Italian hallitus käytännössä asetti 60 miljoonaa asukastaan kotikaranteeniin julistettuaan koko maan epidemia-alueeksi. Hallitus aikoo elvyttää tästä aiheutuvia taloudellisia haittoja jopa 10 miljardilla eurolla. Esimerkiksi lainanlyhennyksiin tulee vapaata epidemian ajaksi. Itävalta pisti Italian vastaiset portit kiinni.

Italian pääministeri Giuseppe Conte julisti tiistaina koko maan kotikaranteenialueeksi. Italialaiset saavat poistua kodeistaan vain työn, terveydenhuollon ja elintarvikeostoksien vuoksi. Heidän pitää pystyä todistamaan tarve poistua kodistaan. Karanteenimääräyksen uhmaamisesta voi joutua kolmeksi kuukaudeksi vankeuteen.

Esimerkiksi maan koulut, hiihtokeskukset, museot, yökerhot ja elokuvateatterit pysyvät suljettuina. Urheilu- ja muut massatapahtumat on peruttu. Karanteeni kestää koko maaliskuun ajan.

Alijäämä nousee rajusti

Määrätyt toimet kolhivat maan taloutta. Maan hallitus ilmoitti, että kotitalouksille ja pienyrityksille myönnetään lainoistaan lyhennysvapaata karanteenimääräyksen ajaksi. Hallitus kertoo, että lyhennysvapaista on sovittu maan pankkien kanssa.

Hallituksen mukaan maan budjettialijäämä nousee rajusti lähelle EU:n sallimaa kolmea prosenttia bruttokansantuotteesta. Italian budjettialijäämä oli 1,6 prosenttia viime vuonna.

Italian talous ei ole vironnut vieläkään finanssikriisistä. Maan talous on edelleen noin neljä prosenttia pienempi kuin vuonna 2007.

Vankilamellakoissa kuolleita

Maanantaina maan vankiloissa puhkesi mellakoita, kun viranomaiset kielsivät vankeja tapaamasta omaisiaan virusepidemian vuoksi. Mellakoiden yhteydessä kuoli maanantaina seitsemän vankia, tiistaina kuolleiden määrä nousi yhteentoista. Mellakoita sattui 27 vankilassa.

Suurin osa vangeista kuoli huumeiden vieroitushoitoon tarkoitettujen lääkkeiden yliannostukseen. Vangit olivat päässeet käsiksi vankilan lääkevarastoon. Yhden vangin arvellaan menehtyneen savumyrkytykseen, kun vangit olivat sytyttäneet patjoja palamaan.

20 vangin onnistui myös paeta mellakoiden aikana. Vangit pitivät vartijoitaan panttivankeina.

Vain lääkärintodistuksella Itävaltaan

Itävalta ei aio päästää italialaisia maahan ilman lääkärintodistusta. Itävaltalaiset saavat palata Italiasta, jos he suostuvat kahden viikon kotikaranteeniin.

Suomen ulkoministeriön matkustustiedotteessa kehotetaan välttämään tarpeetonta matkustamista Italiaan. Lähes kaikki Suomessa todetut koronavirustartunnat ovat peräisin Italiasta.

Henri Alakylä