Perussuomalaisten kansanedustajat liikenne- ja viestintävaliokunnassa ovat jättäneet hallituksen esitykseen eriävän mielipiteen. Tällä kertaa jyrkkä näkemysero hallituksen ja suurimman oppositiopuolueen välillä koskee polttoaineen jakeluvelvoitetta.

– On valitettavaa, että hallitus jatkaa autoilun kulujen nostamista milloin mitenkin naamioituna, kuten jakeluvelvoitteen tapauksessa ilmenee, kansanedustaja Sheikki Laakso harmittelee.

Hallitus on pyrkinyt keräämään irtopisteitä alleviivaamalla jakeluvelvoitteen alentamista ja siitä seuraavaa hinnan laskua kuluvalle vuodelle – siis sopivasti juuri ennen vaaleja.

– Sen hallituspuolueet ovat kuitenkin unohtaneet kansalle kertoa, että heti vaalivuoden jälkeen pieni velvoitteen alenema otetaan takaisin nostamalla jakeluvelvoite moninkertaiseksi, valiokunnan juuri käsittelemän hallituksen esityksen mukaisesti, valiokuntavastaava Laakso jatkaa.

Jakeluvelvoite yli kolminkertaiseksi

Hallituksen esitys korottaa jakeluvelvoitteen yli kolminkertaiseksi nykyiseen nähden ja lähes kaksinkertaiseksi alennusta edeltäneeseen verrattuna.

– Vuoden 2024 korotus yksin nostaa polttoaineen hintoja kymmenillä senteillä litralta, kansanedustaja Petri Huru toteaa.

– Seuraava korotus vuodelle 2030 nostaisi jakeluvelvoitteen jo 34 prosenttiin. Tällä hetkellä hallituksen tarjoamalla ”alennuksella” velvoite on 12 prosenttia, Huru huomauttaa.

Autoilijaa piinaava piilovero

Perussuomalaiset kansanedustajat vaativat jakeluvelvoitteen poistoa kokonaisuudessaan ja kritisoivat hallituksen toiminnan läpinäkymättömyyttä.

– Hallituksen polttoainepolitiikka on hyvin harhaanjohtavaa. Polttoaineen hinnankorotukset ovat todellinen autoilijaa piinaava piilovero, linjaa kansanedustaja Jouni Kotiaho.

– Vaatimamme jakeluvelvoitteen poisto johtaisi välittömästi polttoaineiden hintojen laskuun ja nostaisi kuljetusalan kilpailukykyä sekä jättäisi enemmän rahaa jokaisen suomalaisen kukkaroon, Kotiaho huomauttaa.

Hallitus ehkä kääntymässä ammattidieselin kannalle

Ammattidieselin osalta hallituksen kanta saattaa vielä kääntyä perussuomalaisten esittämään suuntaan.

– Näyttäisi siltä, että hallitus olisi kääntymässä ajamamme ammattidieselin kannalle. Ammattidieselin käyttöönotolla mahdollistetaan myös vinjettimaksun ottaminen käyttöön. Vinjettimaksun myötä myös ulkomaiset rekat saadaan maksamaan suomalaisten teiden käytöstä, kansanedustaja Laakso päättää.

Suomen Uutiset