

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Toimitus suosittelee
Marinin hallitukselta taas hävytön lakiesitys eduskuntaan: Suomen kansalaisuuden voisi saada vaikka väärennetyillä asiakirjoilla
Hallitus perustelee esitystään kansalaisuuslain muuttamiseksi säädöshuollolla sekä olemassa olevan sääntelyn ajantasaistamisella. Perussuomalaisten kansanedustaja Mari Rantanen huomauttaa, että käytännössä hallitus on jälleen kerran löysentämässä kansalaisuuden saamisen edellytyksiä, eli alentamassa Suomen passin arvoa.
Eduskunta sai tänään käsiteltäväksi hallituksen esityksen laiksi kansalaisuuslain muuttamisesta, jonka mukaan lakiin tehtäisiin säädöshuollollisia muutoksia tehdyn esiselvityksen ja siitä saadun lausuntopalautteen pohjalta.
Esityksen pääasiallisen sisällön kerrotaan olevan muun muassa sitä, että kansalaisuuden saamisen edellytyksenä olevaa selvitettyä henkilöllisyyttä koskevia säännöksiä täsmennettäisiin. Lisäksi tavoitteena on muun muassa selkeyttää kansalaisuuteen vaadittavan asumisajan laskentaa koskevaa sääntelyä muun muassa siten, että asumisaikana sallittavista ulkomaanmatkoista säädettäisiin nykyistä yksinkertaisemmin.
Kansalaisuuden saamisen edellytyksistä säätävän kansalaisuuslain mukaan Suomen kansalaisuuden saaminen hakemuksesta edellyttää myös riittävää kielitaitoa, joka on mahdollista osoittaa eri tavoilla.
Hallituksen kansalaisuuslain muuttamiseen tähtäävän esityksen sisältönä on myös se, että kielitaidon osoittamista koskevia säännöksiä täsmennettäisiin ja täydennettäisiin. Lisäksi lakiin tehtäisiin muita, muun muassa yleislainsäädännön muutoksista johtuvia teknisluonteisempia muutoksia.
Luotettavuuden arviointi vesittyisi
Hallituksen esitys on tyypillisesti pitkähkö asiakirja, jossa kuvataan lainsäädännön nykytilaa, pohditaan mahdollisia muutostarpeita sekä sovitetaan niitä yhteen lakihankkeen aikana lausuntoja antaneiden tahojen näkemyksiin sekä arvioidaan lakiesityksen vaikutuksia muun muassa viranomaisten toiminnan ja talouden kannalta sekä puntaroidaan esityksen muita yhteiskunnallisia vaikutuksia.
Tuoreen kansalaisuuslain muuttamista koskevan esityksen mennessä läpi eduskunnassa, jatkossa Suomen kansalaisuuden saaminen hakemuksella olisi entistä löysempää, sillä hallituksen esityksen mukaan kansalaisuuden voisi saada, vaikka hakija ei edes kykenisi todistamaan henkilöllisyyttään.
Nykyisin voimassa olevan kansalaisuuslain 6 §:n mukaan Suomen kansalaisuuden saaminen edellyttää, että hakijan henkilöllisyys on luotettavasti selvitetty. Kyse on kansalaisuuden saamisen perusedellytyksestä, eli kansalaisuuden saamisen varsinaisia edellytyksiä ei edes tutkita, jos henkilöllisyys on epäselvä. Kansalaisuuslain mukaan selvitystä henkilöllisyydestä voidaan esittää asiakirjanäytöllä tai muuten luotettavina pidettävillä tiedoilla.
Hallituksen esitys kuitenkin vesittäisi henkilöllisyyden luotettavuuden arviointia siten, että arviointi olisi jatkossa kokonaisharkintaa.
Hallituksen esityksen mukaan Suomen kansalaisuuden voisi hakemuksesta saada, vaikka hakijalla olisi väärennetyt asiakirjat, sillä hallituksen esityksen mukaan kokonaisharkinnassa on myös otettava huomioon esimerkiksi se, että kansainvälistä suojelua saaneen henkilön pakomatka on saattanut olla mahdollinen vain väärennetyillä asiakirjoilla. Henkilöllisyyttä ei siten voitaisi pitää epäselvänä pelkästään sillä perusteella, että Suomesta turvapaikkaa hakeneella henkilöllä on maahan tullessaan ollut hallussaan väärennetty matkustusasiakirja. Toisin sanoen, ottamalla lähtökohdaksi myös väärennettyjen asiakirjojen hyväksymisen, kansalaisuuden saaminen helpottuisi olennaisesti.
Asiakirjanäyttöä ei välttämättä edes vaadittaisi
Hallituksen esityksen selvitetty henkilöllisyys -kohdan alta käy myös ilmi, että eräissä tilanteissa henkilöllisyydestä ei jatkossa edellytettäisi ollenkaan asiakirjanäyttöä, jos asiakirjanäytön edellyttäminen olisi kohtuutonta, kun otetaan huomioon pakolaisen asema tai se, että hakijan kansalaisuusvaltiossa ei ole toimivaltaista viranomaista, joka voisi pätevästi antaa henkilöllisyyttä koskevia asiakirjoja, taikka muusta vastaavasta syystä.
Kerrataan siis vielä: hallituksen esityksen mukaisesti kansalaisuuden saamisen perusedellytyksenä olevan luotettavan henkilöllisyysselvityksen esteenä ei olisi se, että kansalaisuuden hakija esittäisi väärennetyn asiakirjan. Toisaalta, asiakirjanäyttöä ei siis välttämättä jatkossa vaadittaisi ollenkaan.
Hallituksen esitykseen kirjattu tavoite kielitaidon osoittamista koskevia säännöksiä täsmennettäisiin ja täydennettäisiin toteutettaisiin vastaavasti kielitaidon osoittamisen edellytyksiä venyttämällä ja vesittämällä.
Kansalaisuuslain mukaan kielitaito voidaan osoittaa erilaisilla tutkintosuorituksilla, mutta niistä voidaan eräissä tilanteissa poiketa esimerkiksi luku- ja kirjoitustaidottoman hakijan osalta jos hakija on osallistunut säännöllisesti suomen tai ruotsin kielen opintoihin. Edellytykset osoitetaan hakijan oman opettajan antamalla todistuksella.
Hallituksen esityksen mukaisesti todistuksen säännöllisistä kieliopinnoista voisi jatkossa antaa myös joku muu kuin hakijaa opettanut opettaja. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että hakijan ei edes tarvitsisi käydä kielikursseilla saadakseen todistuksen.
Suomen kansalaisuutta ei tulisi jaella kuin ämpäreitä
Perussuomalaiset on useaan otteeseen vaatinut kansalaisuuden saamisen edellytyksien tiukentamista. Perussuomalaiset katsoo, että kansalaisuuden ei tulisi olla vetovoimatekijä vaan palkinto siitä, että henkilö on pidemmällä aikavälillä osoittanut kotoutuneensa Suomeen ja sitoutunut suomalaiseen yhteiskuntaan, sen lakeihin, tapoihin, normeihin, kulttuuriin ja kieleen.
Perussuomalaiset katsoo, että Suomen kansalaisuutta tulee arvostaa ja vaalia, eikä jakaa kansalaisuuksia kuin ilmaisia ämpäreitä.
Kansanedustaja Mari Rantanen harmittelee, että läpi mennessään hallituksen esitys on löysentämässä merkittävästi kansalaisuuden saamisen edellytyksiä, eli käytännössä Suomen passin arvo on alenemassa.
– Vuonna 2020 kielteisiä kansalaisuuspäätöksiä tehtiin eniten sillä perusteella, että kielitaitoedellytys ei täyttynyt ja toiseksi eniten sillä perusteella, että henkilöllisyyttä ei pidetty selvitettynä. Kolmanneksi yleisin syy kielteisille päätöksille oli se, että asumisaikaedellytys ei täyttynyt. Nyt näitä kaikkia ollaan helpottamassa.
– Tämä ei tule yllätyksenä lakiesityksestä, joka on vihreän sisäministeriön valmistelema. Sisäministeriö on koko hallituskauden ajan keskittynyt nakertamaan lakeja joka kulmasta maahanmuuton ja ulkomaalaisten palveluiden eduksi, mutta suomalaisten vahingoksi.
Hallitus unohti taas Suomen edun
Rantanen huomauttaa, että Suomessa ollaan oltu valitettavan sinisilmäisiä myös kaksoiskansalaisuuksien myöntämisen suhteen, mikä näkyy esimerkiksi siinä, että suomessa on yli 30 000 Venäjän kaksoiskansalaista. Venäläiset saavat Suomesta kaksoiskansalaisuuden, mutta suomalaiset eivät saa samaa Venäjältä.
– Kaksoiskansalaisuuksien jakaminen on eurooppalaisellakin tasolla typerää. Itse katson, että kaksoiskansalaisuuksien ei pitäisi olla edes mahdollisia tai vähintäänkin käytäntöjen tulisi olla vastavuoroisia. Jos toinen valtio ei tunnusta Suomen kansalaisuutta, on perusteetonta, mutta potentiaalisesti myös vaarallista, jos Suomi siitä huolimatta tunnustaa toisen valtion kansalaisuuden kaksoiskansalaisuuden kautta, Rantanen sanoo.
Hän toteaa, että hallitus näyttää jälleen kerran unohtaneen Suomen edun.
– Kansalaistamisen tulisi hyödyttää Suomea ja sen yhteiskuntaa, eikä ainoastaan kansalaisuuden saavaa yksilöä. On suorastaan hämmentävää, miten näin yksinkertainen ajatus loistaa poissaolollaan hallituksen esityksessä.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- kaksoiskansalaiset lakiesitys Sisäministeriö vetovoimatekijät henkilöllisyys kielitaito ulkomaalaiset Suomen kansalaisuus Kansalaisuuslaki Mari Rantanen Turvallisuus vihreät perussuomalaiset hallitus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Halla-aho: Maan johdon pitäisi näyttää, että se on omien kansalaistensa asialla eikä jollakin muulla asialla

Sisäministeriö antamassa laittomasti maassa oleville oleskelulupia jopa ilman tunnistautumista – ”Suorastaan kutsuu terroristeja ja muita rikollisia käyttämään väylää hyväksi”

Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet poistettava Suomesta – ”Laittomasti maassa olevia ei tule palkita lain rikkomisesta”

Ulkomaisten kiinteistöomistusten taustalla kultaisia passeja – Tynkkynen kysyi ministeriltä Suomen toimista

Perussuomalaiset: Koko kotoutumisselonteko perustuu virheellisiin väittämiin – Suomen siirryttävä kotouttamisesta kotiuttamiseen

Hallintovaliokunta yksimielinen – Purra: Kansainvälisen suojelun hakemista on kyettävä rajoittamaan

Kotoutumisen uudistamistarpeet puhuttivat eduskuntaa – Junnila: “On kotiinpaluun aika”

Erikoinen näytelmä eduskunnassa: Perussuomalaiset vaati varautumista Venäjän kostotoimiin ja kysyi rajaturvallisuudesta – ministeri syytti hybridivaikuttamisesta

Elinkustannukset karkaavat käsistä, veronmaksajien rahat valuvat unelmahöttöön – Purra: “Elämme vihreää päiväunta, jota kokoomus ja hallitus kannattavat”
Viikon suosituimmat

Jari ”Suomessa ei ole katujengejä” Taponen erosi poliisin palveluksesta – perusti konsulttifirman
Sosiaalisessa mediassa kuuluisaksi tullut ylikomisario Jari Taponen on eronnut poliisin palveluksesta. Hän on perustanut oman konsulttiyrityksen, joka tarjoaa palveluksiaan muun muassa kaupungeille ja medialle. Erosta ilmoittaessaan Taponen syytti Helsingin poliisin johtoa politisoitumisesta ja poliisien vaientamisesta. Myös Taposta itseään on syytetty poliisityön politisoimisesta ja toisinajattelijoiden vainoamisesta. Tässä jutussa on yhteenveto ylikomisario Taposen värikkäästä urasta poliisina.

Antikainen: Kaasuputkimies Heinäluoman irvailu sai nolon lopun – venäläissotilaita ryömi kaasuputkissa Ukrainassa
Tiedotusvälineissä on uutisoitu tänään, että Venäjän joukot olisivat yllättäneet ukrainalaiset kaasuputken kautta Kurskin alueella viime viikonloppuna. Venäläisjoukkojen arvellaan ryömineen kaasuputken läpi kaksi päivää ja odottaneen sen sisällä vielä neljä päivää ennen nousemistaan esiin.

Pirkko Ruohonen-Lerneriltä kovaa kritiikkiä demarien Eero Heinäluomalle: “Kieroilun mestari, josta Putinkin on hänet palkinnut korkea-arvoisella mitalilla”
Demarimeppi, entinen SDP:n kansanedustaja Eero Heinäluoma on saanut Iltalehdessä osakseen kovaa kritiikkiä 16 vuotta sitten vuonna 2009 eduskunnan täysistunnossa pitämästään puheenvuorosta Nord Stream -keskustelussa samaan aikaan eduskunnassa toimineilta silloisilta kansanedustajilta. Kaasuputkea lobanneen Heinäluoman sarkastiset heitot ”suikkahattuisista, punatähtisistä ja harmaapukuisista” miehistä tämän päivän kontekstissa tuskin hymyilyttävät enää demareitakaan.

Vihreä kupla puhkesi – akkuvalmistaja Northvolt konkurssiin
Eräs Ruotsin taloushistorian suurimmista epäonnistumisista varmistui keskiviikkona, kun akkuvalmistaja Northvolt jätti konkurssihakemuksen Tukholman käräjäoikeudelle. Tuhannet menettävät työnsä ja vihreä siirtymä kokee pahan kolauksen. Konkurssin maksajiksi joutuvat käytännössä kaikki ruotsalaiset, sillä hankkeeseen sijoitetut eläke- ja verorahat katoavat kankkulan kaivoon.

Kristittyjä vainotaan ympäri maailmaa median vaietessa – Antikainen: Sisäministeri Mari Rantanen on toiminut oikein
Perussuomalainen sisäministeri Mari Rantanen sai tänään eduskunnan luottamuksen äänin 94–53. Vihreät esitti viime viikolla Rantaselle epäluottamusta vasemmistoliiton kannattamana. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen on tyytyväinen, että Rantanen sai eduskunnan luottamuksen. Hän muistuttaa, että kristittyjä vainotaan tälläkin hetkellä useassa maassa samalla, kun media vaikenee asiasta.

Dosentti Ari Helo moittii lukion historiankirjaa: ”Halutaanko koululaisille antaa naiiviin utopistinen kuva Euroopan ulkopuolisten alueiden historiasta ennen kolonialismin kautta?”
Historioitsija ja dosentti Ari Helo antaa tanakkaa kritiikkiä lukion historian oppikirjalle Opus 6 HI6, jonka sisällössä Helo osoittaa olevan selkeitä historiallisen ajattelun puutteita. Kirjassa esimerkiksi länsimainen monikulttuurisuuskäsitys jää tunnistamatta ja historiaa kirjoitetaan eurosokeasti, eli eurooppalaisten näkökulmaa suljetaan pois.

Perussuomalaiset Opiskelijat: “Maahanmuuttajakiintiöt eivät kuulu korkeakoulujen yhteishakuun”
Jyväskylän yliopistosta kantautuu huolestuttavia uutisia. Hiljattain Ylen julkaiseman uutisen perusteella yliopistossa ollaan valmistelemassa tiettyihin koulutusohjelmiin omaa hakuväylää Suomea toisena kielenä opiskeleville. Perussuomalaisten opiskelijajärjestö pitää kannanotossaan suunniteltua positiivista syrjintää korkeakoulujen yhteishaussa älyvapaana toimintana.

Melko erikoista: Vieraskielisille oma väylä korkeakouluun – ”Yliopiston on pystyttävä vastaamaan muuttuviin osaamisvaatimuksiin ja muutoksiin väestörakenteessa”
Suomen yliopistoja riivaa sekin epäkohta, että eritaustaiset väestönosat eivät ole samalla tavalla edustettuina korkeakouluissa. Jyväskylän yliopisto on keksinyt epäkohtaan mainion ratkaisun: tehdään suomea toisena kielenä koulussa lukeneille oma väylä yliopistoon. Näin pystytään vastaamaan “muuttuviin osaamisvaatimuksiin ja muutoksiin väestörakenteessa".

Saksalta puuttuu sotilaita, aseita ja maanpuolustustahtoa – rämäkuntoinen armeija halutaan panna kuntoon satojen miljardien velkarahalla
Saksan tuleva kristillisdemokraattien ja demarien mustapunahallitus haluaa ottaa satoja miljardeja euroja uutta velkaa romukuntoisen armeijan kohentamiseen ja antaakseen oman panoksensa Euroopan puolustamiseen. Rahalla ei saa kuitenkaan kaikkea. Vaikka yhä useampi saksalainen pelkää Putinia, niin enemmistö ei ole valmis puolustamaan ase kädessä kotimaataan.

40 vuoden taistelu on ohi ja terroristijärjestö PKK laski aseensa – Suomen 16 000 kurdille avautui toivo paluusta kotiin
Kurdien terroristijärjestö PKK lopetti aseellisen taistelun Turkissa ja avasi samalla aivan uusia näkymiä maailman suurimmalle etniselle ryhmälle ilman omaa valtiota. Poliittinen ratkaisu luo pohjan kurdien valtiolliset rajat ylittävän asuinalueen rauhoittumiselle. Turvallinen tila mahdollistaa pakolaisiksi lähteneiden paluun rakentamaan kotiseutunsa ja kansansa uutta tulevaisuutta.