Keskiviikkona käytiin lähetekeskustelussa läpi perussuomalaisten kansanedustajan Juha Mäenpään lakialoitetta tuloverolain muuttamiseksi. Aloite koski työmatkojen verovähennysoikeutta. Nykyisen lain nojalla matkakustannuksia voi vähentää enintään 7 000 euroa ja omavastuuosuus on 750 euroa. Lakialoitteessa esitetyn ehdotuksen mukaan lakia muutettaisiin siten, että matkakustannuksia voisi vähentää enintään 10 000 euroa ja omavastuuosuus olisi 500 euroa.

– Verotusta keventämällä myös suomalaisten ostovoima kasvaa. Lakialoite esittääkin verovähennysoikeuden rahamäärällistä kasvattamista työmatkojen osalta. Tämä helpottaisi lukuisten suomalaisten arjen taloustilannetta työmatkojen suhteen kasvaneiden polttoainekustannusten keskellä, Juha Mäenpää korosti.

Kasvaneet polttoainekustannukset kurittavat kansaa

Bensan ja dieselin hinta on huolettanut perussuomalaisia jo pitkään. Sota Ukrainassa huononsi tilannetta entisestään.

– Uutisten mukaan bensiinin hinta oli ollut nousujohteisessa suunnassa öljyn maailmanmarkkinahinnan takia jo alkuvuodesta 2021 lähtien. Isoin korotus tapahtui kesän jälkeen, kun bensiinin litrahinta kapusi monin paikoin kahden euron tuntumaan. Ja nyt tämän Ukrainan kriisin johdostahan tämä polttoaineen hinta on noussut vielä huomattavasti enemmän, huomautti Mäenpää lähetekeskustelussa.

Jopa seurakunnissa on huomattu tilanne

– Hämeenlinnan seurakunnan johtavan diakoniatyöntekijän mukaan moni joutuu pohtimaan nyt sitä, miten talous kestää työssä käymisen. Elämän peruskustannukset ovat nousseet niin korkeiksi, että vähävarainen ei pärjää, vaikka olisi työpaikka. Vuonna 2021 Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan diakonialla oli kaikkiaan 3 000 asiakaskontaktia, mikä on viitisen sataa enemmän kuin vuonna 2020, Mäenpää kertoi.

Mäenpää on aikeissa tehdä erillisen toimenpidealoitteen myös siitä, että verottajan hyväksymän matkakuluvähennyksen kilometrihintaa nostettaisiin 0,25 eurosta 0,33 euroon.

SUOMEN UUTISET