Göteborgin raastuvanoikeus on tuominnut yksityiskoulun entisen rehtorin 4,5 vuodeksi vankeuteen kunnallisten avustusten väärinkäytöstä. Rahat kulkeutuivat pääosin Somaliaan eri organisaatioille. Veronmaksajien rahaa on tiettävästi palanut myös makeaan elämään.

Viime syyskuussa Römosseskolanin ex-rehtori ja maltillisen kokoomuksen entinen valtiopäiväedustaja Abdirizak Waberi sai syytteet törkeästä kavalluksesta ja törkeästä kirjanpitorikoksesta. Syyttäjän mukaan kateisiin joutui noin 12 miljoonaa kruunua (1,15M€) yksityiskoulun Göteborgin kaupungin koulutoimelta saatua avustusta.

Entinen rehtori tuomittiin kuun vaihteessa teoistaan 4,5 vuodeksi vankeuteen. Liiketoimintakiellon pituudeksi tuli seitsemän vuotta. Myös miehen matkustuskieltoa jatkettiin.

Tuomion mukaan koulu oli muun muassa maksanut it-palveluista roimaa ylihintaa muihin vastaaviin kouluihin verrattuna. Suuri osa koulun tuottamasta ”ylijäämästä” lähetettiin eri organisaatioille Somaliaan.

– Oppilailta on huijattu 12 miljoonaa, ei tässä muuta johtopäätöstä voi tehdä. Kyse on vakavasta rikoksesta, kommentoi syyttäjä Henric Fagher SVT:n uutisissa.

Tuomiosta valitetaan

Waberin puolustusasianajaja Allan Stutinssky ilmoitti heti tuomion lukemisen jälkeen, että he valittavat päätöksestä. Waberin mukaan kaikki saadut varat on käytetty koulun tarkoitusperien mukaisesti. Rahat lähetettiin Somaliaan, koska ”monet hoitivat koulun it-palveluita ja digitalisointia ilmaiseksi”, Waberi sanoo.

– Asiakkaani on pettynyt. Hänen mielestään raastuvanoikeus ei ole kuunnellut häntä, eikä ottanut huomioon hänen näkemyksiään, puolustusasianajaja kertoo Dagens Nyheterissä.

Samassa oikeudenkäynnissä toinen henkilö sai ehdollisen tuomion kirjanpitorikoksesta. Hän sai lisäksi kolmen vuoden liiketoimintakiellon.

SUOMEN UUTISET