Perussuomalaisten kansanedustaja Jussi Halla-aho nosti vappupuheessaan esille Venäjän aloittamasta sodasta johtuvan globaalin energia- ja ruokakriisin, joka näkyy kansalaisten kukkarossa. Halla-aho esitti vastalääkkeeksi verotuksen keventämistä, joka kuitenkin edellyttäisi Suomen hallitukselta päätöksiä luopua toissijaisista kohteista, jotka rahoitetaan veroilla.

Venäjän Ukrainassa aloittamalla sodalla on globaalit seuraukset, sillä sota johtaa energiakriisiin Euroopassa ja ruokakriisiin suuressa osassa maailmaa. Perussuomalaisten kansanedustaja Jussi Halla-aho totesi tänään vappupuheessaan, että kriiseistä selviytymiseen on keksittävä keinoja.

Katso Halla-ahon puhe (juttu jatkuu videoikkunan alla):

– Ensinnäkin energia. Suomi ei onneksi ole riippuvainen venäläisestä energiasta kuin moni Keski-Euroopan maa. Letkujen katkaiseminen Venäjästä kuitenkin nostaa fossiilisen energian hintaa kaikkialla, myös täällä. Tarvitaan lyhyen ja pitkän tähtäyksen ratkaisuja. Pitkällä tähtäyksellä on vähennettävä ylipäätään riippuvuutta fossiilisesta energiasta ja tuontienergiasta, esimerkiksi ydinvoiman lisärakentamisella aivan eri mittakaavassa kuin nyt.

Halla-aho nosti myös esille, että käsillä olevassa tilanteessa ilmastotavoitteita tulee toteuttaa maltillisemmin kuin on aiemmin suunniteltu.

– Lyhyellä tähtäyksellä on peruutettava maailman kunnianhimoisimmasta ilmastopolitiikasta ja siihen liittyen kotimaisen turpeen alasajosta.

Energiapolitiikka on turvallisuuspolitiikkaa

Halla-aho lausui, että energiapolitiikka on samalla turvallisuuspolitiikkaa.

– Ihmisten suuri enemmistö ymmärtää tämän, ja dramaattisillekin muutoksille on tällä hetkellä laaja poliittinen hyväksyntä länsimaissa, vaikka ne maksavat. Tämä poliittinen hyväksyntä kuitenkin sulaa hyvin nopeasti, jos alkaa näyttää siltä, että päättäjät eivät kykene korjaamaan omia prioriteettejaan.

Kun raaka-aineiden, kuljetusten ja elämisen hinta nousee, sitä pitää kompensoida verotusta laskemalla.

– Suomen punavihreä hallitus toistelee esimerkiksi sitä, että bensiinin hinnan nousu johtuu raakaöljyn kallistumisesta, eikä hallitus voi vaikuttaa siihen. Jos bensiinin pumppuhinnasta yli puolet on erilaisia veroja, on se nyt vähän ihmeellistä, ettei hallitus voi vaikuttaa asiaan, Halla-aho ihmetteli.

Leikkaukset toissijaisiin kohteisiin

Halla-aho painotti, että on erityisen tärkeää ymmärtää, että työntekijöiden ja yrittäjien verokuormaa ei voida keventää, jos ei samalla vähennetä niitä valtion ja kuntien menoja, jotka rahoitetaan veroilla.

Perussuomalaisten linja on kohdistaa leikkaukset toissijaisiin kohteisiin, kuten esimerkiksi kehitysapuun ja moniin muihin Suomen ulkopuolelle meneviin tulonsiirtoihin.

– Suomi kaataa miljardeja euroja vuodessa kehitysapuun ja haitallisen maahanmuuton aiheuttamiin kustannuksiin, pääasiassa kasvaviin sosiaaliturvamenoihin. Arvatkaapa huviksenne, leikkaako hallitus näitä kustannuksia samalla, kun se valittaa, ettei ole rahaa verohelpotuksiin, terveydenhoitoon, kouluihin tai tie- ja katuverkoston ylläpitoon. Ei leikkaa. Kehitysapumenot kasvavat.

– Laittomasti maassa oleville tarjotaan laajennettuja palveluja. Turvapaikka-, perheenyhdistämis- ja oleskelulupajärjestelmää on nakerrettu jokaisesta kulmasta koko hallituskauden ajan. Kansalaiset haluavat kantaa oman kortensa kekoon ja toimia yhteisellä asialla. Maan johdon pitäisi kuitenkin näyttää, että se on omien kansalaistensa asialla eikä jollakin muulla asialla, Halla-aho sanoi.

SUOMEN UUTISET