Elämä koronan jälkeen palaa askel askeleelta Kiinan kaduille. Viruslinko Wuhanin asukkaatkin pääsevät eristyksestä 8 huhtikuuta. ”Lohikäärme” on heräämässä koomasta ja Kiina valmistautuu jatkamaan maailmanvalloitustaan. Näin analysoi Kurier-verkkomedia.

Kiinan media toistaa yksiäänisesti sanomaa, jonka mukaan pandemia on kotimaassa voitettu ja suurvalta on valmis auttamaan koronan uhreja kautta maailman. Lentokoneet pullistelevat suojamaskeja ja testisarjoja matkalla Kiinasta eri puolille maailmaa.

Suojavarustus on välttämätöntä koronan vastaisessa kamppailussa. Euroopan maat ovat tosin kieltäytyneet toimittamasta niitä toisilleen.

Kiina täyttää tyhjiön

Ilman kiinalaisia veljiämme Serbia ei olisi voinut puolustautua virusta vastaan, kehuu Serbian presidentti Aleksandar Vučić ja piikittelee samalla Euroopan unionia:

– Euroopassa ei ole solidaarisuutta, se on silkkaa satua.

Kiina on toimittanut pandemian aikana sairaalatarvikkeita myös Italiaan, Ranskaan ja Espanjaan. Maa käyttää pehmeää voimaa tyhjiössä, joka on seurausta kompuroivasta Euroopan unionista ja kuoreensa vetäytyvästä USA:sta, analysoi Kurier-verkkomedia.

Jos Kiina vielä toimittaa lääketieteellistä apua 54 afrikkalaiselle valtiolle, suurvallan vaikutusvalta kasvaa entisestäänkin myös Afrikan mantereella.

Vaitelias anteeksipyyntö

Pandemiadiplomatia voidaan toki nähdä sanattomana anteeksipyyntönä sille, että koronavirus todella lähti liikkeelle Kiinasta. Globaalia katastrofia olisi todennäköisesti voitu rajoittaa, jos Kiinan viranomaiset olisivat toimineet toisin.

Kiinassa elpyminen pandemian talousvaikutuksista alkaa todennäköisesti jo toisella vuosineljänneksellä, kun länsimaat ovat vasta syöksymässä koronan mustaan aukkoon. Kiina tekee kaikkensa estääkseen mahdolliset uudet takaiskut omassa kansantaloudessaan. Siksi asiantuntijat epäilevät Kiinan viimeisimpiä, myönteisiä koronalukuja.

– Odotan, että koronaan sairastuneiden lukumäärät nousevat jälleen, sanoo saksalainen virologi Christian Drosten.

Hän arvelee, että uusia tartuntoja ei näy virallisissa tilastoissa.

SUOMEN UUTISET