Wienin teknisen yliopiston kehittämä Covid-19 -viruksen leviämistä simuloiva tietokonemallinnus todistaa, että nyt on viimeinen hetki rajoittaa kansalaisten liikkumista ja keskinäisiä tapaamisia. Viruksen leviäminen hidastuu vain minimoimalla ihmisten keskinäiset kontaktit, kertoo Kurier-verkkojulkaisu.

Yliopiston kehittämä mallinnus pyrkii löytämään vastauksen kysymykseen, mikä on tehokkain keino Covid-19 -viruksen leviämisen hidastamiseksi ja sen aiheuttamien vahinkojen minimoimiseksi. Mallinnuksen perustana on koneoppiva, erityyppisten ihmisten kontaktiverkkoja simuloiva sovellus.

– Jos pystymme vähentämään ihmisten välisiä kontakteja 25 prosenttia, putoaa sairastuneiden määrä (huippu) 58 prosenttiin. Jos kontaktit vähennetään puoleen, sairastavuuden huippu on enää 30 prosenttia kyseisestä populaatiosta, kertoo tutkimusryhmän jäsen.

Hallitusten tehtävä päätökset heti

Itävaltalaistutkijoiden mukaan hallitusten päätökset on tehtävä aivan näillä hetkillä. Jos Covid-19 pääsee kunnolla leviämään, mitään ei ole enää ihmisen, saatikka tekoälyn tehtävissä.

Kyse on ainoastaan ja vain siitä, että on pyrittävä kaikin keinoin minimoimaan yhtäaikaista tehohoitoa tarvitsevien potilaiden määrä.

Pandemia voi kestää kaksi vuotta

Saksan liittokansleri Angela Merkel on antanut lausunnon, jonka mukaan Saksan koko väestöstä peräti 60-70 prosenttia voi sairastua koronaviruksen aiheuttamaan tautiin. Berliiniläinen virologi Christian Drosten on puhunut saman suuntaisista luvuista, mutta hän on todennut pandemian voivan kestää ”kaksi vuotta tai jopa pidempään”.

Myös Drostenin mukaan päättäjien on tehtävä kaikkensa viruksen leviämisen hidastamiseksi, jotta kohtalokas suurten väkijoukkojen yhtäaikainen sairastuminen voidaan välttää. Yleisesti saatavilla olevan rokotteen kehittämiseen menee hänen mukaansa vielä vuodesta puoleentoista.

SUOMEN UUTISET