Dieselpolttoaineen hinta näyttää vakiintuvan bensaa kalliimmaksi. Ajoittain jopa ysikasi on dieseliä halvempaa. Dieselautoilija joutuu kaiken muun päälle pulittamaan käyttövoimaveroa satoja euroja vuodessa. Nykyhinnoilla kyse on rangaistusverosta.

Bensiinin halvimmat hinnat torstaina: Ysivitonen Kouvolassa 1.928 euroa litralta, ysikasi Ylivieskassa 2.039 euroa. Diesel on jo jonkin aikaa ollut bensaa kalliimpaa ja nyt lähes tasoissa ysikasin kanssa eli halvin dieselpolttoaine Salossa 2.034 euroa.

Koko maan liikennepolttoaineiden keskihinnat: 2.070 bensa 95, 2.171 bensa 98 ja 2.166 diesel. Autoilija voi lohduttautua sillä, että diesel on vielä kalliimpaa Hong Kongissa ja Zimbabwessa.

Raakaöljy on halventunut merkittävästi loppukesän aikana ja se näkyy myös polttoainepumpulla. Venäjän hyökättyä Ukrainaan Brent öljy maksoi 120 dollaria barrelilta ja nyt 91 dollaria.

Dieselauto monelle ainoa mahdollinen

Polttoaineiden raju hinnannousu on kurittanut sekä suomalaisia kotitalouksia että kuljetusalaa. Dieselin hinta on vuodessa lähes tuplaantunut, mikä vaikuttaa henkilöautoilijan lisäksi dieseliä käyttävän kuljetusalan kustannuksiin ja sitä kautta jokaiseen kuluttajaan.

Dieselautojen käyttövoimavero on 5,5 senttiä per päivä jokaiselta alkavalta auton 100 kilogrammalta. Keskikokoisen dieselauton käyttövoimavero on siten 300–400 euroa vuodessa. Löpöä sillä saisi päivän hinnalla vuodessa lähes 200 litraa.

Suomessa on edelleen yli 700 000 dieselkäyttöisiä autoa eli yli neljännes koko henkilöautokannasta. Monet näistä autoista ovat käytössä maaseudulla, jossa dieselauto on usein hinnaltaankin ainoa mahdollinen kulkuneuvo, kun julkista liikennettä ei ole.

SUOMEN UUTISET