Kansanedustaja Leena Meri sanoo, että Suomessa pitäisi rohkeasti tehdä samaa kuin mitä Kreikka tekee, eli rajat pidettäisiin toistaiseksi kiinni myös turvapaikanhakijoilta. -Pitäisi vaan todeta, että ketään ei nyt oteta vastaan. On myös syytä huomata, että kaikki EU-maat ovat hyväksyneet Kreikan menettelyn.

Hallitus kertoi eilen, että Suomessa valmistellaan valmiuslain käyttöönottoa koronaviruksen takia.

Valmiuslaki merkitsisi muun muassa lähiopetuksen keskeyttämistä kouluissa, julkisten kokoontumisten rajoittamista, useiden julkisten kokoontumistilojen sulkemista ja lisäksi vierailuja sairaaloissa ja useissa hoitoyksiköissä rajoitetaan merkittävästi.

Eduskunta käsittelee tänään valmiuslain käyttöönottoasetuksia perustuslakivaliokunnan mietinnön pohjalta. Perussuomalaisten kansanedustaja Leena Meri totesi eilen Ylen politiikkaradiossa, että valmiuslain käyttöönotto on hallitukselta oikea ratkaisu.

– Se on hyvä asia, kuten myös perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kiitteli, eli että nämä toimet otetaan käyttöön. Toki meillä oli kritiikkiä, että toimet kuten lomamatkojen rajoitukset, vierailukiellot laitoksiin ja vanhustenhuollon yksiköihin, niin ne olisi ollut aiheellista saada käyttöön jo aiemmin. En usko, että tästä tulee poliittista epäselvyyttä.

Valmiuslain käyttöönoton valmistelu kuuluu kaikille puolueille

Perussuomalaiset ovat esittäneet kritiikkiä hallituksen viivyttelystä ja tilannekuvasta. Meren mukaan valmiuslain käyttöönoton valmistelu on koko eduskunnan, kaikkien puolueiden yhteinen asia.

– Mitään estettä ei olisi ollut sille, että keskusteluihin olisi viikonlopun aikana otettu myös oppositiopuolueiden puheenjohtajia, koska silloin tilannekuva välittyy paremmin myös oppositioon. Tulevaisuutta ajatellen voitaisiin ajatella, ettei pidettäisi jatkossa niin tiukkaa hallitus-oppositio-asetelmaa, koska tässä yritetään ikään kuin talvisodan hengessä miettiä, miten saataisiin tilanne hyvin hallintaan.

Meri korostaa Suomen Uutisille, että koska koronaepidemia on koko yhteiskunnan kriisi, laajempi parlamentaarinen kokoonpano olisi ollut valmiuslain käyttöönoton valmistelussa paikallaan.

Hallituksen ohjeistuksen mukaan kaikkea ulkomaille matkustamista tulisi välttää. Meri toteaa, että tästäkin olisi ollut hyvä ilmoittaa jo aikaisemmin.

– Valtiovallan pelkät suositukset kasaavat painetta lentoyhtiöiden ja matkatoimistojen suuntaan siten, että ne todennäköisemmin palauttavat rahat maksetuista matkoista, joita ihmiset eivät voi nyt käyttää.

THL suhtautunut koronavirukseen vähättelevästi

Hallitus on aiemmin nojautunut pitkälti ja yksinomaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ohjeisiin ja suosituksiin. THL on kuitenkin saanut kritiikkiä muuttuvista ja monelta osin epätarkoista lausunnoistaan.

Esimerkiksi vielä kuukausi sitten THL:n terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen ilmoitti pitävänsä epätodennäköisenä sitä, että Euroopassa vakituisesti asuvia kuolisi lähiaikoina koronavirukseen. Tällä hetkellä koronaan on kuollut jo yksistään Italiassa noin tuhat henkilöä. Myös Norja, Kreikka, Puola ja Itävalta ovat ilmoittaneet kuolonuhreista.

Myös Meri on ihmetellyt THL:n vähätteleviä lausuntoja.

– Paniikkia ei tarvitse lietsoa, mutta asiantuntijatason ihmisten täytyy olla tässä tilanteessa tehtäviensä tasalla. Olen kansalaisten keskusteluista havainnut, että jotkut ovat alkaneet suhtautua epäluuloisesti lääketieteelliseen asiantuntijapuoleen.

– Hallitus ilmoitti maanantaina toimenpiteistään koronaviruksen torjumiseksi sen jälkeen, kun hallitus oli kuullut myös THL:n ulkopuolisia asiantuntijatahoja. Kuultavien asiantuntijoiden piiriä siis laajennettiin ja sen seurauksena hallituksen tilannekuva kirkastui. Linja vaihtui muutamissa päivissä, sillä vielä edellisellä viikolla eduskunnan kyselytunnilla kansanedustajille kerrottiin, että toimenpiteisiin ei ole tarvetta, Meri sanoo.

Sisäministeri Ohisalo olisi voinut linjata toisin

Sisäministeri Maria Ohisalo totesi eilen, että rajojen sulkemisesta ja rajoitustoimista huolimatta turvapaikanhaku jatkuu edelleen. Ohisalon linjaa on kritisoitu laajasti.

Meri sanoo, että turvapaikkamenettelyä poikkeusoloissa olisi perustellusti voitu tarkastella myös toisesta näkökulmasta.

– Suomea velvoittavat pakolaissopimukset ovat toki edelleen voimassa. Kuitenkin nyt ollaan poikkeusoloissa, ja sen perusteella voitaisiin katsoa, että Suomi ei voi olla kaikilta osin sitoutunut normaaliajan sopimuksiin eikä Suomi voi tällä hetkellä ottaa vastaan turvapaikkahakemuksia. Euroopassa laajemminkin tehdään nyt sisärajatarkastuksia ja meidän täytyy nyt suojella omien kansalaisten turvallisuutta, Meri sanoo.

Hän muistuttaa myös sopimusoikeudellisesta Force Majeure -tilanteesta, joka viittaa siihen, että ylivoimaisen esteen tilanteessa sopimusvelvollisuutta ei ole mahdollista täyttää.

– Jos Suomi käännyttäisi turvapaikanhakijan rajalla, ei siitä tulisi muuta rangaistusta kuin se, että esimerkiksi Euroopan ihmisoikeustuomioistuin voisi sitten myöhemmin katsoa, onko Suomi rikkonut sopimuksiaan. Käsittelyssä voitaisiin todeta, että Suomessa on ollut poikkeusolot, täällä on ollut epidemia päällä ja talous sakannut, joten ei ole mahdollisuutta auttaa.

Poikkeusolot hyväksytään, jos etuoikeuksia ei jaeta

Meri sanoo, että Suomessa olisi pitänyt rohkeasti tehdä samaa kuin mitä Kreikka nyt tekee.

– Pitäisi todeta, että ketään ei nyt oteta vastaan. Kannattaa myös huomata että kaikki EU-maat ovat hyväksyneet Kreikan menettelyn.

Meri huomauttaa, että poikkeusoloista johtuvat, arkielämää rajoittavat toimenpiteet olisi kansalaisten keskuudessa merkittävästi helpompi hyväksyä, jos selvästi osoitetaan, että etuoikeuksia ei anneta kenellekään.

– Päättäjien pitäisi välittää sellainen viesti, että nyt huolehditaan ensi sijassa omien kansalaisten asioista.

– Tottakai jokainen tajuaa, että tässä tilanteessa ollaan talkoohommissa, jossa jokainen maa hoitaa oman lestinsä jotta selvitään kriisistä. Vapaamatkustajia ei pidä hyväksyä, Meri sanoo.

SUOMEN UUTISET