

Ulkomaisten kiinteistöomistusten taustalla kultaisia passeja – Tynkkynen kysyi ministeriltä Suomen toimista
Kultaisilla passeilla viitataan järjestelyihin, jossa EU:n ulkopuolisten maiden kansalaiset voivat rahalla hankkia itselleen jonkin EU-maan kansalaisuuden. Kansanedustaja Sebastian Tynkkynen on huolissaan ilmiön turvallisuusriskeistä, jotka hän nostaa esille ministerille tänään jättämässään kirjallisessa kysymyksessä.
– Passien kauppaaminen on jo lähtökohtaisesti EU:n ja jäsenmaiden näkökulmasta hyvin ongelmallista. Jotkin valtiot kauppaavat EU-maan kansalaisuutta, jota ei kauppatavaraksi ole alkuunkaan tarkoitettu. Suomen osalta asiaan tulee kiinnittää huomiota myös mahdollisen turvallisuusuhan näkökulmasta, Sebastian Tynkkynen painottaa.
– Lainsäädäntömme edellyttää, että EU- ja Eta-maiden ulkopuolelta tulevat henkilöt eivät voi vapaasti hankkia kiinteistöjä Suomesta, vaan kaupalle tarvitaan puolustusministeriön lupa. Kultaisia passeja tarjoavat maat avaavat kuitenkin portin tämän lainsäädännön kiertämiselle.
Seuraukset näkyvät myös Suomessa
Sijoituksia vastaan passejaan ovat tarjonneet viime vuosina ainakin Malta, Kypros ja Bulgaria. Seuraukset näkyvät myös Suomessa. Viranomaistoimien kohteeksi päätyneen Airiston Helmen taustalla olleen venäläismiehen uutisoitiin olleen kultaisen maltalaispassin haltija. Viime vuonna puolestaan uutisoitiin Saimaalla huomattavan kiinteistökaupan tehneen venäläismiehen kantavan Kyproksen kultaista passia.
– Parin vuoden aikana Suomessa on tehty jopa kymmenkunta kiinteistökauppaa, joiden taustalla on kultaisen passin omistava ulkomaalainen. Vaikka viime kädessä puolustusministeriöllä on mahdollisuus kiinteistön pakkolunastukseen, on se toimena hyvin järeä, eikä kynnystä tällaiseen menettelyyn voitane pitää kovin matalalla. Siksi lupaprosessin kiertämiseen kultaisten passien avulla tulee kiinnittää huomiota. Miten Suomessa asiaan on reagoitu ja miten asiaan vaikutetaan EU:ssa? Tästä kysyin ministeriltä, Tynkkynen kertoo.
Ratkaisua haettu EU:n tasolla
Asiaan on aiemminkin haettu ratkaisua EU:n tasolla, mutta ongelma on jälleen noussut ajankohtaiseksi. Maaliskuun alussa EU-parlamentti hyväksyi mietinnön, jossa komissiolta pyydetään ongelmaan tarttuvaa lainsäädäntöehdotusta.
Tynkkynen huomauttaa asian koskevan Suomea hyvin läheisesti, jonka vuoksi Suomen ei tule vain passiivisesti seurata asian mahdollista etenemistä EU:ssa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- kultainen passi maanomistus kiinteistökauppa Kansalaisuus Sebastian Tynkkynen Turvallisuus Venäjä EU
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Antikainen: Venäjän rikollisen kansanmurhahallinnon edustajat karkotettava Suomesta

Venäläiset oligarkit eivät voi pysäyttää Putinia – Halla-aho: Tarkoitus ei ole rangaista venäläistä kansaa, mutta venäläiset voivat tehdä muutoksen

Venäjältä pyritään nyt länteen Suomen kautta, koska Suomi myöntää yhä viisumeita – rajan yli jopa 3 600 tulijaa päivässä

Rantanen ihmettelee ulkoministeriön toimintaa: ”Onko todella ulkoministeriön asia auttaa yksityisiä yrityksiä kiertämään kansainvälisiä pakotteita?”

Antikainen: Kaksoiskansalaisuus rajattava pääosin EU- ja EFTA-maiden kansalaisiin

Marinin hallitukselta taas hävytön lakiesitys eduskuntaan: Suomen kansalaisuuden voisi saada vaikka väärennetyillä asiakirjoilla
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää