Kansanedustaja Ritva ”Kike” Elomaa on tehnyt toimenpidealoitteen karanteenitilojen perustamisesta Suomeen saapuville eläimille. Tällä hetkellä asia on erityisen ajankohtainen, koska Suomeen saapuu ukrainalaisia pakolaisia, joista osalla on lemmikkieläimiä mukanaan.

Maahan saapuvien eläinten tulisi olla eristyksessä 30 vuorokautta saapumishetkestä tautiriskin takia, mutta käytännössä eläinten kanssa saapuviin tulijoihin ei ole Suomessa varauduttu.

– Tilanne on haastava ja ongelmaan olisi löydyttävä ratkaisu pian. Tällä hetkellä Suomessa ei ole virallisia eläimille suunniteltuja karanteenitiloja eikä vastaanottokeskuksissa saa majoittaa eläimiä. Akuuttiin tilanteeseen helpotusta toisi tilapäisen hätämajoituksen sekä karanteenitilojen järjestäminen eläinten kanssa saapuville ukrainalaisille. Nyt eläinten kanssa saapuville ei ole virallista osoitetta minne mennä, Ritva ”Kike” Elomaa sanoo.

Taudit riski ympäristölle

Elomaan mielestä tautien tunnistamiseksi on järjestettävä perusteellinen testaus Suomeen saapuville eläimille ja rokotukset on hoidettava kuntoon. Myös Ruokaviraston ohjeistuksen mukaan saapuvat eläimet on rokotettava ja madotettava.

Eläintautien hallitsematon leviäminen voi aiheuttaa mittavat kustannukset suhteessa asianmukaisten karanteenitilojen perustamiseen ja eläinten testaamiseen.

– Eläinten mukana leviävät taudit ovat vakava riski eläimille, ihmiselle ja luonnolle. Esimerkiksi rabies on pahimmillaan hengenvaarallinen ihmiselle. Vapaasti levitessään taudeista saattaa koitua tuhoisat seuraukset, Elomaa varoittaa.

Apu vapaaehtoisten varassa

Elomaa sanoo, että tällä hetkellä eläinten kanssa saapuvien pakolaisten auttaminen on vapaaehtoisten varassa.

– He tekevät mahtavaa työtä itseään säästämättä. Mukana on jonkin verran myös aktiivisia eläinlääkäreitä, jotka tarkastavat ja rokottavat eläimiä. Varsinais-Suomessa on perustettu pieneläinklinikan tiloihin vapaaehtoisvoimin lemmikillisille perheille tarkoitettu epävirallinen vastaanottokeskus.

– Valitettavasti tämä paikka on jo täynnä ukrainalaisia lemmikkeineen eikä lisää tulijoita voida ottaa vastaan. Toiminta on puhtaasti vapaaehtoistyön ja lahjoitusten varassa, Elomaa kertoo.

Lemmikki saatava mukaan

Vastaanottokeskus saattaa käännyttää tulijan eläimen takia. Toisaalta on terveysturvallisuuden kannalta riskialtista, jos vastaanottokeskukset ottavat vastaan lemmikkejä. Virallista koordinointivastuuta tässä asiassa ei tunnu olevan millään taholla ja tilanne on kaoottinen.

– On inhimillisesti tärkeää mahdollistaa sotaa pakeneville myös lemmikkien tuominen mukanaan. Paljon muuta heillä ei ole. Vaatekassi, lemmikki ja ehkä perhettä mukana. Mies mahdollisesti taistelukentällä ja sukulaisia sodan kourissa. Näitä ihmisiä on autettava eikä rakas lemmikki saa koitua ongelmaksi, koska me täällä Suomessa emme ole pystyneet asiaa järjestämään, Elomaa jyrähtää.

SUOMEN UUTISET