Ruotsin kouluviranomaiset sulkevat turvallisuuspoliisin suosituksesta Tukholmassa ja Uppsalassa sijaitsevat kaksi islamilaista yksityiskoulua. Koulujen oppilaat ovat Säpon mukaan vaarassa radikalisoitua. Oppilaitosten taustalla vaikuttaa samoja henkilöitä, jotka aikanaan hallinnoivat Göteborgin kohun keskelle joutunutta Römesseskolania.

Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpo perustelee sulkemissuositusta sillä, että koulujen opetuksessa on viitteitä islamistisesta ääri-ideologiasta. Säpon mukaan opiskelijat ovat vaarassa ”altistua radikalisoitumiselle oleskelemalla eristäytymistä painottavassa ympäristössä ihmisoikeuksien ja demokraattisten perusarvojen kunnioittamisen sijasta”.

– Tietojemme mukaan koulujen taustalla toimii henkilö, jolla on suuri vaikutus oppilaitoksiin ja joka levittää ideologiaa, joka ei ole sopusoinnussa Ruotsin perustavaa laatua olevien oikeuksien kanssa. Näin ollen koulujen johto ei ole sopiva tehtäviinsä, sanoo kouluhallituksen tarkastusviraston yksikönpäällikkö Fredrika Brickman.

Göteborgin jäljet pelottavat

Uppsalan Imamskolanissa on 200 oppilasta ja Tukholman Framstegskolanissa 90. Oppilaat joutuvat vaihtamaan koulua syksyllä, sillä oppilaitokset suljetaan kevätlukukauden päätteeksi.

Ruotsin kouluviranomaiset ovat selvittäneet yksityiskoulujen omistussuhteita ja johtamista viime syksystä. Kimmokkeena selvitykselle ovat tapahtumat Göteborgin Römesseskolanissa. Göteborgilaiskoulun entinen rehtori tuomittiin hiljattain vankeuteen kavalluksesta ja kirjanpitorikoksista.

SUOMEN UUTISET