Ukrainan pakolaiset olettavat uuteen maahan saavuttuaan päässeensä pois sodan helvetistä. Kahdellesadalle juuri maahan saapuneelle naiselle ja lapselle meno ruotsalaisessa matkustajakodissa saattoi tuoda mielen kotimaan kauhut.

140 ukrainalaista lasta ja 60 naista oli paennut ankarien koettelemusten jälkeen Ukrainasta ja asettautui toissa viikon loppupuolella Örebron kaupungin tilapäismajoitukseen eteläisessä Ruotsissa.

Lauantain puolella aamuyöstä matkustajakodin ulko-ovea hakattiin voimalla ja kaksi miestä pyrki Ruotsin radion mukaan väkisin sisälle asuntolaan. Ukrainalaispakolaiset olivat kauhuissaan, sillä he luulivat selvinneensä turvaan sodan ja mielipuolisen väkivallan jaloista.

Miehet pääsivät asuntolaan sisälle ja yrittivät tunkeutua huoneeseen, jossa oli kielitaidoton ja kauhistunut ukrainalainen äiti kahden lapsensa kanssa.

”Nelivuotias oli hiljaa mutta kaksivuotias huusi”

– Nelivuotias oli hiljaa mutta kaksivuotias huusi, kertoo tapauksen nähnyt vapaaehtoinen auttaja.

Paikalla ollut ukrainalaisnainen yritti keskustella miesten kanssa englanniksi. Hetken kuluttua asuntolaan ilmestyi myös kolmas vieras mies. Naiset ja lapset pysyttelivät huoneissaan lukkojen takana.

– Meille sanottiin, että ruotsi on turvallinen maa mutta ei se siltä näytä, ukrainalaisnainen tilittää.

Viiden aikaan aamuyöstä revohka jatkui, kun asuntolan ovelle rynnisti taas miesjoukko. He eivät kuitenkaan päässeet matkustajakotiin sisälle.

Rikosilmoitus ja väärinkäsitys

Kukaan asuntolassa olleista pakolaisista tai vapaaehtoisista auttajista ei halua kertoa yön tapahtumista omalla nimellään. Siksi kertomuksiin ja niiden yksityiskohtiin on syytä suhtautua varauksella. Tapahtumista on tiettävästi tehty rikosilmoitus.

Ruotsin Maahanmuuttoviraston mukaan tapahtumissa oli kyse väärinkäsityksestä. Juuri ennen ukrainalaisten saapumista välikohtauksen näyttämönä olleessa huoneessa oli asunut ”muita hotellivieraita”. Aamuyöstä matkustajakotiin tunkeutuneet olivat maahanmuuttoviraston mukaan halunneet tavata kyseisessä huoneessa asuneita ystäviään.

Maahanmuuttoviraston mukaan kyse ei siis ollut uhkaavasta tilanteesta, vaan kuten sanottu – väärinkäsityksestä. Vastaavia tilanteita ei viraston mukaan pääse enää syntymään, koska asuntolassa on nyt majoittuneina ainoastaan Ukrainan pakolaisia.

SUOMEN UUTISET