Perussuomalaisten puoluesihteeri Arto Luukkanen muistelee 82 vuotta sitten päättynyttä talvisotaa, jonka päättymisen kunniaksi eilen vietetty muistopäivä oli jokaiselle suomalaiselle kipeiden muistojen päivä. Nyt, reilut 80 vuotta myöhemmin, on Suomi jälleen tilanteessa, jossa sen on pystyttävä kohtaamaan yksimielisesti ne haasteet, jotka uusi imperialistinen invaasio Euroopassa on aiheuttanut.

Eilinen talvisodan rauhan muistopäivä oli puoluesihteeri Arto Luukkasen mukaan jokaiselle suomalaiselle kipeiden muistojen päivä.

– Neuvostoliitto oli varoittamatta hyökännyt maahamme 30.11.1939. Sota oli kestänyt jo 3 kuukautta, ja päättäjien oli joko hyväksyttävä raskaat rauhanehdot tai sitten jatkettava sotaa. Länsivallat olivat luvanneet meille apua, mutta oli selvää, että se ei ehtisi meille. Liittoutuneiden päämääränä oli vallata Pohjois-Ruotsin malmikentät – ei auttaa meitä, Luukkanen muistelee.

Perussuomalaiset haluavat kantaa vastuunsa

Viimeisessä hallituksen neuvonpidossa 12.3.1940 ennen rauhaa presidentti Kyösti Kallio totesi, että hän on ”vavissut ehtojen edessä” ja että asiakirja, jonka hän nyt allekirjoittaisi, olisi ”kamalin”. Ulkoministeri Väinö Tanner piti rauhan päivänä radiopuheen, jossa hän mainitsi, että ehdot olivat olleet sangen raskaat, mutta poliittisia vaatimuksia ei ollut asetettu ja maan itsemääräämisoikeus jäi koskemattomaksi.

– Puheen lopussa hän totesi kuitenkin, että Suomen kansan hyvät ominaisuudet tulisivat nyt esille ja että hän luotti niihin. Yksimielisyyden piti jatkua ja entisyys oli unohdettava.

– On suoraan todettava, että isänmaamme on nyt tilanteessa, jossa sen hyvät ominaisuudet tulevat esille. On tärkeätä, että me voimme yksimielisesti kohdata myös ne uudet haasteet, jotka uusi imperialistinen invaasio lähialueillamme on aiheuttanut. Meidän on kyettävä katsomaan haasteita realistisesti silmiin. Perussuomalaiset haluavat kantaa tässä vastuunsa. On katsottava eteenpäin luottavaisesti ja yksimielisyydessä.

Suomen Uutiset