Perussuomalainen kansanedustaja Mari Rantanen on tehnyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen ulkoministeriön toiminnasta koskien ”fasilitointia” Rotenbergin oligarkkisuvun Yhdysvaltain vuoden 2014 Venäjä-pakotteiden kiertämiseksi. Lisäksi hän vaatii Suomea pikaisesti muuttamaan kansainvälisesti ristiriitaista viisumipolitiikkaansa.

Helsingin Sanomat uutisoi keskiviikkona, kuinka ulkoministeriö oli vakuuttanut Yhdysvallat siitä, että kylpyläyrityksellä ei ole yhteyttä pakotelistattuihin oligarkkeihin, vaikka kyse on ollut sisäpiirikaupoista.

– Onko todella ulkoministeriön asia auttaa yksityisiä yrityksiä kiertämään kansainvälisiä pakotteita, kuinka paljon tätä on tapahtunut ja jatkuuko toiminta edelleenkin? kansanedustaja Mari Rantanen kysyy.

– On kiinnostavaa kuulla, mihin ulkoministeriön lakisääteiseen tehtäväkenttään tämä kuuluu ja miten ministeriö kiemurtelee itsensä ulos tästä vähintäänkin eettisesti kyseenalaisesta toiminnasta. Onko vuonna 2014 ulkoministerinä toimineella Erkki Tuomiojalla ollut merkitystä asiassa?

Suomen toiminta on kansainvälisesti ristiriidassa

Rantasen toinen kirjallinen kysymys koskee Venäjältä Suomeen suuntautuvaa matkustajaliikennettä. Viro on keskeyttänyt turistiviisumien myöntämisen Venäjän kansalaisille, mutta Suomessa päinvastoin Helsinki-Pietari-välillä liikennöivien Allegro-junien vuoroja ollaan lisäämässä.

– Toimintamme on kansainvälisesti ristiriidassa. Toiset maat asettavat pakotteita Venäjän Ukrainassa aloittaman hyökkäyssodan johdosta, mutta Suomessa pakotteilta syödään pohjaa sallimalla liikenne maarajojen kautta Suomeen ja Suomen lentoasemilta eteenpäin, Rantanen sanoo.

Nyt ei ole varaa sinisilmäisyyteen

Rantanen kiinnittää huomiota myös Suomen turvallisuuteen Venäjän matkustajaliikenteessä.

– Eilisellä eduskunnan kyselytunnilla vasemmalta laidalta salia huudeltiin, kuinka tavalliset venäläiset kärsivät. Nyt ei ole varaa sinisilmäisyyteen. Venäjä on julistanut Suomen ja EU:n ei-ystävällisiksi valtioiksi, ja on suuri riski siihen, että muiden venäläisten joukossa tulee myös Suomelle tai Euroopalle vihamielisiä henkilöitä. Suomen tulisi pikaisesti muuttaa viisumipolitiikkaansa, Rantanen esittää.

Suomen Uutiset