Koronaviruksen leviämistä ja tartuntareittejä on pyritty jäljittämään eri maissa. Etelä-Koreassa viranomaiset ovat pystyneet jäljittämään kolmekymmentä ensimmäistä koronapotilasta, heidän tartuntojensa alkulähteet ja heidän kontaktinsa muihin ihmisiin hyvinkin tarkasti. Mutta sitten tuli potilas numero 31, joka omalla holtittomalla toiminnallaan sekoitti kaiken.

Etelä-Korean ensimmäinen varmistettu koronatapaus oli kiinalaisnainen, joka lensi Soulin lentokentälle Wuhanista tammikuun lopulla. Nainen eristettiin välittömästi. Seuraavien neljän viikon aikana tartuntoja oli vain vähän: 30 koronatapausta kuukauden aikana. Mutta sitten tuli koronapotilas numero 31 ja muutti kaiken. Maassa todettiin maaliskuun alussa satoja uusia koronavirustartuntoja, jotka keskittyivät Daegun kaupungissa sijaitsevan kirkon ja sairaalan yhteyteen, kertoo uutistoimisto Reuters jutussaan.

Ensimmäiset viruksen kantajat tulivat suoraan Wuhanista

Etelä-Korean viranomaiset ovat kyenneet jäljittämään 30 ensimmäistä tartunnan kantajaa ja heidän yhteytensä muihin ihmisiin hyvinkin tarkasti. Muutama ensimmäinen tapaus tuli suoraan Wuhanista. Potilas numero 6 oli ensimmäinen paikallisesti tartunnan saanut.

Monilla alkupään tapauksilla oli yhteyksiä toisiinsa – he olivat esimerkiksi saman perheen jäseniä. Oman perheen lisäksi heillä oli vaihteleva määrä kontakteja muihin ihmisiin. Ensimmäisten 30. tapauksen ihmiskontaktien määrä vaihteli nollasta tai muutamasta ihmisestä 450 kontaktiin.

Näihin verrattuna potilas numero 31 oli aivan omaa luokkaansa. Viranomaiset ovat laskeneet hänen olleen kontaktissa peräti 1 160 muuhun ihmiseen. Nainen ei aluksi suostunut edes koronatestiin, vaikka lääkärit sitä hänelle tyrkyttivät ja vaikka hänellä oli selkeät koronan oireet.

Ei testiin vaan buffettiin syömään

Potilas numero 31 on 61-vuotias nainen, joka oli joutunut lievän liikenneonnettomuuden takia sairaalaan Daegussa. Sairaalassa ollessaan hän osallistui läheisen kirkon jumalanpalveluksiin kahdesti. Kyseinen kirkko on yksi koronan leviämisen keskuksista Etelä-Koreassa. Jo ensimmäisen kirkossa käynnin jälkeen sairaalan lääkärit ehdottivat naiselle koronatestiä, koska hänelle oli noussut korkea kuume.

Mutta nainen aloitti vastuuttoman käytöksen heti kärkeen: hän ei suostunut koronatestiin, vaan ajoi mieluummin ystävänsä kanssa taksilla hotellin seisovaan pöytään syömään. Noutopöydässä ruokailu on tartunnan leviämisen kannalta melkoinen riski.

Pari päivää myöhemmin nainen vihdoin suostui testiin, joka osoitti hänen kantavan koronavirusta. Muutamaa päivää tämän jälkeen todettiin satoja uusia koronatartuntoja, joilla oli yhteys kirkkoon tai sen lähialueille. Kyseessä on valtavan kokoinen kirkko, sillä näihin kahteen jumalanpalvelukseen osallistui yhteensä 9 300 ihmistä, joista yli tuhat valitti myöhemmin flunssan kaltaisia oireita.

Tuomiopäivän kultti

Business Insider -lehden mukaan kyseessä on Shincheonji-kirkkokunta, jota on usein luonnehdittu jonkinlaiseksi tuomiopäivän kultiksi. Kirkkokunnalla on noin 250 000 jäsentä, joista 20 000 asuu Kiinassa, monet heistä Wuhanissa.

Kirkkokunnan vuonna 1984 perustanut Lee Man-hee on BBC:n uutisen mukaan viranomaisten tutkinnassa koronaepidemian vuoksi. Hänen epäillään haitanneen viranomaisten työtä heidän yrittäessään jäljittää seurakunnan jäseniä. Peräti 200 000 kirkon jäsentä on jo pistetty koronatestiin.

Tartuntojen määrä räjähti

Reutersin artikkelia kirjoitettaessa Daegun alueella oli maan ylivoimaisesti suurin koronakeskittymä: 3 600 todettua tartuntaa, joista suurin osa liittyi kirkkoon ja sairaalaan. Vertailun vuoksi pääkaupunki Soulissa oli samaan aikaan alle sata tartuntaa.

– Koronavirus tarttuu ja leviää helpoimmin epidemian puhkeamisen alkuvaiheissa, kommentoi terveysministeri Park Neung-hoo lehdistötilaisuudessa. Siksi ennakoiva toiminta on ensiarvoisen tärkeää.

SUOMEN UUTISET