Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio pohtii eri maiden viranomaisten tapoja reagoida koronavirukseen ja toivoo, ettei Suomessa ainakaan noudateta totuttua mallia eli odoteta toimintaohjetta korkeammalta taholta EU:sta.

Kansanedustaja Ville Tavio sanoo koronaviruksen torjunnan olevan vaikea aihe osittain siksi, että virusta on torjuttu eri maissa erilaisin toimin ja erilaisin mittasuhtein.

– Kulkutauti on luonnollisesti arka aihe ja aina sen pelottavampi mitä lähemmäs se tulee. Tästä huolimatta avointa keskustelua tulee pitää yllä siinä missä muissakin aiheissa, Tavio kirjoittaa Uuden Suomen blogissaan.

Hallitus rauhoitteli kansalaisia

Eduskunta käsitteli eilen kyselytunnin sijaan pääministerin ilmoitusta mahdolliseen epidemiaan varautumisesta.

– Marinin hallituksen päälinja käydyssä keskustelussa näytti olevan varautumisen vakuuttelu ja siten kansalaisten rauhoittelu. Hyvä niin. Marinin hallituksen linjassa itselleni abstraktiksi jäi selkeänä esiin noussut tavoite ”ylireagoinnin välttäminen”.

– Luottamukseni asiantuntijoihin ja viranomaisiin on korkea, mutta silti tämä sai miettimään, eikö vakavassa uhassa tule ottaa varman päälle ja ennemmin reagoida vaikka hiukan yli, kuin jälkikäteen voivotella alireagoimista?

Miksi matkustajia ei eristetty?

Tavio pohtii eri maiden viranomaisten tapoja reagoida koronavirukseen ja toivoo, ettei Suomessa ainakaan noudateta totuttua mallia eli odoteta toimintaohjetta korkeammalta taholta EU:sta.

– Oleellinen kysymys lienee, onko viruksen saapuminen maahan tehokkaasti estettävissä lähinnä potentiaalisia tartunnan saaneita eristämällä? Jos kyllä, niin miksi Italiasta epidemia-alueelta Suomeen saapuneita matkustajia ei ole katsottu aiheelliseksi laittaa karanteeniin?

– Tuleeko ihmisiä vielä ohjata työskentelemään ja opiskelemaan etänä tai välttämään laajoja yleisötapahtumia? Tavio kysyy.

Suomalaisten turvallisuus etusijalle

Tavio sanoo, että viranomaiset varmasti tiedottavat tehokkaasti uutta ohjeistusta, mikäli tilanne etenee huonompaan suuntaan. Viranomaisten ja asiantuntijoiden arvio on näin lääketieteellisessä kysymyksessä pitkälti ratkaiseva.

– Marinin hallitus näyttää ainakin tällä hetkellä vakuuttuneen, ettei tartuntavaaraa tulisi kohdata tiukentamalla rajakontrollia ja karanteeneilla. Sen koommin siitäkään ei ole vielä tietoa, onko hallituksen varautumissuunnitelmissa pyrkiä vähentämään ihmisten kanssakäymistä jollain keinolla.

– Perussuomalaisille tärkeintä on suomalaisten turvallisuus ja hyvinvointi, joten seuraamme tilanteen etenemistä tarkkaan, Tavio painottaa.

SUOMEN UUTISET