Vuonna 2015 pakolaisbusseista purkautui Torniossa raavaita nuoria miehiä, jotka olivat lähteneet pakoon sotaa Syyriassa, Irakissa ja Afganistanissa. Tänään pakolaisen kuva on aivan toinen: Venäjän hyökkäykseltä hakevat turvaa äidit ja jopa puolet Ukrainan pakolaisista saattaa olla lapsia.

Ruotsin maahanmuuttoviraston runsas viikko sitten tekemän ennusteen mukaan maahan voi saapua kesään mennessä 27 000–212 000 pakolaista Ukrainasta. Tulijoista jopa puolet saattaa olla lapsia tai alaikäisiä. Pelkästään Tukholma varautuu siihen, että syksyllä koulunsa aloittaa tai sitä jatkaa jopa 10 000 ukrainalaislasta. Pääkaupungin linja on kristallinkirkas.

– Otamme vastaan jokaisen tähän kaupunkiin saapuvan (ukrainalais)lapsen, vakuuttaa kouluneuvos Isabel Smedberg-Palmquist.

Viranomaisten varautumisen tekee hankalaksi se, ettei kenelläkään ole todelliseen tietoon perustuvaa arviota tarvittavien koulutuspaikkojen määrästä. Tukholman kaupungilla on ainoastaan viitteitä siitä, että huomattava osa Ukrainasta tulleista pakolaisista asuu sukulaisten tai tuttaviensa luona, eivätkä he vielä ole rekisteröityneet viranomaisille.

Ensimmäiset pakolaislapset aloittaneet koulunkäynnin

Suomen viranomaiset ovat ottaneet varovaisen linjan lausunnoissaan, eikä Ukrainan sotapakolaisten määrästä tai pakolaisten aiheuttamista kustannuksista ole täälläkään näkynyt selkokielistä arviota.

Sanna Marinin hallituksen kannalta hiljaisuus lienee ymmärrettävää, sillä kaikki kustannukset katetaan joka tapauksessa ja uutta velkaa otetaan muutenkin miljarditolkulla.

Ensimmäiset ukrainalaiset pakolaislapset aloittavat koulunkäynnin Tampereella maanantaina. Vantaallakin perusopetus valmistautuu lapsimäärän suureen kasvuun lähitulevaisuudessa. Kaupunkiin saapuu nyt joka päivä uusia kouluikäisiä Ukrainasta.

– Kouluissa lisätään ryhmiä sitä mukaa, kun lapsia tulee, linjaa Vantaan perusopetuksen johtaja Ilkka Kalo.

SUOMEN UUTISET