Suomen tulee alentaa heti polttoaineveroja, kuten monet maat ovat tehneet, sanoo perussuomalaisten kansanedustaja Minna Reijonen.

– Polttoaineisiin liittyvät ongelmat on ratkaistava välittömästi. Polttoaineiden kova hinta vaikuttaa niin perheisiin kuin yrityksiin. Pikainen puuttuminen on tärkeintä, Minna Reijonen toteaa.

– Polttoaineiden hintojen arvolisäverojen suuruudella on myös merkitystä. Ja liian kallis jakeluvelvoite tulee järkevöittää. Eriskummallinen jakeluvelvoite nostaa tankkauksen hintaa.

Jakeluvelvoite poistettava

Jakeluvelvoite tarkoittaa, että polttoaineeseen pitää sekoittaa mukaan kalliimpia uusiutuvia aineita.

– Tätä jakeluvelvoitetta on suunniteltu vähän helpotettavan, mutta kuitenkin vain tilapäisesti. Kuinka ankarasti tämä jakeluvelvoitteen tilapäinen lasku kurittaakin autoilijoita vastaavasti tulevaisuudessa? Nimittäin jakeluvelvoite on ankarampi jatkossa. Tästä on puhuttu ihan liian vähän. Jakeluvelvoite tulisi tässä maailmantilanteessa mieluummin kokonaan poistaa.

– Euroopassa on tällä hetkellä sota. Suomen talous on kurjassa jamassa. Nyt on tärkeämpää miettiä jokapäiväistä selviämistä kuin huimasti kovempia ilmastotavoitteita verrattuna muihin maihin, Reijonen painottaa.

Auto on monelle välttämättömyys

Julkisuudessa on puhuttu hallituksen kaavailemasta kuljetusyrittäjien polttoainetuesta. Tuki koskisi esityksen mukaan vain hyvin rajallista joukkoa yrittäjiä. Tuen korvausprosentti olisi pieni ja hakeminen byrokraattista. Ehdotettu tuki olisi voimassa vain kolme kuukautta eli tämän vuoden helmikuusta huhtikuulle.

– Polttoaineiden hinta kirvelee kansalaisia yhä enemmän ja enemmän. Lisähintaa on uutisoitu tulevan jopa 30 senttiä (Savon Sanomat 13.6.). Järkevä polttoainepolitiikka helpottaa arkipäiväisiä asioita. Nämä mahdollisuudet kannattaa nyt ehdottomasti käyttää, Reijonen sanoo.

– Polttoaineiden hinta vaikuttaa niin maamme huoltovarmuuteen kuin jokaisen perheen arkeen. Suomessa ei ajella huvikseen. Auto ei ole hupiväline. Auto on välttämättömyys pitkien etäisyyksien ja työmatkojen takia.

Kilpailukyky heikkenee

Reijosen mielestä on törkeää, että tietyt tahot näyttävät jopa iloitsevan siitä, että liikenne vähenee ja polttoaineiden hinnat nousevat.

– Suomen kilpailukyvyn kannalta tämä on haitallista, Reijonen muistuttaa.

– Ollaanko siirtymässä liikenteen hevosvoimista kohta pelkkään hevosilla liikkumiseen? Suunta on huolestuttava. Polttoaineiden verotusta on alennettava välittömästi, sillä se on helpoin tapa vaikuttaa hintoihin.

SUOMEN UUTISET