Euroopassa on jouduttu miettimään sitä, mitenkä paljon Venäjä-pakotteet tulisi kohdentaa tavallisiin venäläisiin. Kysymys on vaikea. Eduskunnan ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Halla-aho kirjoitti joitain päiviä aikaisemmin, että pakotteissa on kyse tehosta. Päämäärä on saada sota loppumaan.

Länsimaissa on keskusteltu siitä, tulisiko Venäjän vastaisten pakotteiden kohdistua vain maan liike-elämän eliittiin, oligarkkeihin. Ajatuksena on, että heidän protestointinsa saisi Venäjän presidentti Vladimir Putinin pään kääntymään ja sotatoimet Ukrainaa vastaan loppumaan.

Ajatus on mainio. Ajatuksen heikko lenkki on se, ettei se riitä. Putinin ote oligarkkeihin on liian suuri. Hän voi teljetä kaksikymmentä oligarkkia vankilaan ja nostattaa vapautuneiden yhtiöiden johtoon uudet henkilöt. Putin ei voi mielekkäästi teljetä miljoonia venäläisiä vankiloihin. Kyse on siis tehosta, kuten perussuomalaisten kansanedustaja ja ulkoasiainvaliokunnan puheenjohta Jussi Halla-aho kirjoitti.

Järjetön sota

Vastakkain ovat kaksi epämieluisaa lopputulemaa: kärsivätkö venäläiset vai ukrainalaiset siviilit? Ukrainalaisten siviilien kärsimykset ovat sodan vuoksi mittaluokaltaan merkittävästi suuremmat kuin taloudellisten pakotteiden aiheuttamat kärsimykset venäläisille.

Putinin sotaa ei voi järjellä perustella. Hänen väitteensä ovat täysin absurdeja. Hänen mukaansa Ukrainassa oli käynnissä huumehörhöisten uusnatsien suorittama kansanmurha.

Kukaan ei ole turvassa

Oligarkkeihin kohdistuneilla pakotteilla on vähäinen merkitys sodan perumiseen, vaikka niillä on vaikutuksia Venäjän talouteen. Eräs pankkiiri kertoi Financial Timesille, että hallinto pitää yritystä epäilyttävänä jos se ei olisi pakotelistalla.

– Tyhmiä oligarkkeja ei ole. He ovat joko syrjäytettyjä tai vankilassa, venäläinen virkamies kertoo.

Halla-aho kirjoittaa, että jos Venäjä pääsee nyt pinteestä valloitussotansa vuoksi, kukaan ei ole Euroopassa turvassa.

Koko Halla-ahon englanninkielinen viestiketju:

Henri Alakylä