Venäjän hyökkäys Ukrainaan on johtanut pahimpaan pakolaiskriisiin Euroopassa toisen maailmansodan jälkeen. Kriisin mittasuhteet edellyttävät erityisiä toimia alueen valtioilta. Siksi ruotsidemokraatit vaativat, että kaikki turvapaikanhaku muualta kuin Ukrainasta on pantava jäihin.

Ruotsin demarihallitus on ilmoittanut, että maahan otetaan ainoastaan se määrä pakolaisia, joka on suhteessa Ruotsin väestömäärään ja osuuteen EU:n taloudessa. Näin siksi, että ruotsi on vuoden 2015 jälkeen vastaanottanut eniten turvapaikanhakijoita suhteessa väkilukuun koko EU:n alueella.

Jos Venäjän hyökkäystä pakenee 4 miljoonaa ihmistä, se tarkoittaisi 100 000 Ruotsin vastaanottamaa ukrainalaista. Saman laskentamallin mukaan Suomi voisi ottaa vastaan 40 000–50 000 Ukrainan pakolaista.

Ruotsidemokraatit otti viime viikonlopun vaalikokouksessaan kantaa Venäjän hyökkäykseen ja sen aiheuttamaan pakolaiskriisiin Euroopassa. Julkilausumassaan puolue totesi, että ”he, jotka nyt etsivät turvaa Putinin aggressiota vastaan, ovat erityisen suojelun tarpeessa verrattuna muihin Ruotsiin pyrkiviin pakolaisryhmiin”.

Pakolaisia ainoastaan Ukrainasta

Ruotsidemokraattien johdon mielestä Ruotsilla on ”erityinen moraalinen ja turvallisuuspoliittinen vastuu sekä intressi” ottaa vastaan sotaa pakenevia ihmisiä Ukrainasta. Turvapaikanhaku kaikista muista maista pitäisi vastaavasti lopettaa ainakin toistaiseksi.

– Kaikki pakolaisperäinen maahanmuutto sekä koko pakolaiskiintiö pitää varata ainoastaan ukrainalaisille, sanoo puoluejohtaja Jimmie Åkesson.

EU otti maaliskuun alussa käyttöön tilapäisen suojelun direktiivin, jonka perusteella Ukrainasta tulevat pakolaiset saavat tilapäisen oleskeluluvan EU:n alueelle ilman erillistä turvapaikka-anomusta. Oleskelulupa mahdollistaa työnteon ja koulunkäynnin sekä antaa oikeuden terveyspalveluihin.

SUOMEN UUTISET