Ruotsin pahoin siipensä saanut poliisi on vastaanottanut valtavan määrä todistusaineistoa pääsiäisen väkivaltaisista mellakoista. Kuvat ja videot ovat erinomainen apu virkavallalle rikollisten saamiseksi leivättömän pöydän ääreen, kertoo SVT. Yllättävää on kansalaisten valmius myös todistaa oikeudessa. Vaikenemisen kulttuuri säröilee.

Ensimmäistä kertaa Ruotsin poliisitoimen historiassa kansalaisilla on ollut mahdollista ladata tiedostoja suoraan poliisin verkkopalveluun. Poliisi nimittäin pyysi paikalla olleilta dokumentteja pääsiäisen väkivaltaisuuksista. Kansan kamera on ollut karttuisa, sillä virkavallalle on lähetetty jo 2 000 tiedostoa, joista 1 000 on videoita.

– Laitoimme palvelun ulos maanantaina aamupäivällä, menestys on ylittänyt odotuksemme ja olemme tuloksiin todella tyytyväisiä. Kuvaa tulee edelleen nyt muutama päivä myöhemminkin eli yhteiskunnallinen kiinnostus viikonlopun tapahtumiin on todella suurta, sanoo poliisin tiedottaja Carina Skagerling.

Vaikenemisen kulttuuri säröilee

Poliisille toimitettu kuvamateriaali on sekä kansalaisten itsensä kuvaamaa, että sosiaalisesta mediasta poimittua. Skagerlindin mukaan kuvamateriaali on korkeatasoista ja lisää poliisin mahdollisuuksia tunnistaa väkivaltaisuuksiin syyllistyneet ja saattaa heidät vastuuseen teoistaan.

Kun videot on ensin ladattu poliisin kotisivulle, lähettäjällä on vielä mahdollisuus lisätietojen antamiseen. Monet ovatkin tarjoutuneet myös todistajiksi eli vaikenemisen kulttuuri alkaa säröillä.

SUOMEN UUTISET