Venäjän on mahdollisesti sallimassa länsimaisten ohjelmistotuotteiden kopioinnin. Myös mikropiirinen kopiointi sallitaan. Erityisen huolestuttavaa on se, että totalitaarisen valtion viranomaiset pääsevät kopioimaan ja nuuskimaan länsimaisten ohjelmisto- ja somejättien paikallisia tietokantoja.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on saanut länsimaat päättämään massiivisista Venäjään kohdistuvista pakotteista. Sanktioita on tiettävästi tulossa vielä lisää. Venäjä on vastannut omilla vastapakotteillaan sekä muun muassa aikeillaan kansallistaa maasta poistuvien yritysten toimintoja.

Aikeet takavarikoida yritysten omaisuutta ovat länsimaisittain katsottuna pöyristyttäviä ja takaavat sen, että yksikään länsiyritys ei investoi Venäjälle enää kuuna kullan valkeana.

Toisaalta Venäjän tarkoituksena on eristää itsensä eli kansalaiset muusta maailmasta, joten läntinen mielipide ja lainsäädäntö on valtiojohdolle yhdentekevä.

Tietokannat ja mikropiirit kopioidaan

Talouslehti Kommersantin mukaan Venäjä on nyt laillistamassa ohjelmistojen kopioinnin yhtenä keinona reagoida länsimaiden pakotteisiin. Venäjän lain mukaan patenttisuoja voidaan murtaa, jos ”valtion turvallisuus on uhattuna”.

Laki sallii myös tietokantojen ja mikropiirien kopioinnin. Erityisen mielenkiintoinen tilanne on silloin, jos totalitaarisen valtion tiedustelupalvelu nuuskii esteettä länsimaisten yritysten tietokantoja.

Vastasanktiot koskevat valtioita, jotka ovat Venäjän vihamielisten valtioiden listalla. Eli kaikki EU:n jäsenvaltiot sekä esimerkiksi Yhdysvallat. Näin ollen vaikkapa Microsoftin ja Applen ohjelmistotuotteita voi mahdollisesti jo lähitulevaisuudessa hyödyntää Venäjällä täysin vapaasti.

SUOMEN UUTISET