”Jonkun on viimeinenkin lopetettava tämä pelleily ja avattava suunsa. Pakolaisissa on eroja. On suorastaan masentavaa, että vakavasti otettavat aikuiset ihmiset teeskentelevät ihan muuta”. Näin kirjoittaa ruotsidemokraattien puheenjohtaja Aftonbladetin mielipidesivulla Ukrainan sodan seurausten herättämistä ajatuksista.

Kirjoituksensa aluksi Jimmie Åkesson muistuttaa siitä, että Ukraina sijaitsee maantieteellisesti Ruotsin lähialueella, vain vajaan 800 kilometrin päässä. Jo ennen Venäjän hyökkäystä ukrainalaiset voivat oleskella Schengen-alueella ilman viisumia 90 päivää. Nyt ukrainalaisilla on oikeus tilapäiseen suojeluun EU:n alueella vähintään vuoden ajaksi.

– Ukraina on kristitty maa, jonka kulttuuri on lähellä omaamme, verrattuna vaikka klaanijärjestelmään perustuviin kulttuureihin Afrikan sarvessa. Ukrainalaiset ovat kansanakin pyrkimässä lähemmäksi länttä ja Eurooppaa, Åkesson kirjoittaa.

Rasisti joka puskassa

Åkessonin mukaan kulttuurinen yhteisyys tarkoittaa sitä, että ukrainalaisten sopeutuminen ruotsalaiseen yhteiskuntaan on täysin erilaisista kulttuureista tuleviin pakolaisiin verrattuna helpompaa. Eroa on myös siinä, että ukrainalaiset ovat todennäköisesti palaamassa takaisin kotimaahansa heti, kun se vain on mahdollista.

– Jokainen, joka sulkee silmänsä ilmeisiltä eroilta ja sen sijaan näkee rasistin joka puskassa, ei todennäköisesti ole aivan rehellinen näin väittäessään.

Välitön suojelu vaihtuu taloussyiksi

Massapakolaisuus on Åkessonin mielestä koostunut lähimenneisyydessä paljolti miehistä, jotka monen vuoden aikana ovat etsiytyneet kriisialueilta turvallisten maiden kautta yhä lähemmäksi Ruotsia. Välitön suojelun tarve on vaihtunut taloudellisiksi syiksi.

– Sotaa paetaan Tanskasta Ruotsiin Juutinrauman sillan ylitse. Viime vuosikymmeninä sotaa ei ole ollut Tanskassa, eikä sen koommin myöskään Saksassa, Itävallassa, Italiassa, Espanjassa tai Kreikassakaan.

– Ihmiset pakenevat Juutinrauman sillan ylitse, koska vastarannalla odottaa runsas, hyväuskoinen ja löysä tukijärjestelmä. Ainakin se usein on vahva vetovoimatekijä.

Sota on nyt naapurissa

Ukrainalaiset naiset ja lapset ovat Ruotsiin saapuessaan olleet matkalla yhden tai kaksi päivää. Heidät on repäisty irti omasta arjestaan, kodit ovat rauniona ja vanha elämä murskana.

– Olen vakuuttunut siitä, että ukrainalaiset naiset ja lapset eivät tuo mukanaan klaanirakenteita, jengirikollisuutta, kunniamurhia, avustuspetoksia tai vaatimuksia uskonnollisista etuoikeuksista, Åkesson polemisoi Aftonbladetin mielipidekirjoituksessa.

– Pakolaisilla ja ”pakolaisilla” on eroja. Piste.

SUOMEN UUTISET