Koronaviruksen vaikutukset Kiinan talouteen ovat huomattavia. Kiinan vienti sukelsi tammi-helmikuun aikana 17,2 prosenttia. Italiassa koko Lombardian alue on asetettu karanteeniin. Karanteenissa on yhteensä noin 16 miljoonaa italialaista.

Kiinan viennin romahdus on johtanut myös kauppataseen alijäämään. Alijäämää kertyi alkuvuonna dollareissa mitattuna 7,1 miljardia.

Talouden ennakoidaan sukeltavan

Bruttokansantuotteen kehitystä varsin hyvin ennakoivat ostopäällikköindeksit ovat hurjassa pudotuksessa. Valmistusteollisuuden indeksipisteet laskivat tammikuun 50 pisteestä helmikuun aikana 35,7 pisteeseen.

Palvelualoilla pudotus oli vieläkin hurjempi. Tammikuun 51,8 pisteen lukemat putosivat 26,5 pisteeseen.

Ostopäällikköindekseissä 50 pistettä on tasapainolukema. Tuolloin tuotanto ei kasva tai supistu. Alle 50 pisteen lukemat merkitsevät supistumista.

Kiinan viranomaiset ovat määränneet karanteeneja, mikä on pysäyttänyt tuotantolaitoksia.

Italiassa epidemia levinnyt nopeasti

Italiassa koronavirustartunnat räjähtivät käsiin lauantaina, kun vahvistettujen tartuntojen määrä nousi 1 200 tartunnasta lähes kuuteen tuhanteen.

Italian pääministeri Giuseppe Conte määräsi koko Lombardian alueen karanteeniin. Myös muita alueita maan pohjoisosassa on karanteenissa. Karanteenimääräyksen rikkominen voi johtaa jopa kolmen kuukauden vankeusrangaistukseen.

Karanteeni kestää huhtikuun kolmanteen päivään asti.

Henri Alakylä