Perussuomalaiset kansanedustajat Mari Rantanen ja Jari Ronkainen ovat ryhtyneet keräämään muiden kansanedustajien allekirjoituksia lakialoitteeseensa, jossa esitetään ehdollisuutta Suomen kaksoiskansalaisuudelle siten, että myös toisen valtion on tunnustettava Suomen kansalaisuus.

– Suomessa on mahdollista olla sekä Suomen kansalainen että kaksoiskansalainen sellaisen valtion kanssa, joka ei vastavuoroisesti tunnusta Suomen kansalaisuutta. Tällainen epäsymmetrinen ja yksipuolinen tunnustaminen ei sovi oikeustajuumme, Mari Rantanen perustelee aloitetta.

Venäjä ei tunnusta Suomen kaksoiskansalaisuutta

Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on nostanut esille ongelmia kaksoiskansalaisuudessa etenkin asevelvollisuuden ja turvallisuuden kannalta keskeisten virkojen suhteen.

– Esimerkiksi Venäjä ei tunnusta Suomen kansalaisuutta suomenvenäläisissä kaksoiskansalaisuuksissa. Tosipaikan tullen nämä henkilöt olisivat vakavan valinnan edessä. Jos Venäjällä on syitä olla tunnustamatta Suomen kaksoiskansalaisia, niin pitäisikö samojen syiden päteä toisinkin päin? Jari Ronkainen asettelee.

Sinisilmäisyyden aika on ohi

Maailmalla tai edes Euroopassa kaksoiskansalaisuus ei ole oletuskäytäntö. Vain noin puolet maailman valtioista tunnustaa kaksoiskansalaisuuden, ja useissa maissa sille on asetettu erilaisia rajoituksia. Euroopan unionissa kieltoja tai rajoituksia kaksoiskansalaisuudelle ovat asettaneet Irlanti, Slovenia, Latvia, Saksa, Itävalta, Slovakia, Viro, Espanja ja Alankomaat.

– Sinisilmäisyyden aika on ohi, ja käytänteitä on syytä kiristää erityisesti tässä maailmanpoliittisessa tilanteessa. Venäjältä on jo esimerkkejä, kuinka he käyttävät muissa valtioissa olevia kansalaisiaan tekosyynä vihamieliselle toiminnalle, kansanedustajakaksikko kertoo.

Suomen Uutiset