Polttoainehinnat ovat edelleen huimalla tasolla, ja perussuomalaiset huomautti eduskunnan kyselytunnilla, että hallitus nostaa edelleen polttoaineveroja vuodenvaihteessa. Perussuomalaisten kansanedustaja Sheikki Laakso huomautti, että vaikka pahin hintapiikki on toistaiseksi taitettu, hinnat jäivät kahden euron paikkeille per litra ja ylikin.

– Muiden energiahintojen ohella tämä vaikuttaa merkittävästi kuluttajahintoihin ihan jo siksi, että esimerkiksi ruoka kulkee kauppoihin kumipyörillä, kansanedustaja Sheikki Laakso totesi.

– Jotta suomalaisten ahdinko olisi vielä kurjempaa, on polttoainevero nousemassa vuodenvaihteessa hallituksen päätöksellä lisää. Kyllä, kuulitte oikein!

Jakeluvelvoite kurjistaa lisää

Suomen ilmastopaneeli suositti juuri raportissaan, että Suomi ottaa käyttöön polttoaineiden päästökaupan. Vaikutus polttoainehintaan olisi jopa useita kymmeniä senttejä per litra.

– Perussuomalaiset vastustaa sekä veronkorotusta että päästökauppaa, Laakso totesi ja kysyi, tyrmääkö hallitus päästökaupan ja peruuko se polttoaineveron korotuksen ensi vuodeksi.

EU:n päästökauppa tulossa

Ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo (vihr.) huomautti, että hallitus on sitoutunut ilmastotoimiin niin kansallisesti kuin unioninkin tasolla, mutta Ohisalo pitää kansallista päästökauppaa asiana, jonka seuraavan hallituksen pitää ratkaista.

Ohisalo kuitenkin huomautti, että EU-tasolla jo valmistellaan päästökauppaa. Ohisalon puheista saattoi ymmärtää, että tähän hallitus suhtautuu suopeasti, kunhan pienituloisimmat eivät joutuisi kärsimään siitä. Tämä kompensoidaan Ohisalon mukaan panostamalla sosiaaliturvaan.

”Päästöt toki pienenevät, jos ei ole töitä”

Laakso hämmästeli, ettei hallitus ole siis tässäkään asiassa pitämässä suomalaisten puolta.

– Päästöt kyllä kieltämättä pienenevät, kun kellään ei ole varaa käydä töissä. Luuletteko, että täällä huvikseen ajellaan autolla näillä hinnoilla? Teidän politiikallanne ei ole enää töitä eikä yrityksiä, niin kieltämättä päästöt pienenevät, Laakso sivalsi.

– Hyvä hallitus, aiotteko mitenkään alentaa polttoaineiden hintaa? Laakso kysyi.

Vastaukset ristiriitaisia

Liikenneministeri Timo Harakka (sd.) ei suoraan vastannut siihen, aikooko hallitus alentaa hintoja mitenkään, mutta hänen mukaansa kansallista päästökauppaa ei ole tulossa, sillä sitä ei autokannan sähköistymisen vuoksi tarvita.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra huomautti, että ministereiden vastauksissa on ristiriitaa. EU:n päästökauppa ilmaisesti kuitenkin käy molemmille ministereille.

Suomen Uutiset