Suomen Punaisen Ristin Hämeen piirissä on tullut ilmi epäily törkeästä kavalluksesta. Vastaanottotoimintaan liittyviä rahoja on kateissa suurehko summa. Asiasta on käynnissä poliisin rikostutkinta.

Suomen Punainen Risti tiedotti maanantaina, että SPR:n Hämeen piirissä on tullut ilmi epäily törkeästä kavalluksesta. Epäily kohdistuu vastaanottotoiminnan varoihin ja se on tullut esiin sisäisessä tarkastuksessa.

Epäilyn kohteena on yksittäinen työntekijä, joka ei työskentele enää Hämeen piirissä. SPR vakuuttaa, että talouden käytäntöjä on tämän jälkeen muutettu, eikä vastaava väärinkäytös enää olisi mahdollinen. Punainen Risti lupaa palauttaa kateissa olevat varat Maahanmuuttovirastolle SPR:n ja Migrin välisen sopimuksen mukaisesti.

– Kyseessä on erittäin valitettava yksittäistapaus, jota poliisi tutkii, kommentoi Hämeen piirin va. toiminnanjohtaja Salla Heiskanen tiedotteessaan.

Vastaanottotoiminnassa pyörivät isot rahat

SPR:n mukaan merkittävä osa epäilyn kohteena olevista väärinkäytöksistä on tapahtunut vuosina 2017–2020. Tuolloin vastaanottotoiminnassa onkin liikkunut isot rahat. Yle uutisoi äskettäin, että vuosina 2015–2020 valtio käytti turvapaikanhakijoiden vastaanottoon vajaat 1,5 miljardia euroa, josta suurin osuus eli 625 miljoonaa euroa meni SPR:n ylläpitämään vastaanottotoimintaan.

Ylen keräämien tietojen mukaan vuonna 2014 – ennen turvapaikanhakijakriisin alkua – SPR:n piirien yhteenlaskettu tulos oli 0,2 miljoonaa euroa tappiolla. Turvapaikanhakijakriisin ajalta vuosilta 2015–2019 SPR:n piirien yhteenlaskettu tulos näyttää 24 miljoonan euron voittoa. SPR:n talous- ja henkilöstöjohtaja Tapani Väisänen myöntää Ylelle, että vastaanottotoiminnan ylijäämät ovat keskeisin syy piirien talouden paranemiseen.

SPR:n Hämeen piiri lisäsi omaisuuttaan huomattavasti pyörittämällä vastaanottokeskuksia. Vuonna 2014 piirillä oli sijoituksia 1,4 miljoonaa euroa, kun taas vuonna 2020 niitä oli 4,4 miljoonaa euroa. Mutta osa Maahanmuuttoviraston SPR:n Hämeen piirille maksamista rahoista on päätynyt aivan vääriin käsiin.

”En voi tutkinnallisista syistä kommentoida”

Suomen Uutisten toimittaja soitti SPR:n Hämeen piirin toiminnanjohtaja Heiskaselle kysyäkseen muutamia tarkentavia kysymyksiä:

– Mistä vastaanottotoimintaan liittyvistä rahoista on kyse?
– Paljonko rahoja on kateissa?
– Liittyykö kavallusepäily yksittäisen vastaanottokeskuksen vai koko Hämeen piirin toimintaan?
– Onko törkeästä kavalluksesta epäilty SPR:n työntekijä maahanmuuttajataustainen vai suomalainen?

Toiminnanjohtaja Heiskasen vastaus kaikkiin yllä oleviin kysymyksiin oli lyhyt ja yksitoikkoinen: ”En voi tutkinnallisista syistä kommentoida.”

SUOMEN UUTISET