Ruotsidemokraatit sopi yhdessä hallituspuolueiden kanssa vaalikauden ympäristöpolitiikasta. Päätökset on viety myös valtion budjettiin. Tämän seurauksena liikenteen päästöt eivät tule vähentymään suunniteltua 70 prosenttia vuoteen 2030 mennessä.

– Tarkoittaa sitä, että tavoite jää saavuttamatta. Ja jos jää, niin jää mutta suunta on kuitenkin selvä, toteaa valtiovarainministeri Elisabeth Svantesson.

Hän sanoo Svenska Dagbladetin haastattelussa ymmärtävänsä heitä, jotka haluavat laittaa ympäristöasiat kaiken muun edelle. Kyse on kuitenkin siinä mielessä arvovalinnoista, että kansalaisten pitäisi pystyä elämään hallituksen päätösten kanssa. Joskus jopa ilmaston kustannuksella.

Jakeluvelvoite minimitasolle 2024 alusta

– Meillä on valtava yhteinen vastuu vähentää päästöjä. Kun lähellämme riehuu sota ja inflaatio laukkaa meidän on kuitenkin pidettävä huoli siitä, että ihmiset pärjäävät omassa arjessaan.

Päästövähennystavoitteeseen yltämistä hankaloittaa ja toisaalta kansalaisten arkea helpottaa sekin, että Ruotsi pudottaa biopolttoaineiden jakeluvelvoitteen EU:n minimitasolle vuoden 2024 alusta.

SUOMEN UUTISET