Itävallan terveysviranomaiset pystyvät antamaan Covid-19 -sairaudesta jo numeerista faktaa. Koronavirusepidemia on kasvanut maassa 23,2 prosentin päivävauhdilla ja yksi sairastunut tartuttaa keskimäärin 1,62 muuta ihmistä. Tiedot julkaisi Kurier-verkkolehti.

Itävallan terveys- ja elintarviketurvallisuusvirasto (AGES) on selvittänyt yhdessä tilastotieteilijöiden kanssa koronaviruksen leviämistä. Julkaisu löytyy nimellä ”Epidemiologische Parameter des COVID19 Ausbruchs, Österreich, 2020”.

Laskelma Covid 19 -sairauden leviämisestä perustuu Itävallan terveysviranomaisten todellisiin tietoihin. Terveys- ja elintarviketurvallisuusviraston asiantuntijat arvioivat, että sairastuneiden määrä kasvaa 23,2 prosenttia päivässä. Leviämisvauhti ja sairastuneiden määrä vaihtelevat paikkakunnittain.

Sanoista tekoihin

Sairastuneiden määrä tuplaantuu keskimäärin 3,3 päivässä. Asioiden syvällinen pohtiminen ja eri asiantuntijalausuntojen vertaaminen sekä vaihtoehtojen ja mahdollisten toimenpiteiden puntarointi päivätolkulla ei nyt siis ole ainoa ja välttämättä paras keino viruksen vastaisessa taistelussa.

Tartunnan saanut henkilö tartuttaa keskimäärin 1,62 muuta ihmistä. Luku on suhteellisen alhainen mutta todistaa sen, että kontaktien rajoittaminen voi estää epidemian leviämistä. Toisaalta alhainen keskimäärinen luku voi viitata myös niin sanottujen ”supertartuttajien” olemassaoloon.

Rautalangasta väännettynä: paras keino koronaviruksen aiheuttamien tuhojen minimoimiseksi on rajoittaa välittömästi ja voimakkaasti ihmisten välisiä fyysisiä kontakteja.

SUOMEN UUTISET