Ukrainan ja Syyrian sotaa pakenevat ihmiset joutuvat ja joutuivat lähtemään kodeistaan periaatteessa samasta syystä: venäläisten iskujen ja pommitusten takia. Venäjä tukee Syyrian itsevaltiasta johtajaa mutkikkaassa sisällissodassa mutta Ukrainassa Venäjä on puhtaasti hyökkääjä.

– Kun Euroopassa käydään sotaa ja eurooppalainen naapurimme joutuu hyökkäyksen kohteeksi, ei ole epäilystäkään siitä, että meidän on autettava parhaamme mukaan. Toivotamme ukrainalaiset tervetulleeksi Tanskan maaperälle”. Näin sanoi Tanskan ulko- ja maahanmuuttoministeri Mattias Tesfaye Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

Ukrainalaiset eivät joudu Tanskassakaan hakemaan turvapaikkaa, vaan heille myönnetään välittömästi väliaikainen oleskelulupa. Näin he voivat aloittaa mahdollisimman nopeasti työelämässä tai jatkaa keskeytynyttä koulukäyntiään.

Palautukset Syyriaan jatkuvat

Tanskan hallitus vaatii edelleen, että Syyrian Damaskoksesta ja sen ympäristöstä lähtöisin olevat pakolaiset palaavat korimaahansa. Hallitusta on kritisoitu siitä, että ihmisiä kehotetaan palaamaan oloihin, jotka eivät ole turvallisia.

Tanskassa on 30 000 Syyrian pakolaista, jotka ovat saapuneet maahan vuoden 2014 jälkeen. Karkotuspäätös koskee 600 henkilöä.

Tanskan maahanmuuttovirasto sanoo CNN:lle antamassaan lausunnossa, että Tanska kohtelee kaikkia pakolaisia yhtäläisellä tavalla ”Ukrainasta paenneiden väliaikaisia oleskelulupia koskevasta laista huolimatta”.

– Kaikilla Tanskasta turvapaikkaa hakevilla on samat oikeudet Tanskan turvapaikkajärjestelmässä.

SUOMEN UUTISET