Koronaviruksen esiintymisen kausivaihteluja mallintaneet tutkijat varoittavat, että vaikka koronatartuntojen määrä laskee kevään ja kesän aikana, ei ole syytä tuudittautua turvallisuuden tunteeseen, sillä todennäköisesti virus palaa ensi talvena nykyistä paljon laajempana pandemiana. Tartunnan saaneita voi silloin olla jopa 100 miljoonaa.

Tukholman ja Baselin yliopistojen tutkijat ovat mallintaneet Wuhanista alkunsa saaneen COVID-19 -viruksen esiintymisen kausittaisia vaihteluja. Tutkijoiden mallin mukaan koronaviruksen varsinainen esiintymispiikki saavutettaisiin vasta tulevalla talvikaudella 2020-2021, jolloin tartunnan saaneita voisi olla maailmassa jopa 100 miljoonaa, kertoo Sky News.

Tutkijoiden kehittämä malli viittaa siihen, että tällä hetkellä pohjoisella pallonpuoliskolla on menossa vasta pieni piikki viruksen esiintymisessä, mutta talvikaudella 2020-2021 on odotettavissa jopa 100-kertainen määrä tartuntoja maailmanlaajuisesti.

Tällä hetkellä maailmassa on noin 116 000 vahvistettua COVID-19 -tartuntaa. Yli 4000 ihmistä on kuollut tähän koronavirukseen.

Ilmasto-olosuhteet vaikuttavat tartuntojen määrään

Muita Ruotsissa esiintyneitä, lievempiä koronavirustyyppejä tutkimalla Tukholman ja Baselin yliopistojen tutkimusryhmä on tullut siihen tulokseen, että tartuntojen määrä tulee kevään ja kesän aikana tippumaan, mutta sitten alkaa uusi nousu. Tutkimusryhmän jäsen, tohtori Emma Hodcroft painottaa, että tarkkoja lukuja on vaikea sanoa, mutta ensi talvena tartuntoja tulee olemaan paljon enemmän, mikäli COVID-19 noudattaa muiden koronavirusten käyttäytymismalleja.

– Jos kausivaihtelu vähentää tartuntojen määrää kesällä, meillä on syytä varovaisuuteen, koska se tarkoittaa, että ensi talvena saattaa tulla vieläkin isompi huippu, tohtori Hodcroft kertoi Sky Newsille.

– Jos tätä mahdollisuutta ei pidetä mielessä, ensi talvena saattaa tulla ikäviä yllätyksiä.

Tutkijoiden malli näyttää viittaavan siihen, että ensi talvikauden ison piikin jälkeen koronaviruksesta tulee tavanomainen, kausittainen ilmiö, aivan kuten kausiflunssa. Koko tutkimus on luettavissa tästä linkistä.

SUOMEN UUTISET