EU-maista Latvia, Liettua ja Tšekki ovat keskeyttäneet viisumien myöntämisen Ukrainaan hyökänneen Venäjän kansalaisille. Koska Suomi edelleen myöntää viisumeita, Venäjältä Suomeen saapuvat junat ovat olleet viime viikkoina täynnä.

Venäjän ja Suomen välinen junaliikenne on kasvanut huomattavasti lähiaikoina.

Viime sunnuntaista lähtien kaikki VR:n Pietarista lähtevät Allegro-junat ovat olleet täynnä matkustajia ja trendi kiihtyy. Venäjältä Suomeen saapuvat vuorot ovat viime päivinä olleet niin suosittuja, että kaikki halukkaat eivät ole edes saaneet junalippuja.

Nykyisellään Helsinkiin tulee Pietarista kaksi Allegro-vuoroa päivän aikana. Yhdessä junassa on paikat 340 matkustajalle.

VR:n Venäjän liikenteen johtaja Viktoria Hurri kertoo, että junat ovat tällä hetkellä aivan täynnä, joten matkustajat ovat toivoneet lisävuoroja. Hurrin mukaan VR:n suunnitelmissa on lisätä kapasiteettia kolmannella junavuorolla.

Vastaavasti myös rajanylitysten määrät Kaakkois-Suomen rajavartioston rajanylityspaikoilla ovat nousseet viimeisen parin viikon aikana noin viidenneksellä. Kaakkois-Suomen rajavartioston yleisjohtajan Antti Kukkosen mukaan aiemmin korona-aikana päivittäin Venäjän ja Suomen välisen rajan ylittäneiden määrä on ollut 3 000:n paikkeilla, ja tällä hetkellä rajan ylittää noin 3 500–3 600 ihmistä päivässä.

Yksi harvoista liikennereiteistä Venäjältä Eurooppaan

Suomi on muiden EU-maiden tapaan sulkenut ilmatilansa venäläisiltä lentokoneilta. Ulkoministeriö myös kehottaa välttämään kaikkea matkustamista Venäjälle, vaikka samaan aikaan Venäjältä matkustetaan Suomeen kuten ennenkin – jopa kiihtyvällä tahdilla.

Venäjän Ukrainassa aloittamasta sodasta huolimatta Allegro-junaliikenne jatkuu Pietarin ja Helsingin välillä, tarjoten samalla yhden harvoista käytössä olevista liikennereiteistä Eurooppaan. Venäjältä pyritäänkin nyt länteen Suomen kautta, koska Suomi myöntää yhä viisumeita.

Venäjän ja Suomen välisessä liikenteessä matkustaja tarvitsee viisumin. Venäläisten matkustaminen EU-alueelle on vaikeutunut sen jälkeen, kun Venäjä toissa viikolla tunkeutui Ukrainaan ja aloitti hyökkäyksen. Esimerkiksi Latvia ja Tšekki ovat päättäneet lopettaa viisumien myöntämisen Venäjän kansalaisille toistaiseksi.

Viisumihakemusten vastaanotto jatkuu

Suomen linja on erilainen. Suomen Uutisten tavoittama ulkoministeriön konsulipäällikkö Pasi Tuominen kertoo, että viisumihakemusten vastaanotto jatkuu normaalisti.

– Me emme ole kansallisella päätöksellä lopettamassa viisumien myöntämistä. Mahdolliset toimet tullaan tekemään vain osana mahdollisia EU:n yhteisiä päätöksiä. Haemme yhteistä eurooppalaista linjaa, Tuominen sanoo.

Hän kuitenkin tarkentaa että tällä hetkellä viisumin myöntämistä on rajoitettu.

– Viisumia Suomeen voivat hakea vain he, jotka voivat myös ylittää rajan. Lisäksi olemme ottaneet hakemuksia vastaan niiltä, joiden Suomen myöntämä vähintään kahden vuoden multiviisumi on vanhentunut, vaikka he eivät pääsisikään rajan yli.

Multiviisumi eli virallisemmin monikertaviisumi on matkustusasiakirja, joka oikeuttaa useisiin saapumisiin Schengen-alueelle viisumin voimassaoloaikana, kuitenkin niin, että sillä saa oleskella enintään 90 päivää 180 päivän ajanjaksolla.

Purra: Suomessa toimittu sinisilmäisesti

Perussuomalaisten puheenjohtaja, eduskunnan hallintovaliokunnan puheenjohtaja Riikka Purra toteaa, että tämänkaltaisissa tilanteissa Suomessa toimitaan usein valitettavan hyväuskoisesti.

– Olipa kyse sitten kaksoiskansalaisuudesta, ulkomaalaisten maakaupoista tai viisumeista, Suomessa on toimittu sinisilmäisesti ja virheitä on tehty. Perussuomalaiset on ollut ainoa puolue, joka näistä seikoista on varoittanut. Tuntuu siltä, että vasta nyt uhkakuviin on alettu laajemmin herätä ja kiinnittää huomiota. Toivon tietysti, ettei liian myöhään.

Purra huomauttaa, että ei ole kaukaa haettu skenaario, että Venäjä pyrkisi operoimaan Suomessa asuvien venäläisten tai venäläistaustaisten kautta.

– Se on todellinen riski yhdistettynä muihin mahdollisiin hybridioperaatioihin tai informaatiovaikuttamiseen, joihin Venäjällä on kykyä ja halua. Kaksoiskansalaisuuden ongelmat ja ylipäätänsä kansalaisuuden saamisen helppous Suomessa olisi tunnustettava. Olemme pitkään esittäneet näihin muutoksia.

Suomi myöntää venäläisille eniten viisumeita

Purra huomauttaa, että perussuomalaiset on johdonmukaisesti vastustanut viisumivapautta ja viisumisen saamisen helpotuksia, joita säännöllisesti muista puolueista esitetään.

Ennen koronapandemiaa Suomi oli suurin Schengen-viisumien myöntäjä Venäjällä ja Suomi oli yksi venäläisten suosituimmista matkakohteista.

Vuonna 2019 Suomi myönsi Venäjällä yhteensä 790 000 Schengen-viisumia. Samana vuonna venäläiset tekivät Suomeen yhteensä 3,7 miljoonaa matkaa.

SUOMEN UUTISET