

PS ARKISTO
Meri: Päättäjien pitäisi viestittää, että nyt huolehditaan ensi sijassa omien kansalaisten asioista – ”Vapaamatkustajia ei pidä hyväksyä”
Kansanedustaja Leena Meri sanoo, että Suomessa pitäisi rohkeasti tehdä samaa kuin mitä Kreikka tekee, eli rajat pidettäisiin toistaiseksi kiinni myös turvapaikanhakijoilta. -Pitäisi vaan todeta, että ketään ei nyt oteta vastaan. On myös syytä huomata, että kaikki EU-maat ovat hyväksyneet Kreikan menettelyn.
Hallitus kertoi eilen, että Suomessa valmistellaan valmiuslain käyttöönottoa koronaviruksen takia.
Valmiuslaki merkitsisi muun muassa lähiopetuksen keskeyttämistä kouluissa, julkisten kokoontumisten rajoittamista, useiden julkisten kokoontumistilojen sulkemista ja lisäksi vierailuja sairaaloissa ja useissa hoitoyksiköissä rajoitetaan merkittävästi.
Eduskunta käsittelee tänään valmiuslain käyttöönottoasetuksia perustuslakivaliokunnan mietinnön pohjalta. Perussuomalaisten kansanedustaja Leena Meri totesi eilen Ylen politiikkaradiossa, että valmiuslain käyttöönotto on hallitukselta oikea ratkaisu.
– Se on hyvä asia, kuten myös perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kiitteli, eli että nämä toimet otetaan käyttöön. Toki meillä oli kritiikkiä, että toimet kuten lomamatkojen rajoitukset, vierailukiellot laitoksiin ja vanhustenhuollon yksiköihin, niin ne olisi ollut aiheellista saada käyttöön jo aiemmin. En usko, että tästä tulee poliittista epäselvyyttä.
Valmiuslain käyttöönoton valmistelu kuuluu kaikille puolueille
Perussuomalaiset ovat esittäneet kritiikkiä hallituksen viivyttelystä ja tilannekuvasta. Meren mukaan valmiuslain käyttöönoton valmistelu on koko eduskunnan, kaikkien puolueiden yhteinen asia.
– Mitään estettä ei olisi ollut sille, että keskusteluihin olisi viikonlopun aikana otettu myös oppositiopuolueiden puheenjohtajia, koska silloin tilannekuva välittyy paremmin myös oppositioon. Tulevaisuutta ajatellen voitaisiin ajatella, ettei pidettäisi jatkossa niin tiukkaa hallitus-oppositio-asetelmaa, koska tässä yritetään ikään kuin talvisodan hengessä miettiä, miten saataisiin tilanne hyvin hallintaan.
Meri korostaa Suomen Uutisille, että koska koronaepidemia on koko yhteiskunnan kriisi, laajempi parlamentaarinen kokoonpano olisi ollut valmiuslain käyttöönoton valmistelussa paikallaan.
Hallituksen ohjeistuksen mukaan kaikkea ulkomaille matkustamista tulisi välttää. Meri toteaa, että tästäkin olisi ollut hyvä ilmoittaa jo aikaisemmin.
– Valtiovallan pelkät suositukset kasaavat painetta lentoyhtiöiden ja matkatoimistojen suuntaan siten, että ne todennäköisemmin palauttavat rahat maksetuista matkoista, joita ihmiset eivät voi nyt käyttää.
THL suhtautunut koronavirukseen vähättelevästi
Hallitus on aiemmin nojautunut pitkälti ja yksinomaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ohjeisiin ja suosituksiin. THL on kuitenkin saanut kritiikkiä muuttuvista ja monelta osin epätarkoista lausunnoistaan.
Esimerkiksi vielä kuukausi sitten THL:n terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen ilmoitti pitävänsä epätodennäköisenä sitä, että Euroopassa vakituisesti asuvia kuolisi lähiaikoina koronavirukseen. Tällä hetkellä koronaan on kuollut jo yksistään Italiassa noin tuhat henkilöä. Myös Norja, Kreikka, Puola ja Itävalta ovat ilmoittaneet kuolonuhreista.
Myös Meri on ihmetellyt THL:n vähätteleviä lausuntoja.
– Paniikkia ei tarvitse lietsoa, mutta asiantuntijatason ihmisten täytyy olla tässä tilanteessa tehtäviensä tasalla. Olen kansalaisten keskusteluista havainnut, että jotkut ovat alkaneet suhtautua epäluuloisesti lääketieteelliseen asiantuntijapuoleen.
– Hallitus ilmoitti maanantaina toimenpiteistään koronaviruksen torjumiseksi sen jälkeen, kun hallitus oli kuullut myös THL:n ulkopuolisia asiantuntijatahoja. Kuultavien asiantuntijoiden piiriä siis laajennettiin ja sen seurauksena hallituksen tilannekuva kirkastui. Linja vaihtui muutamissa päivissä, sillä vielä edellisellä viikolla eduskunnan kyselytunnilla kansanedustajille kerrottiin, että toimenpiteisiin ei ole tarvetta, Meri sanoo.
Sisäministeri Ohisalo olisi voinut linjata toisin
Sisäministeri Maria Ohisalo totesi eilen, että rajojen sulkemisesta ja rajoitustoimista huolimatta turvapaikanhaku jatkuu edelleen. Ohisalon linjaa on kritisoitu laajasti.
Meri sanoo, että turvapaikkamenettelyä poikkeusoloissa olisi perustellusti voitu tarkastella myös toisesta näkökulmasta.
– Suomea velvoittavat pakolaissopimukset ovat toki edelleen voimassa. Kuitenkin nyt ollaan poikkeusoloissa, ja sen perusteella voitaisiin katsoa, että Suomi ei voi olla kaikilta osin sitoutunut normaaliajan sopimuksiin eikä Suomi voi tällä hetkellä ottaa vastaan turvapaikkahakemuksia. Euroopassa laajemminkin tehdään nyt sisärajatarkastuksia ja meidän täytyy nyt suojella omien kansalaisten turvallisuutta, Meri sanoo.
Hän muistuttaa myös sopimusoikeudellisesta Force Majeure -tilanteesta, joka viittaa siihen, että ylivoimaisen esteen tilanteessa sopimusvelvollisuutta ei ole mahdollista täyttää.
– Jos Suomi käännyttäisi turvapaikanhakijan rajalla, ei siitä tulisi muuta rangaistusta kuin se, että esimerkiksi Euroopan ihmisoikeustuomioistuin voisi sitten myöhemmin katsoa, onko Suomi rikkonut sopimuksiaan. Käsittelyssä voitaisiin todeta, että Suomessa on ollut poikkeusolot, täällä on ollut epidemia päällä ja talous sakannut, joten ei ole mahdollisuutta auttaa.
Poikkeusolot hyväksytään, jos etuoikeuksia ei jaeta
Meri sanoo, että Suomessa olisi pitänyt rohkeasti tehdä samaa kuin mitä Kreikka nyt tekee.
– Pitäisi todeta, että ketään ei nyt oteta vastaan. Kannattaa myös huomata että kaikki EU-maat ovat hyväksyneet Kreikan menettelyn.
Meri huomauttaa, että poikkeusoloista johtuvat, arkielämää rajoittavat toimenpiteet olisi kansalaisten keskuudessa merkittävästi helpompi hyväksyä, jos selvästi osoitetaan, että etuoikeuksia ei anneta kenellekään.
– Päättäjien pitäisi välittää sellainen viesti, että nyt huolehditaan ensi sijassa omien kansalaisten asioista.
– Tottakai jokainen tajuaa, että tässä tilanteessa ollaan talkoohommissa, jossa jokainen maa hoitaa oman lestinsä jotta selvitään kriisistä. Vapaamatkustajia ei pidä hyväksyä, Meri sanoo.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- poikkeusolot matkustaminen valmiuslaki tartuntataudit koronavirus lainvalmistelu eduskuntaryhmät liikkuminen turvapaikkamenettely kansainväliset sopimukset THL suomalaiset Maria Ohisalo Rajavalvonta Leena Meri Suomi perussuomalaiset hallitus Jussi Halla-aho Kreikka
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Tynkkynen: Siirtolaismiehet saavat edelleen vapaamatkustaa Ruotsin ja Suomen välillä – ”Ei istu suomalaisten oikeustajuun”

Mäkelä kysyi hallituksen rajalinjauksesta – Ohisalo: ”Emme puhu tässä kohtaa valmiuslaista”

Halla-aho: Mitä nopeammin epidemia saadaan kuriin, sitä nopeammin päästään eroon myös poikkeustilasta

Perussuomalaiset ihmettelevät Ohisalon linjaa – Huhtasaari: ”Turvapaikanhakijat menevät kaiken muun edelle, vaikka olisimme konkurssissa”

Antikainen: Miksi sisäministeri Ohisalo asettaa turvapaikanhakijat kansanterveyden edelle?

Hamstraus siirtyi nettiin – verkkokauppa ja Posti tekevät tiliä

Aasiassa uusia tartuntoja – rajoitustoimet kiristyvät

Politico: Itävallan hiihtokeskuksesta koronavirus levisi pitkin Eurooppaa – ahneuden ja vastuuttomuuden seuraukset näkyvät maailmalla

Riikka Purra kertoi totuuden: Sairaaloissa kehotetaan jo säästämään koronan hoidossa tarvittavia välineitä ja pesemään kertakäyttösuojia – joutui massiivisen somehäirinnän kohteeksi
Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää