Koronaviruspandemian johdosta hallitus on päättänyt ottaa käyttöön valmiuslain, mikä tulee rajoittamaan muun muassa rajanylityksiä. Suomi alkaa rajoittamaan rajaliikennettä torstaina 19.3.2020, mikä käytännössä tarkoittaa sisärajatarkastusten palauttamista.

Vastaavaan ratkaisuun naapurimaistamme on tähän mennessä päätynyt Norja, Viro sekä Venäjä. Ruotsi pitää edelleen rajansa avoimena.

Sisäministerin luulisi ymmärtävän realiteetit

Hallituksen tiistai-iltana pidetyssä tiedotustilaisuudessa sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) kertoi Suomen ulkorajojen turvaamiseen tähtäävistä toimista, mutta mainitsi myös, että rajalle saapuvien turvapaikanhakijoiden hakemuksia otetaan vastaan ja käsitellään edelleen.

– Ministeri Ohisalo pitää edelleen itsepintaisesti kiinni turvapaikanhakijoiden päästämisestä maahan, pandemiasta huolimatta. Rajat on pidettävä kiinni pandemian hillitsemiseksi eikä turvapaikkahakemuksia tule ottaa vastaan tänä aikana, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen vaatii.

– Nyt suomalaisten terveys ja turvallisuus on etusijalla. Meidän resurssimme menevät kaikkein heikoimmassa asemassa olevista huolehtimiseen. Tämän luulisi myös sisäministerin ymmärtävän. Suomi ei ole koko maailman sosiaalitoimisto ja turvallisten maiden kautta saapuvat turvapaikanhakijat tulee palauttaa takaisin sinne, mistä tulivatkin.

Suomella ei ole varaa ylimääräisiin kuluihin

Koronaviruksen inhimilliset ja taloudelliset vaikutukset ovat maailmanlaajuisesti merkittäviä. Kuolleisuus on etenkin ikääntyneiden joukossa kausi-influenssaa huomattavasti korkeampi eikä virukseen ole vielä pystytty kehittämään rokotetta tai parantavaa hoitoa. Useissa maissa terveydenhuoltojärjestelmä on pahasti ylikuormittunut.

Myös taloudelliset vaikutukset ovat mittavia. Pörssikurssit ovat maailmanlaajuisesti laskussa ja monet yritykset yt-neuvottelujen partaalla.

– Koronavirus on uhka kaikkein heikoimmassa asemassa oleville, koko kansanterveydelle sekä se on vaarassa syöstä Suomen ja koko euroalueen taantumaan. Monet yritykset ovat vaikeuksissa eikä valtion kassa ole pohjaton. Meillä ei ole varaa eikä resursseja ylimääräisiin kuluihin tässä tilanteessa. Valtion tulee ensisijaisesti turvata suomalaisten terveys ja turvallisuus ja laittaa kaikki resurssit siihen, Antikainen vaatii.

SUOMEN UUTISET