Pääsiäismellakoiden jälkeen Ruotsin pääministeri on vihdoin valmis myöntämään, että maahanmuuttajien kotouttamisessa ei ole ihan kaikki mennyt nappiin. Ruotsidemokraateilla olisi valmis lista toimenpiteistä, joilla ongelmat voitaisiin korjata, mutta se tuskin hallitukselle käy. Ongelmat ovat olleet ennustettavissa jo ainakin parikymmentä vuotta sitten, mutta Ruotsi on siitä huolimatta sitkeästi jatkanut Ruotsin tietä eteenpäin.

Ruotsin pääsiäismellakoissa maahanmuuttajat tuhosivat parikymmentä poliisiautoa ja polttivat yhden koulun. Yli sata poliisia sai vammoja mellakoitsijoiden heittämistä kivistä ja muista esineistä.

Mellakoiden pelätään uusiutuvan vappuna. Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson on nyt valmis myöntämään, että maahanmuuttajien kotouttamisessa ei ole ihan kaikki mennyt nappiin.

– Segregaation on annettu mennä niin pitkälle, että me elämme Ruotsissa rinnakkaisissa yhteiskunnissa, Andersson sanoi lehdistötilaisuudessa.

– Me elämme samassa maassa, mutta aivan eri todellisuuksissa.

Ruotsi on määrätietoisesti kulkenut ”Ruotsin tietä”

Ruotsin pääministerin mukaan maahanmuuttajien määrä on ollut huomattavan suuri samaan aikaan kun heidän integroimisensa yhteiskuntaan ei ole onnistunut. Ulkomailla syntyneiden henkilöiden määrä on kaksinkertaistunut viimeisten 20 vuoden aikana. Nyt heitä on noin kaksi miljoonaa, eli viidesosa väestöstä.

– Yhteiskunta on ollut liian heikko, poliisin ja sosiaalitoimistojen resurssit ovat olleet liian vähäiset, Ruotsin pääministeri sanoi.

Andersson ei täsmentänyt, mitä hän tarkoitti yhteiskunnan heikkoudella.

Merkel myönsi monikulttuurisuuden epäonnistuneen

Ruotsin pääministerin puheista tulee heti mieleen Saksan edellisen liittokanslerin puhe vuodelta 2010. Jo yli kymmenen vuotta sitten Angela Merkel myönsi, että yritys rakentaa Saksasta monikulttuurinen yhteiskunta on epäonnistunut täysin.

Merkel siis myönsi vuonna 2010, että Saksa on epäonnistunut tiettyjen maahanmuuttajaryhmien kotouttamisessa jo 1970-luvulta lähtien. Tapahtuneiden virheiden tajuaminen ei kuitenkaan estänyt häntä jatkamasta niiden tekemistä: vuonna 2015 liittokansleri Merkel avasi portit Turkista tulleelle ”Syyrian pakolaisten” tulvalle, jonka hyökyaallot löivät Suomeen asti, kun Saksa ja Ruotsi ohjasivat osan tulijoista eteenpäin.

Suomeen tuli Maahanmuuttoviraston tilastojen mukaan 32 477 turvapaikanhakijaa vuonna 2015. Suurin osa heistä oli Irakista, Afganistanista ja Somaliasta kotoisin olevia miehiä.

Miksi kukaan ei varoittanut?

Joku voisi kysyä, että miksi kukaan – Angela Merkelin lisäksi – ei ole varoittanut Ruotsin vallanpitäjiä niistä ongelmista, joita vääränlainen maahanmuutto tuo mukanaan. Itse asiassa monikin on yrittänyt varoittaa, mutta heitä ei ole kuunneltu.

Norjalainen bloggaaja ”Fjordman” eli Peder Jensen kirjoitti islamisoitumisen Ruotsissa aiheuttamista ongelmista jo tämän vuosituhannen alussa. Jussi Halla-aho kirjoitti jo vuonna 2005 Euroopan palavista lähiöistä ja kyseli, että mitä ovat ne virheet, joita muualla on maahanmuuton suhteen tehty, ja joista me voimme ottaa oppia?

Andersson: Lisää resursseja kotouttamiseen

Pääministeri Magdalena Andersson on nyt edennyt ajattelussaan siihen vaiheeseen, että hän kykenee myöntämään virheitä tehdyn. Hänen mielestään ”nyt on tullut aika tehdä kovia päätöksiä”.

Valitettavasti hänen ehdottamansa keinot ovat pitkälti sitä ihan samaa, jolla nykyiset ongelmat on luotu. Andersson haluaa lisää resursseja nuorisotyöhön ja maahanmuuttajien kotouttamiseen, mutta ei uskalla puhua vääränlaisen maahanmuuton vähentämisestä.

Ruotsidemokraatit: Lisää keinoja kotiuttamiseen

Ruotsidemokraattien ehdottamat keinot ongelman ratkaisemiseksi ovat hyvin erilaisia kuin hallituksen. Pääsiäismellakoiden jälkeen oppositiopuolue julkaisi kolmenkymmenen kohdan ohjelman, jossa on hyvin konkreettisia toimia poliisin valtuuksien lisäämiseksi ja karkotusten helpottamiseksi.

Otsikolla ”30 ehdotusta Ruotsia vastaan tehtyjen hyökkäysten torjumiseksi” ruotsidemokraatit vaativat kriminaalipolitiikan kokonaisuudistusta ja oikeuslaitoksen resurssien lisäämistä. Rikoksiin syyllistymisestä pitää tehdä este kansalaisuuden saamiselle.

Maahanmuuttajaperheiden taloudellista vastuuta lastensa rikoksista pitää lisätä. Vakavien rikosten kohdalla jopa koko perheen oleskeluluvat pitää voida peruuttaa, koska vastuu ruotsalaiseen yhteiskuntaan sopeutumisesta kuuluu koko perheelle.

Ruotsidemokraatit vaativat myös toimenpiteitä islamismia vastaan ja Euroopan ulkopuolelta tulevien pakolaisten vastaanottamisen lopettamista kokonaan. Puolueen mukaan ”järjestelmää uhkaava jengirikollisuus ja islamismin motivoimat hyökkäykset yhteiskuntaa vastaan” ovat suora seuraus muslimimaista tulleesta maahanmuutosta.

Syyttäjäviranomainen: ”Olemme lähellä sotatilaa”

Ylen haastattelema Linköpingin syyttäjä Eva Nemec Nordh luonnehtii pääsiäismellakoita sanomalla, että ”tämän lähemmäksi sotatilaa emme pääse rauhan aikana”.

– Se silmitön viha poliiseja kohtaan on aivan käsittämätöntä, hän kertoo Ylen haastattelussa.

Syyttäjän mielestä kaikkein järkyttävintä on se, että äiditkin ovat mukana mellakoissa. Äidit heittävät kiviä poliiseja kohti ja kannustavat lapsiaan kivittämään poliiseja.

Suomalainen maahanmuuttaja harkitsee muuttamista

Yle on haastatellut myös 72-vuotiasta Terttu Kaikkosta, joka on asunut Norrköpingin Navestadissa lähes 50 vuotta. Mellakoista järkyttynyt Kaikkonen kertoo Ylen toimittajalle harkitsevansa muuttamista turvallisemmalle alueelle.

Viime vuosina lähes kaikki hänen tuntemansa ihmiset ovat muuttaneet pois ja ”tilalle on tullut maahanmuuttajia EU:n ulkopuolelta”. Nimestään päätellen Kaikkonen saattaa itsekin olla maahanmuuttajataustainen ruotsalainen.

SUOMEN UUTISET