Nuori ukrainalaisnainen joutui raiskatuksi pakolaisten vastaanottokeskuksessa Saksassa. Myös raiskauksesta epäillyt miehet olivat ilmeisesti tulleet pakolaisina Ukrainasta. Toinen epäillyistä on irakilainen ja toinen nigerialainen.

Bild-lehden saamien tietojen mukaan 18-vuotias ukrainalaisnainen raiskattiin Düsseldorfissa sijaitsevassa pakolaisten vastaanottokeskuksessa sunnuntaina 6. maaliskuuta. Poliisi on ottanut kiinni teosta epäiltynä kaksi miestä: 37-vuotiaan irakilaismiehen ja 26-vuotiaan nigerialaismiehen.

Molemmilla miehillä on myös Ukrainan passi ja he ovat ilmeisesti tulleet Saksaan Ukrainasta pakolaisvirran mukana. Ukrainan lain mukaan asevelvollisuusikäiset kansalaiset eivät saisi poistua maasta sotatilan aikana.

”Naisten suojeleminen tärkeintä”

Epäilty raiskaus tapahtui hotellilaivassa, jota käytetään osittain Ukrainasta tulleiden pakolaisten majoittamiseen. CSU:n eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Andrea Lindholz vaatii, että poliisin on kiinnitettävä erityistä huomiota naispakolaisten majoitustilojen turvallisuuden varmistamiseen.

– Meidän tärkein tehtävämme on ukrainalaisten naisten ja lasten suojeleminen seksuaaliselta hyväksikäytöltä matkustuksen ja majoituksen aikana.

Saksan poliisien ammattiliiton puheenjohtaja Heiko Teggatz puolestaan vastuuttaa poliitikkoja, jotta tällaisten tapausten toistuminen estettäisiin.

– Pikainen ja kova rangaistus, jota seuraa karkotus on ainoa kieli, jota tällaiset rikolliset ymmärtävät, Teggatz sanoo Bild-lehdelle.

Poliisiliiton puheenjohtaja korostaa sitä, että rikollisjärjestöt ovat valmiita käyttämään häikäilemättä hyväkseen ukrainalaisten pakolaisten hätää. Varsinkin nuoret naiset ovat otollisia kohteita ihmiskaupalle ja prostituutioon houkuttelulle.

Ukrainan kautta tulee nyt myös Afrikan pakolaisia

Bild-lehden saamien tietojen mukaan Saksan rajalle tulee Ukrainan kautta yhä enemmän sellaisia henkilöitä, jotka ovat kotoisin esimerkiksi Afrikasta. Osa heistä on saattanut oleskella Ukrainassa jo ennen kriisin alkua. Baijerin sisäministeri Joachim Herrmann varoittaa pakolaisvirtojen siivellä tulevista henkilöistä ja kansainvälisen siirtolaisuuden vetovoimatekijöistä.

Myös Ranskassa on herätty huomaamaan, että maahan tulee ”Ukrainan pakolaisina” huomattavan paljon afrikkalaistaustaisia henkilöitä. Figaro-lehden mukaan Ranskaan on tullut Ukrainasta muun muassa algerialaisia ja marokkolaisia.

Ranskalaismeppi Nicolas Bay väittää, että jopa kolmannes Ukrainasta Ranskaan tulevista pakolaisista on afrikkalaisia, jotka käyttävät Ukrainaa uutena siirtolaisuusreittinä Eurooppaan. Hän korostaa, että Ranskalla on velvollisuus auttaa ukrainalaisia, jotka ovat ”osa meidän sivilisaatiotamme”, mutta on myös niitä, jotka tulevat puhtaasti taloudellisista syistä.

Ranskan maahanmuuttoviraston pääjohtaja Didier Leschi selittää tilannetta sillä, että monilla afrikkalaisilla on Ukrainan kaksoiskansalaisuus, joten tilanne ei ole yksinkertainen. Ilmeisesti myös Düsseldorfin raiskauksesta epäillyillä oli kahden maan passit. Düsseldorfin raiskauksesta uutisoi ensimmäisenä Suomessa nettilehti Kansalainen.

SUOMEN UUTISET