USA haluaa olla myös auttamisen suurvalta koronapandemian matkaan lähettäneen Kiinan ohella.

Trump kertoi perjaintaina 10.4. Valkoisen talon lehdistötilaisuudessa, että General Motorsin valmistamat ensimmäiset hengityskoneet ovat saapuneet liittovaltion osavaltioita kiertävään varastoon. Koneita toimitetaan varastosta osavaltioihin, joissa koronakriisin tehohoitokapasiteetti uhkaa täyttyä. Varastossa on ennen uusia toimituksia ollut 8 000 hengityskonetta.

Koronadiplomatia käy kierroksilla

Trump sanoi myös, että USA voi ruveta auttamaan muita maita hengityskonereservillään, kun maan oma tilanne helpottuu. Trump ei avannut auttamisprojektia tarkemmin, mutta siitä voi vetää johtopäätöksiä, että USA haluaa olla myös auttamisen suurvalta Kiinan ohella. Kiina on ollut esillä uutisissa suojavarusteoperaatioillaan. Avun on sen sijaan todettu olleen osin heikkolaatuista.

Suomen Uutiset kysyi Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltolalta katastrofidiplomatian uusimmista käänteistä.

– Koronadiplomatia käy tällä hetkellä kovilla kierroksilla. Esimerkiksi Taiwan on Kiinan lisäksi kunnostautunut tavaran toimituksilla esimerkiksi Eurooppaan. Pääosin valtiot kuitenkin käyttävät laiteita ja materiaaleja omiin tarkoituksiinsa, hän sanoo.

Aaltola kertoo, että Trump on jo parisen viikkoa luvannut, että kun USAssa päästää ylijäämätilanteeseen, tuotteita aletaan toimittaa muualle maailmaan.

– Mutta tällä hetkellä tilanne on se, ettei USA:sta riitä materiaalia muualle. Se saattaa kuitenkin muuttua tulevaisuudessa, hän tarkentaa.


Valkoisen talon tiedotustilaisuus 10.4.2020, Youtube.

Öljyntuotannon rajoituksista neuvotellaan

Trump kertoi perjantaisessa Valkoisen talon tiedotustilaisuudessa osallistuneensa G20-maiden virtuaalikokoukseen, jossa pyrittiin saamaan sopimus tuotannon leikkaamisesta asteittain vuoteen 2022 asti. Öljynviejämaiden järjestö Opec kertoi myöhään perjaintaina saavuttaneensa sopimuksen tuotannon leikkaamisesta järjestön jäsenmaiden sekä yhteistyömaiden välillä. Lopullinen sopimus vielä uupuu, sillä Meksiko ei suostunut supistustoimiin.

Trump sanoi myös, että USA voisi auttaa Meksikoa leikkauksissa. Hän ei kuitenkaan tarkentanut millä tavoin.

Nähtiin sitten tämäkin: Trump kehuu Bideniä

Valkoisen talon päivittäiset tiedotustilaisuudet ovat hyvin uutispitoisia. Demokraattien kannattajissa ne aiheuttavat joka yö pienen Twitter-myrskyn. Silti kahtiajakautuneessa maassa koronakriisin syventyessä tapahtuu monia päivittäisiä avauksia yli tulehtuneiden puoluerajojen. Hyvä esimerkki tästä oli viime viikon keskiviikkona tapahtunut 15 minuutin mittainen puhelinkeskustelu Trumpin ja demokraattien presidentinvaalikampanjaa käyvän Joe Bidenin välillä. Trump kertoi keskustelusta 8.4. Valkoisen talon tiedotustilaisuudessa.

Presidentti ei tarkemmin avannut keskustelun sisältöä, mutta hän kertoi keskustelun olleen sävyltään positiivinen. Hän kertoi myös, että he olivat monesta eri mieltä, mutta oli myös asioita, joista he olivat samoilla linjoilla. Lopuksi Trump kehui Bideniä hyväksi ihmiseksi.

Varapresidentti Pence tulee toimeen demokraattien kanssa

Myös varapresidentti Mike Pencen keskustelut osavaltioiden kuvernöörien kanssa ovat saaneet vaimeita kiitoksia myös demokraattivaltaisissa osavaltioissa. Presidentti Trump on tiedotustilaisuuksissaan usein viitannut Pencen sovinnollisuuteen, ja siihen että Pence keskustelee häneen vihamielisesti suhtautuvien kanssa. Hän on sanonut, että ei haittaa vaikka häntä vihataan, koska maan etu on tärkein.

Toki paljon kritiikkiä annetaan kaiken aikaa. Esimerkiksi 8.4. käydyssä puhelinkonferenssipuhelussa oli mukana myös runsaasti median edustajia. Presidentti kertoi, että neuvotteluun osallistui 50 osavaltion kuvernööriä. Myös New Yorkin osavaltion pormestari Andrew Cuomo on osoittanut sovinnollisuutta Trumpin toimia kohtaan. Trump on kertonut keskusteleensa hänen kanssaan useasti puhelimessa. Liittovaltio on toimittanut New Yorkin metropolialueelle kenttäsairaaloita ja laivaston sairaanhoitoyksikön.

50 000 kansalaisen kotiutus

Viime viikon keskiviikkona Valkoinen talo puolestaan tiedotti Yhdysvaltain kansalaisten suuresta evakuointioperaatiosta. Ulkoministeri Mike Pompeo sanoi 50 000 kansalaisen päässeen kotiin. Kotiinkuljetukseen oli käytetty 850 lentoa. Ulkoministeriöllä on käytössään järjestelmä nettisivuillaan, joon USAn kansalainen voi ilmoittaa tarvitsevansa apua. Kansalaisuus on todistettava ja se varmistetaan.

Johns Hopkinsin yliopiston seurannan mukaan Yhdysvalloissa on lauantaihin 11.4. mennessä vahvistettu maailman eniten koronavirustartuntoja, yli 500 000, joista kuolleita on liki 19 000.

Heli-Maria Wiik