Poikkeustila (joksi vallitsevaa tilannetta voinee kansanomaisesti kutsua) aiheuttaa monenlaista harmia. Itse kunkin on pidettävä kirkkaana mielessä, että mitä nopeammin epidemia saadaan kuriin, sitä nopeammin päästään eroon myös poikkeustilasta, kirjoittaa perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho Facebookissa. Suomen Uutiset julkaisee kannanoton kokonaisuudessaan.

Yksi ihminen ei voi tehdä määräänsä enempää, mutta kun jokainen meistä tekee monta pientä asiaa, sillä on suuri vaikutus. Viruksen itämisaika on useita päiviä, eivätkä sairastuneetkaan aina oireile, tai oireilevat lievästi. Siksi on muistettava, että kuka tahansa voi olla viruksen kantaja eli tartuttaja. Myös sinä itse.
Tehtäväsi on siis suojella itseäsi muilta ja muita itseltäsi.

Sinun ei tarvitse kyhjöttää kotona säilyketölkkien ja vessapaperin keskellä. Oleellista on välttää kaikkia lähikontakteja kaikkien kanssa. Useimpia tarpeellisia asioita voi siis hoitaa aivan normaalisti. Introvertin ei tarvitse edes muuttaa elämäntyyliään kovin radikaalisti.

* Älä käytä julkista liikennettä, ellei ole aivan pakko. Käytä omaa autoa, kävele tai mene pyörällä. Kävin tänään kierroksella kaupungilla ja totesin, että tämä on mennyt hyvin perille; ratikat ja bussit ovat melko tyhjiä.

* Käy kaupassa niin harvoin kuin mahdollista ja osta enemmän kerralla. Jos käyt ostoksilla kerran viikossa etkä joka päivä, kontaktit ja tartunnan todennäköisyys laskevat yhteen seitsemäsosaan. Käytä itsepalvelukassoja. Maksa kortilla, älä käteisellä. Käytä lähimaksua aina, kun mahdollista. Älä koske paljain käsin maksupäätteisiin, pankkiautomaatteihin tai mihinkään muuhunkaan.

* Kauppojen kassat tekevät tällä hetkellä vaarallista mutta välttämätöntä työtä. Pidä etäisyyttä.

Jos löydät jostakin asiallisen kasvosuojan, käytä sitä kaupassa. THL jatkaa omalla linjallaan ja vastustaa päivän lehdessä kasvosuojien käyttöä, ilmeisesti sillä perusteella, että väärinkäytettynä niistä ei ole hyötyä. Sinun ei kuitenkaan tarvitse käyttää niitä väärin. WHO:n sivuilta löytyy ohje niiden oikeaan käyttöön. Korona leviää pisaratartuntana, ja kasvosuoja suojelee muita ihmisiä sinun pisaroiltasi. Se ei poista käsihygienian merkitystä, mutta siihen yhdistettynä se vähentää tartunnan todennäköisyyttä.

* Vähennä vauhtia. Aja hitaammin, kävele varovaisemmin, älä someta portaissa, älä tappele humalassa. Tällä tavoin kevennät terveydenhoitohenkilökunnan normaalia työtaakkaa ja vapautat sen resursseja epidemian käsittelemiseen.

* Älä käy ravintolassa, kahvilassa tai elokuvissa. Mitä pidemmälle epidemia etenee, sitä varmemmin läheisyydessäsi on joku tartunnan saanut. Korona on ilmeisen ärhäkkä tarttumaan ahtaissa tiloissa.

* Älä kutsu kavereita tai sukulaisia kylään. Kuka tahansa voi olla viruksen kantaja, myös sinä itse.

* Voit auttaa paikallista ravintola- tai kahvilayrittäjää vaarantamatta omaasi tai muiden terveyttä ottamalla ruuat mukaan.

Pienet, kädestä suuhun elävät palvelualan yritykset ovat suurissa vaikeuksissa. On aivan ymmärrettävää, että ne pitävät ovensa auki niin kauan kuin sitä ei valtiovallan toimesta kielletä. Perussuomalaiset ovat normaalioloissa korostaneet sitä, että markkinataloudessa julkinen valta ei maksa yksityisen sektorin palkkakustannuksia, mutta nyt on poikkeustila. Jos terveet yritykset päästetään kaatumaan tai ajetaan velkakurimukseen, siitä on sekä inhimillisesti että taloudellisesti suurempaa vahinkoa kuin valtiovallan väliintulosta.

Hallitus on ollut haluton määräämään korkean tartuntariskin ympäristöjä, kuten ravintoloita, kauppakeskuksia ja elokuvateattereita, kiinni. Tällä kaiketi halutaan suojella vakuutusyhtiöitä. Yrityksiä ja niiden työntekijöitä ei kuitenkaan pidä panna poikkeustilan maksumiehiksi. Se on myös yhteiskunnan kokonaisedun vastaista.

Ovet on syytä sulkea viranomaismääräyksillä, ja valtiovallan, vakuutusyhtiöiden ja muiden toimijoiden on kannettava kortensa kekoon työntekijöiden ja yrittäjien toimeentulon ja yritystoiminnan jatkuvuuden turvaamiseksi.

JUSSI HALLA-AHO