Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra vaatii, että Ukrainan sodan vuoksi valtio nollaa niin sanotun pakolaiskiintiön, jonka kautta Suomeen saapuisi tänäkin vuonna toista tuhatta pakolaista kolmansista maista.

Riikka Purra perustelee vaatimusta valtiontaloudellisilla syillä ja sillä, että perinteisesti pakolaisstatuksella Suomeen saapuvien ja Ukrainasta sotaa pakoon lähtevien välillä on eroa.

– Ukrainasta pakenee sodan jaloista naisia ja lapsia. Miehet jäävät puolustamaan maataan. Myös Suomi on tarjonnut pakeneville suojaa. Heitä saapuu sekä tilapäisen suojelun kanavaa pitkin että muilla statuksilla.

– Ukrainalaisten auttaminen on tärkeää. Useimmille on selvää, miksi tällainen humanitaarisuus on täysin eri kategoriassa kuin se, mitä Suomi yleensä vastaanottaa – tuhansien kilometrien takaa saapuvia kohdemaansa valikoivia nuoria miehiä, jotka jäävät maahan riippumatta päätöksestä turvapaikkahakemukseensa. Eivätkä he koskaan poistu kuin korkeintaan lomailemaan kotimaahansa, Purra perustelee.

Valtiontalous jo ennestään rapakunnossa

Purra huomauttaa, että myös Suomen resurssit auttamiseen ovat rajalliset ja siksi niitä tulee kohdentaa eniten apua tarvitseville.

– Valtiontalous on jo ennestään rapakunnossa ja tulee sitä Ukrainan sodan vaikutusten takia olemaan vielä enemmän. Siksikin on tärkeää, että ukrainalaisten turvaa hakevien saapuminen nollaa pakolaiskiintiön ainakin tältä ja seuraavalta vuodelta. Seuraava hallitus tarkastelee tilannetta uudelleen.

– Tämä on parasta auttamista ja juuri sitä, mihin pakolaiskiintiötä kannattaa käyttää.

SUOMEN UUTISET