Maailman terveysjärjestö WHO:n pääsihteeri Tedros Adhanom kertoi mediatilaisuudessa Euroopan olevan koronapandemian keskus. Monet eurooppalaiset maat ovat ottaneet rajut toimet käyttöön pandemian hillitsemiseksi. Atlantin toisella puolella Yhdysvaltain presidentti Donald Trump julisti kansallisen hätätilan koronaviruksen vuoksi.

WHO:n pääsihteeri Tedros Adhanom muistutti, että pandemian ohella terveydenhuollon henkilöstöä tarvitaan myös muihin tehtäviin. Hän kiitti puheessaan sairaanhoitajia ja kätilöitä, jotka tekevät tärkeätä työtään pandemian täyttämien otsikoiden takana.

Viruksella yli 5 000 uhria

Adhanom ilmoitti koronaviruksen vaatineen jo yli viisi tuhatta uhria. Tauti leviää nyt nopeiten Euroopassa.

– Euroopasta on nyt tullut pandemian keskus, jossa on tilastoitu enemmän tartuntoja ja kuolemantapauksia kuin koko maailmassa yhteensä Kiinaa lukuunottamatta, Adhanom kertoi.

– Meidän viestimme maailmalle ei ole muuttunut: teidän täytyy toimia laajalla rintamalla.

Adhanomin mukaan nyt ei ole sijaa tuudittautumiselle.

– Älkää vain testatko. Älkää vain seuratko tartuntaketjuja. Älkää vain asettako karanteeneja. Älkää vain pitäkö etäisyyttä muihin. Tehkää nämä kaikki toimet, Adhanom painotti.

– Maat, jotka katsovat sivusta muiden maiden epidemioita ajatellen: ”Tämä ei voi sattua maassamme”, tekevät kohtalokkaan virheen. Näin voi käydä missä tahansa maassa, Adhanom alleviivasi.

Yhdysvalloissa kansallinen hätätila

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump julisti perjantai-illalla Suomen aikaan kansallisen hätätilan virusepidemian vuoksi. Trump huolestui myös Britannian tautimäärän kasvusta ja piti mahdollisena, että brititkin voivat joutua maahantulokieltoon määräajaksi.

Trump kertoi, että opintolainojen hoitamiseen tulee hetkellinen jäädytys. Yhdysvallat aikoo myös ostaa varastoihin raakaöljyä, mitä saa nyt huokella Saudi-Arabian aloitettua öljyn hintasodan.

Yhdysvallat aikoo myös kiihdyttää virustestausta.

Markkinoilla Trumpin toimet ilahduttivat. Keskeiset pörssi-indeksit kääntyivät lähes kymmenen prosentin nousuun laskettuaan torstaina roimasti. Osakemarkkinat ovat silti noin viidenneksen helmikuun huippulukemien alla. Vähintään kahdenkymmenen prosentin pudotus vuoden aiempiin huippuihin määritellään laskumarkkinoiksi.

Henri Alakylä