

MATTI MATIKAINEN
Halla-aho: Maan johdon pitäisi näyttää, että se on omien kansalaistensa asialla eikä jollakin muulla asialla
Perussuomalaisten kansanedustaja Jussi Halla-aho nosti vappupuheessaan esille Venäjän aloittamasta sodasta johtuvan globaalin energia- ja ruokakriisin, joka näkyy kansalaisten kukkarossa. Halla-aho esitti vastalääkkeeksi verotuksen keventämistä, joka kuitenkin edellyttäisi Suomen hallitukselta päätöksiä luopua toissijaisista kohteista, jotka rahoitetaan veroilla.
Venäjän Ukrainassa aloittamalla sodalla on globaalit seuraukset, sillä sota johtaa energiakriisiin Euroopassa ja ruokakriisiin suuressa osassa maailmaa. Perussuomalaisten kansanedustaja Jussi Halla-aho totesi tänään vappupuheessaan, että kriiseistä selviytymiseen on keksittävä keinoja.
Katso Halla-ahon puhe (juttu jatkuu videoikkunan alla):
– Ensinnäkin energia. Suomi ei onneksi ole riippuvainen venäläisestä energiasta kuin moni Keski-Euroopan maa. Letkujen katkaiseminen Venäjästä kuitenkin nostaa fossiilisen energian hintaa kaikkialla, myös täällä. Tarvitaan lyhyen ja pitkän tähtäyksen ratkaisuja. Pitkällä tähtäyksellä on vähennettävä ylipäätään riippuvuutta fossiilisesta energiasta ja tuontienergiasta, esimerkiksi ydinvoiman lisärakentamisella aivan eri mittakaavassa kuin nyt.
Halla-aho nosti myös esille, että käsillä olevassa tilanteessa ilmastotavoitteita tulee toteuttaa maltillisemmin kuin on aiemmin suunniteltu.
– Lyhyellä tähtäyksellä on peruutettava maailman kunnianhimoisimmasta ilmastopolitiikasta ja siihen liittyen kotimaisen turpeen alasajosta.
Energiapolitiikka on turvallisuuspolitiikkaa
Halla-aho lausui, että energiapolitiikka on samalla turvallisuuspolitiikkaa.
– Ihmisten suuri enemmistö ymmärtää tämän, ja dramaattisillekin muutoksille on tällä hetkellä laaja poliittinen hyväksyntä länsimaissa, vaikka ne maksavat. Tämä poliittinen hyväksyntä kuitenkin sulaa hyvin nopeasti, jos alkaa näyttää siltä, että päättäjät eivät kykene korjaamaan omia prioriteettejaan.
Kun raaka-aineiden, kuljetusten ja elämisen hinta nousee, sitä pitää kompensoida verotusta laskemalla.
– Suomen punavihreä hallitus toistelee esimerkiksi sitä, että bensiinin hinnan nousu johtuu raakaöljyn kallistumisesta, eikä hallitus voi vaikuttaa siihen. Jos bensiinin pumppuhinnasta yli puolet on erilaisia veroja, on se nyt vähän ihmeellistä, ettei hallitus voi vaikuttaa asiaan, Halla-aho ihmetteli.
Leikkaukset toissijaisiin kohteisiin
Halla-aho painotti, että on erityisen tärkeää ymmärtää, että työntekijöiden ja yrittäjien verokuormaa ei voida keventää, jos ei samalla vähennetä niitä valtion ja kuntien menoja, jotka rahoitetaan veroilla.
Perussuomalaisten linja on kohdistaa leikkaukset toissijaisiin kohteisiin, kuten esimerkiksi kehitysapuun ja moniin muihin Suomen ulkopuolelle meneviin tulonsiirtoihin.
– Suomi kaataa miljardeja euroja vuodessa kehitysapuun ja haitallisen maahanmuuton aiheuttamiin kustannuksiin, pääasiassa kasvaviin sosiaaliturvamenoihin. Arvatkaapa huviksenne, leikkaako hallitus näitä kustannuksia samalla, kun se valittaa, ettei ole rahaa verohelpotuksiin, terveydenhoitoon, kouluihin tai tie- ja katuverkoston ylläpitoon. Ei leikkaa. Kehitysapumenot kasvavat.
– Laittomasti maassa oleville tarjotaan laajennettuja palveluja. Turvapaikka-, perheenyhdistämis- ja oleskelulupajärjestelmää on nakerrettu jokaisesta kulmasta koko hallituskauden ajan. Kansalaiset haluavat kantaa oman kortensa kekoon ja toimia yhteisellä asialla. Maan johdon pitäisi kuitenkin näyttää, että se on omien kansalaistensa asialla eikä jollakin muulla asialla, Halla-aho sanoi.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- A ylikunnianhimoinen ilmastopolitiikka energiakriisi vappupuhe turvapaikanhaku polttoaineiden hinta verovarat suomalaiset Perheenyhdistäminen Ydinvoima Maahanmuuton kustannukset Turvallisuus Jussi Halla-aho kehitysapu verotus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Perussuomalaisten uusi puoluehallitus valittu

Halla-ahon ja Purran vappupuheet

Ville Tavio: Vappu ilman sosialismia

Leena Meri: Uutta EU:n taloudellista tukipakettia suunnitellaan jo kovaa vauhtia – ”Tulonsiirtounioni aiheuttaa kohtuuttoman suuren laskun suomalaiselle veronmaksajalle”

Purra: Suomalaisen veronmaksajan asema on surkea – ”Miksi maksamme tällaista määrää ahneelle valtion, kunnan ja pian hyvinvointialueen verokarhulle, jos emme hyödy siitä?”

Vieraskielisyys yhä olennaisempi tekijä huono-osaisuuden ja eriarvoisuuden taustalla – ”Kouluttamattoman työvoiman haaliminen kehitysmaista on suuri virhe”

Koponen: ”Jokaisen täytyy saada itse päättää, paljonko haluaa maksaa kehitysapua”

Europarlamentaarikko Huhtasaari: EU:n ulkoraja-alueiden kehittämiseen tulee suunnata riittävästi varoja

Perussuomalaiset tyytymättömiä hallituksen toimenpiteisiin – veroale olisi todellinen teko suomalaisten hyväksi
Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.