Inflaatio laukkaa Suomessa lähes kuuden prosentin vauhtia, eli samalla rahalla saa merkittävästi vähemmän kuin ennen. Ongelma koskee koko Eurooppaa, ja lukuisat EU-maat ovat tehneet toimenpiteitä kansalaistensa taloudellisen ahdingon helpottamiseksi. Suomen hallituksen toimenpiteet kansalaistensa auttamiseksi ovat sitä vastoin jääneet köykäisiksi.

Espanja ja Portugali saivat erityisluvan irtautua yhteisistä sähkömarkkinoista, jotta he saavat halvempaa sähköä. Puolassa polttoaineen arvonlisävero on poistettu väliaikaisesti kokonaan ja ruuan alvin poistamista on valmisteltu.

– Ruotsissa palkasta jää käteen huomattavasti enemmän kuin Suomessa, ja siellä tehtiin polttoaineveron alennus. Niin myös Italiassa, joka nauttii lahjoittamanne elvytyspaketin hedelmistä, perussuomalaisten kansanedustaja Mika Niikko aloitti eduskunnan kyselytunnilla.

Niikon mukaan suomalaisille on jäänyt maksajan rooli.

– Sanotte, että suomalaisten on oltava valmiita tinkimään elintasostaan. Niin kuin mistä? Tiedättekö, että eläkeläiset – myös työeläkettä saavat – elävät jo kädestä suuhun? Niikko hämmästeli.

Tutut vastaukset

– Arvoisa valtiovarainministeri, onko oikein, että te ohjaatte suomalaisten verovaroja pitkin maailmaa samaan aikaan, kun ikänsä veroja maksaneet suomalaiset joutuvat nyt jo tinkimään lääkkeistä, lämmityksestä ja ravinnosta? Niikko kysyi.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) vastasi perinteeksi muodostuneeseen tyyliin, että hintojen nousu vaikuttaa monen elämään meillä ja muualla, ja että pienituloiset ovat vaikeuksissa sen vuoksi. Tätä tuskin kukaan kieltää.

Toimenpiteet jäävät torsoksi

Saarikko mainosti vastauksensa lopuksi hallituksen tekemiä toimia: työmatkavähennyksen parantamista, sosiaaliturvaindeksin nostoa ja polttoaineiden jakeluvelvoitteen maltillista laskua.

Perussuomalaiset huomauttavat kuitenkin, että jakeluvelvoite olisi pitänyt poistaa kokonaan eivätkä sosiaalituen parannukset auta työssäkäyvää pätkääkään. Työmatkavähennyksen parannuksetkin koskevat vain pientä osaa työssäkäyvistä, eikä sekään vaikutus näy heti.

Saarikolta muunneltua totuutta

Niikko huomautti edelleen, että monessa maassa veroja on laskettu ja esimerkiksi polttoaineiden arvonlisä poistettu väliaikaisesti jopa kokonaan. Niikko muistutti, että kyse ei kuitenkaan ole vain polttoainehinnoista, vaan monella ei pian ole varaa edes ruokaan.

– Ymmärrättekö te oikeasti, millaista se ihmisen arki on, kun rahat eivät riitä edes ruokaan saati lääkkeisiin tai liikkumiseen? Eikö olisi korkea aika alentaa niitä veroja edes väliaikaisesti, sillä se olisi todellinen teko suomalaisen hyväksi? Niikko tivasi.

Saarikko totesi olevansa tyytyväinen, että hallitus on toteuttanut sosiaalisesti oikeudenmukaista politiikkaa ja väitti, ettei hallitus ole tehnyt verotusta kiristäviä ratkaisuja.

Saarikon väite ei kuitenkaan pidä paikkaansa, sillä istuva hallitus teki ennätyssuuret polttoaineveronkiristykset vuonna 2020.

Suomen Uutiset