*** OIKAISU. Tämä uutinen perustui saksalaisen Focus-lehden juttuun, jonka media on sittemmin poistanut. Kyseessä oli saksalaisen Focus-lehden ilmeisesti virheellinen tulkinta sisäministerin puheista. Oikaisu julkaistu myös täällä. ***

Alkuperäinen, virheellinen uutinen kokonaisuudessaan alla:

Saksa on päättänyt tiukentaa rajaturvallisuuttaan koronaviruksen takia. Sisäministeri on määrännyt, että jatkossa myös turvapaikanhakijoiden pääsy maahan estetään.

Sisäministeri Horst Seehofer (CSU) on määrännyt, että jatkossa Saksaan pyrkivät turvapaikanhakijat pikakäännytetään suoraan rajalta, uutisoi Focus-lehti. Tähän asti koronapandemian vuoksi määrätyt maahantulorajoitukset eivät ole koskeneet turvapaikanhakijoita.

Uuden käytännön taustalla on Saksan pahentunut koronatilanne. Tämän vuoksi Euroopan ulkopuolisista maista kotoisin olevat turvapaikanhakijat käännytetään jatkossa suoraan rajalta.

Myös ulkoa tulevia terveysriskejä rajoitettava

Eduskunnan sisäasianvaliokunnan puheenjohtaja Andrea Lindholz (CSU) kommentoi Focus-lehdelle, että uudet rajoitukset ovat välttämättömiä kansanterveyden kannalta ja että ne ovat juridisesti toteutettavissa. Kristillisdemokraattisten CDU- ja CSU-puolueiden yhteisen eduskuntaryhmän mukaan koronapandemian torjuntaan kuuluu myös EU:n sisäisen laittoman maahantulon estäminen pikakäännyttämällä turvapaikanhakijat.

Muutos Angela Merkelin 2015 johtamaan Saksaan nähden on huikea. Tuolloin Merkel lsusui kuuluisat sanansawir schaffen das” (suom: ”pystymme siihen”). Tällä hän tarkoitti sitä, että maa oli valmis ottamaan vastaan valtavan määrän turvapaikanhakijoita. Tänään tilanne on kääntynyt täysin päinvastaiseksi.

– Emme voi päästää Euroopan ulkopuolelta tulevia ulkomaalaisia rajan yli samalla kun estämme EU-kansalaisten pääsyn Saksaan, toteaa kristillisten eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Thorsten Frei (CDU).

Saman puolueen kansanedustaja Armin Schuster korostaa, että nyt kun Saksan kansalaisten liikkumisvapautta ja perusoikeuksia rajoitetaan monin tavoin, hallituksen velvollisuus on rajoittaa myös ulkoa tulevia terveysriskejä.

Suomessa turvapaikanhaku jatkuu normaalisti

Suomessa sisäministeri Maria Ohisalo on korostanut useaan otteeseen, että rajojen sulkemisesta ja rajoitustoimista huolimatta turvapaikanhaku jatkuu edelleen normaalisti. Perussuomalaiset ovat kritisoineet Ohisalon linjaa.

Kansanedustaja Leena Meri on ehdottanut, että Suomessa pitäisi rohkeasti tehdä sama mitä Kreikka tekee, eli rajat pidettäisiin toistaiseksi kiinni myös turvapaikanhakijoilta.

– Suomea velvoittavat pakolaissopimukset ovat toki edelleen voimassa. Kuitenkin nyt ollaan poikkeusoloissa, ja sen perusteella voitaisiin katsoa, että Suomi ei voi olla kaikilta osin sitoutunut normaaliajan sopimuksiin eikä Suomi voi tällä hetkellä ottaa vastaan turvapaikkahakemuksia. Euroopassa laajemminkin tehdään nyt sisärajatarkastuksia ja meidän täytyy nyt suojella omien kansalaisten turvallisuutta, Meri totesi.

Meri: Ei etuoikeuksia kenellekään

Meri huomauttaa, että poikkeusoloista johtuvat, arkielämää rajoittavat toimenpiteet olisi kansalaisten keskuudessa merkittävästi helpompi hyväksyä, jos selvästi osoitetaan, että etuoikeuksia ei anneta kenellekään.

– Pitäisi todeta, että ketään ei nyt oteta vastaan.

– Päättäjien pitäisi välittää sellainen viesti, että nyt huolehditaan ensi sijassa omien kansalaisten asioista, Meri kiteytti.

SUOMEN UUTISET