Italia, Espanja, Ranska ja nyt myös Saksa ovat ottaneet rajuja eristämistoimia käyttöön koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi. Toimilla on myös muhkea hintalappu. Euroalueen arvellaan ajautuvan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä rajuun taantumaan.

Italian ja Espanjan vanavedessä myös Ranska ja Saksa ovat ottaneet poikkeuksellisen rajuja toimia käyttöön virusepidemian taltuttamiseksi. Ranskan presidentti Emmanuel Macron kertoi, että maa on sodassa virusta vastaan. Hän lupasi peräti 300 miljardin euron valtion takaukset yritysten pankkiluotoille.

Rajat suljettu kaikilta

Ranskalaiset saavat edelleen käydä ruokaostoksilla, mutta esimerkiksi ystävien tapaaminen on kiellettyä. Rajoitukset ovat voimassa ainakin 15 vuorokauden ajan.

– Yksikään yritys koostaan huolimatta ei kohtaa konkurssiriskiä, Macron sanoi.

Ranskan kunnallisvaalien toinen kierros lykätään tuonnemmaksi.

Macron ilmoitti myös EU:n ulkorajojen sulkemisesta kaikilta EU:n ulkopuolisilta kansalaisilta.

Saksassa lähes 5 000 tartuntaa

Saksan liittokansleri Angela Merkel ilmoitti niin ikään järeistä rajoituksista. Ruokakaupat, apteekit, pankit ja huoltoasemat saavat olla auki. Ravintolat pitää sulkea iltakuudelta ja asiakaspaikkojen etäisyyttä pitää kasvattaa. Rajoitusten kestoa ei määrätty, vaan ne ovat voimassa toistaiseksi.

Saksassa on tilastoitu lähes viisi tuhatta tartuntaa. Lauantain jälkeen uusia tartuntoja on havaittu yli tuhat.

Italian lainakorot nousussa

Italian lainakorot ovat nousseet viime päivinä. 10-vuotisen lainan jälkimarkkinakorko on yli 2,2 prosenttia. Kuukausi sitten kyseinen korko oli 0,9 prosentin tuntumassa.

Sijoittajat kaipaavat Euroopan keskuspankkia apuun korkojen pienentämiseksi. EKP:n pääjohtaja Christine Lagarde kertoi viime viikolla, ettei keskuspankin tehtävä ole puuttua lainakorkojen eroihin.

– Jos EKP ei ilmesty ison singon kanssa apuun, Lagarde voi olla vastuussa euron tappamisesta, BlueBay Asset Managementin investointiosaston johtaja Mark Dowding sanoi.

Henri Alakylä