Koko maailmaa on kohdannut näkymätön ja viekas vihollinen, jonka nujertaminen on meidän kaikkien vastuulla. Elämäämme rajoitetaan valtiovallan toimesta niillä toimilla, jotka ovat välttämättömiä tässä yhteisessä taistelussa. Sinä, minä, me kaikki olemme yhdessä tässä kovassa paikassa nyt ja tulevaisuudessa, kirjoittaa perussuomalaisten kansanedustaja Mari Rantanen.

– Virus nujertuu nopeimmin siten, että sen tartuntaketjut lakkaavat. Se tarkoittaa sitä, että mitä vähemmän ihmiset tapaavat toisiaan fyysisesti, sitä vähemmän virus siirtyy ihmisestä toiseen, Mari Rantanen muistuttaa.

– Tämä virus on erityisen hankala siksi, että ihminen voi levittää sitä tietämättään vielä itse terveenä. Viimeisimmät arviot kertovat, että jopa kolme päivää ennen kuin itse tuntee oireita, voi jo viruksen levittää toisiin. Juuri tämän vuoksi on mahdotonta tietää, milloin sitä kantaa ja sen vuoksi kaikkien sosiaaliset kontaktit on minimoitava.

Pysytään mahdollisuuksien mukaan kotona

Koronavirus voi olla lieväoireinen, mutta joillekin se aiheuttaa erittäin vaikean, tehohoitoa vaativan sairauden. Tiedot muualta Euroopasta kertovat, että tehohoidossa on myös nuoria ihmisiä, joten sairaus ei ole vaarallinen pelkästään vanhoille ja muille riskiryhmään kuuluville ihmisille.

– Niin karseaa kuin se onkin, sen vuoksi on hyvä pysyä kotona, jotta viruksen leviäminen pysähtyy. Se tarkoittaa käytännössä melkoista eristäytymistä, mutta meillä jokaisella suomalaisella on rooli tässä taistelussa. Mitä nopeammin tartuntaketjut vaimenevat, sitä nopeammin me pääsemme normaaliin elämään ja rakentamaan rakasta maatamme uudelleen, Rantanen toteaa.

– Nyt siis pysytään kotona ja autamme riskiryhmiin kuuluvia asioimaan kaupassa ja apteekissa. Pidämme erityistä huolta niistä lapsista, joille koti ei ole turvallinen. Kysymme kuulumisia, olemme saavutettavissa, puhelimitse ja sähköisesti ensisijaisesti. Autamme yrityksiä ostamalla lahjakortteja ja maksamalla varatut aikamme, mutta siirrämme aikaa. Me emme käy baareissa ja kahvioissa, mutta ostamme mukaan otettavia tuotteita. Juhlat me pidämme myöhemmin, Rantanen listaa blogissaan.

Riskiryhmien ymmärrettävä viruksen vakavuus

Rantasen mukaan on tärkeää saada riskiryhmät ymmärtämään viruksen nopea leviäminen.

– Monet ovat tuskastelleet vanhempiensa ja isovanhempiensa kanssa, jotka ”käyvät pikkusen kaupassa”.
Käydään kaikki vakava keskustelu ikäihmistemme kanssa, mistä on nyt kysymys. Tämä virus ei ole kausiflunssa.

– Kreikan pääministeri on viestinyt johdonmukaisesti ”menume spiti”, joka tarkoittaa ”pysymme kotona”. Tehdään me jokainen samoin. Pysymme kotona, pidämme huolta rakkaimmistamme ja muista. Me suojelemme nyt elämää.

SUOMEN UUTISET