Suomen hallitus tiedotti maanantaina harvinaisista rajoitustoimenpiteistä koronavirusepidemian leviämisen pysäyttämiseksi. Samaan aikaan miljoonia julkisia avustusvaroja vastaanottavan Suomen Punaisen Ristin toiminnan näkymättömyys kriisitilanteessa herättää keskustelua sosiaalisessa mediassa. Juuri tällä hetkellä Suomen Punainen Risti on omistautunut asennevaikuttamiseen ja maahanmuuttajien työllistymisen edistämiseen.

Hallituksen esittelemästä 19 kohdan toimenpideohjelmasta muun muassa selviää, että kouluja suljetaan ja opetus niissä keskeytetään. Museot, teatterit ja kirjastot menevät kiinni. Julkisia kokoontumisia rajoitetaan merkittävästi, ja hallitus suosittelee välttämään tarpeetonta oleskelua julkisilla paikoilla.

Toimintaohjeena yli 70-vuotiaita velvoitetaan mahdollisuuksien mukaan pysymään erillään kontakteista muiden ihmisten kanssa – ylipäätään kaikki ihmiskontaktit pyritään rajaamaan minimiin koronan leviämisen estämiseksi. Hallitus myös aloittaa valmistelun Suomen rajojen sulkemiseksi nopealla aikataululla.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö totesi eilen, että koko maailma on poikkeustilassa ja kukaan ei osaa arvata lopputulemaa. Presidentin mukaan vaikutukset ovat syviä ja pitkäkestoisia.

Asenteisiin vaikuttamista

Samaan aikaan Suomen Punainen Risti kertoo verkkosivullaan käynnistäneensä rasisminvastaisen viikon. Punaisen Ristin koordinoimaa valtakunnallista rasisminvastaista viikkoa vietetään siis 16.-22. maaliskuuta. Viikon tavoitteena kerrotaan olevan asenteisiin vaikuttamisen niin, että rasismi vähenee yhteiskunnassa.

Rasisminvastaisen viikon eräänä tavoitteena on kääntää huomio maahanmuuttajien työllistymiseen ja koulutukseen. Osana rasisminvastaista viikkoa Punainen Risti jakaa Ennakkoluuloton edelläkävijä -tunnustuksia yhteisöille, yrityksille ja yksittäisille ihmisille. Rasisminvastainen viikko on näyttävästi esillä myös Suomen Punaisen Ristin Facebook-sivulla, jossa jaetaan useita erilaisia rasismin vastustamiseen keskittyviä videoita.

Yli viisi miljoonaa STEA-avustusta

Suomen Punainen Risti on huomattava julkisten avustusten saaja. Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskukselta STEAlta Suomen Punainen Risti saa tänä vuonna toimintaansa yli viisi miljoonaa euroa. Punaisen Ristin tehtävänä kerrotaan olevan eniten apua tarvitsevien auttaminen kotimaassa ja ulkomailla katastrofien ja onnettomuuksien sattuessa.

Toistaiseksi Punaisen Ristin toimenpiteet apua tarvitsevien suomalaisten auttamiseksi koronaepidemian keskellä ovat olleet vähänlaisia, jos apua on edes tarjottu – rasismin vastustaminen tuskin auttaa ketään tässä tilanteessa.

”Miksi SPR ei tee mitään?”

Suomen Punaisen Ristin toiminta kriisitilanteessa – tai paremminkin toiminnan näkymättömyys – on huomattu myös sosiaalisessa mediassa. Oulun puskaradio -Facebook-ryhmässä ihmetellään, miksei SPR tee mitään.

– Nyt kun Suomea uhkaa pandemia koronaviruksen vuoksi, herää vain kysymys että missä on esim. SPR. SPR:n vapaaehtoisethan voisivat olla esim. isoimpien kauppojen sekä ostoskeskusten ovilla jakamassa etanolipohjaista käsidesiä sekä halukkaille myös hengityssuojaimia. Myös riskiryhmien ruoka ja muut tarviketoimitukset olisi turvattava, mm. SPR:n voimin.

– SPR ainakin vuonna 2015 pakolaiskriisin aikana sai valjastettua vapaehtoisensa toimiin lyhyellä varoajalla. Nyt jääkin seurannan alle se että mitä esim. SPR on valmis tekemään ko. pandemian hillitsemiseksi Suomessa, Facebook-ryhmässä julkaistussa kirjoituksessa todetaan.

SUOMEN UUTISET