Ruotsin poliisi varautuu vappumellakoihin. Poliisi haluaa estää pääsiäisen nöyryytyksen ottamalla käyttöön väkivaltaisten mielenosoittajien hillitsemiseen suunniteltua järeämpää kalustoa, kertoo Expressen. Levottomuuksia odotetaan erityisesti kolmeen Keski-Ruotsin kaupunkiin.

Poliisi on kaikessa hiljaisuudessa valmistautunut estämään paniikin ja kaaoksen, joka leimasi pääsiäismellakoita eri puolilla Ruotsia. Uutena aseena poliisilla on nyt käytössään Tanskan virkaveljiltä lainattu 20-tonnisen kuorma-auton alustalle asennettu vesitykki, jolla voi levittää myös kyynelkaasua.

Tanskan poliisi on aiemminkin antanut Ruotsin poliisin käyttöön erikoiskalustoa, kuten panssaroituja miehistökuljetusajoneuvoja, jotka kestävät mellakoitsijoiden paiskomat tuhdimmatkin kivet. Pääsiäisenä Malmössä partioikin ajoneuvoja, joiden kyljessä luki ”Politi”, vaikka kuskit olivat ruotsalaisia.

Levottomuudet mahdollisia Keski-Ruotsissa

Pääsiäisenä poliisilla ja pelastuslaitoksella oli hankaluuksia mellakoitsijoiden sytyttämien tulipalojen kanssa. Malmössä pidätettiin useita palopommien heittelijöitä ja maahanmuuttajien asuinalueella Rosengårdissa poltettiin henkilöautojen lisäksi paikallisen liikennelaitoksen bussi sekä koulutalo. Poliisiautojakin paloi poroksi kautta eteläisen Ruotsin.

Seuraavia mellakoita odotetaan viikonlopuksi siitä huolimatta, että Rasmus Paludanilta on kohteliaasti evätty kokoontumisluvat vapuksi suunniteltuja provokaatioita varten.

Levottomuuksien pelätään puhkeavan erityisesti Keski-Ruotsissa, koska Stram Kurs-puolueen johtaja Paludan saattaa piipahtaa ainakin Örebrossa, Uppsalassa ja Trollhättanissa. Oli kokoontumislupaa tai ei.

SUOMEN UUTISET