Cuomo on osoittanut sovinnollisuutta Trumpin toimia kohtaan. Trump on kertonut keskusteleensa hänen kanssaan useasti puhelimessa. Liittovaltio on toimittanut New Yorkin metropolialueelle kenttäsairaaloita ja laivaston sairaanhoitoyksikön.
50 000 kansalaisen kotiutus
Viime viikon keskiviikkona Valkoinen talo puolestaan tiedotti Yhdysvaltain kansalaisten suuresta evakuointioperaatiosta. Ulkoministeri Mike Pompeo sanoi 50 000 kansalaisen päässeen kotiin. Kotiinkuljetukseen oli käytetty 850 lentoa. Ulkoministeriöllä on käytössään järjestelmä nettisivuillaan, joon USAn kansalainen voi ilmoittaa tarvitsevansa apua. Kansalaisuus on todistettava ja se varmistetaan.
Johns Hopkinsin yliopiston seurannan mukaan Yhdysvalloissa on lauantaihin 11.4. mennessä vahvistettu maailman eniten koronavirustartuntoja, yli 500 000, joista kuolleita on liki 19 000.
Heli-Maria Wiik
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.