Eduskunnassa keskusteltiin torstaina hallituksen esityksestä, jossa ehdotetaan muutettavaksi tuloverolakia väliaikaisesti siten, että matkakuluvähennyksen enimmäismäärä korotettaisiin 7 000 eurosta 8 400 euroon. Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää muistutti tehneensä asiasta hallitusta kunnianhimoisemman lakialoitteen jo aiemmin.

Kansanedustaja Juha Mäenpään aloitteessa vaadittiin tuloverolain tulonhankkimismenojen summia asunnon ja työpaikan välisten matkakustannusten osalta muutettavaksi siten, että näitä matkakustannuksia voidaan vähentää ansiotulosta enintään 10 000 euroa vain siltä osin, kuin ne ylittävät verovuonna 500 euroa (omavastuuosuus).

– Summat ovat siis suurempia kuin hallituksen esityksessä. Nykyisen lain nojalla matkakustannuksia voi vähentää enintään 7 000 euroa, ja omavastuuosuus on 750 euroa, Mäenpää huomautti.

Mäenpää korosti, että olisi paljon reilumpaa tiputtaa polttoaineen hintoja kaikilta, jotta työssäkäynti ja lasten harrastuksiin kuljettaminen olisi helpompaa. Täsmätoimiin tähtäävän lakialoitteen Mäenpää kuitenkin teki siksi, että hallitus on suhtautunut nihkeästi yleisiin polttoaineveron alennuksiin.

Esimerkkejä arkielämästä

Mäenpää nosti keskustelussa esimerkkejä arkipäiväisistä kansalaisten ongelmista liikkumisen suhteen:

– Tuossa jo puolitoista vuotta sitten eräs henkilö kertoi, että hänen ei kannata enää käydä töissä, koska hän sai työssä käymällä — polttoainekulut huomioiden — 80 euroa enemmän kuukaudessa käteen. Elikkä siis matkakulut, polttoaineen hinta, on yksi osatekijä, joka vaikuttaa.

Seuraavaksi kansanedustaja kertoi häneen yhteyttä ottaneesta jalkapallovalmentajasta:

– Hän on lasten harrastusten kautta lähtenyt vetämään jalkapalloryhmää ja kertoi ajaneensa kymmeniätuhansia kilometrejä, siis ihan valtavan määrän, autolla, ja nyt kun polttoaineen hinnat ovat näin ylhäällä, niin hänen ei enää kannata hoitaa jalkapallojoukkueen asioita.

Työtä joudutaan ottamaan vastaan yhä kauempaa

Lopuksi Mäenpää totesi olevan hienoa, että hallituksella on hänen kanssaan samansuuntaisia ajatuksia. Kuitenkin hänen tekemänsä kunnianhimoisempi lakialoite tukisi paremmin työhönmenoalueen kasvamista.

– Nykypäivänä joudutaan ottamaan työtä vastaan yhä kauempaa, kansanedustaja päätti puheensa.

Suomen Uutiset